SydneyResenär resväska flygi.

Reseguide
Sydney

Sydney är en utmärkt utgångspunkt för din Australien resa, oavsett om du ska resa runt i landet eller om du kommer stanna på samma plats under hela din vistelse. Här hittar du det berömda operahuset, den berömda stranden Bondi Beach och allt som du kan förvänta dig av en storstad i form av shoppingmöjligheter, restauranger och barer. 

Sevärdhet

Sydney Operahus

Ett besök till Sydney är verkligen inte komplett utan att besök till det berömt vackra operahuset. Byggnaden designades på 1950-talet av en dansk arkitekt vid namn Jørn Utzon som vunnit en tävling där vinnaren fick möjligheten att designa ett nytt nationellt operahus. Idag är operahuset en välkänd byggnad som erbjuder mängder med föreställningar. Känner du inte för att gå på en föreställning så kan du i stället välja att gå på en guidad tur av opera huset eller avnjuta en middag vid restaurangen.

Sydney operahus.
Hamnpromenad människor.

Sevärdhet

Darling Harbour

Om du känner för att ta en promenad genom ett härligt område kan du styra din blick mot Darling Harbour. Hamnen är ett populärt område fyllt med restauranger och nöjen. Ta en promenad genom parken ”Chinese Garden of Friendship”, en kinesisk park belägen i Darling Harbour, som är en perfekt plats att ta en stund för återhämtning. Längsmed Darling Harbour ligger dessutom den stora och kända karusellen som definitivt är värt ett stopp!

Sevärdhet

Sydney Harbour Bridge

Sydney Harbour Bridge är den primära förbindelsen mellan Sydney och dess förorter. Det är ett av stadens mest berömda landmärken och om du känner dig lite äventyrlig så finns dessutom möjligheten att klättra upp för bron! Det tar cirka 3.5 timma att bestiga bron och bron kommer erbjuda en spektakulär panoramavy av Sydney.

Utsikt bro operahus.
Loppmarknad saker.

Marknad

Paddy’s Markets

Sydneys stora marknad kallas för Paddy’s market och har funnits med i Sydneys historia i cirka 150 år. Du hittar det som kallas för Paddy’s Haymarket mitt i Sydney i nära anslutning till Chinatown. Här hittar du något för alla budgets och marknaden bjuder på mängder av saker till försäljning. Gå igenom de många marknadsstånden och kika på allt ifrån mode och smink, gadgets och souvenirer, färsk frukt och grönsaker eller nyfångad fisk och skaldjur.

Sol och Bad

Bondi Beach

Strandlivet är ett faktum i Sydney och i Australien. Om resan går till Sydney så måste du säkra ett besök vid den berömda Stranden Bondi Beach. Här är det alltid livat och om du är en surfingfantast så kommer stranden kunna erbjuda dig fantastiska vågor. Runt strandområdet finns ett flertal caféer och restauranger så du behöver absolut inte gå hungrig under ditt besök.

Strand hav vatten.
Museum byggnad.

Museum

Art Gallery of New South Wales

För den konstintresserade rekommenderar vi ett besök vid Art Gallery of New South Wales. Det är ett av Australiens mest kända konstmuseum och här kommer du få ta del av mängder med olika utställningar med konstverk ifrån  Australien, Europa och Asien. Det kostar normalt ingenting att besöka museet men det kan förekomma kostnader för specifika utställningar.

Museum

Museum of Contemporary Art Australia

Museum of Contemporary Art Australia är ett annat spännande konstmuseum. Museet är specialiserat på nutida konst både ifrån Australien men även ifrån övriga världen. Här hittar museets besökare ständigt utökade och/eller förändrade utställningar. Gå på en guidad tur genom museet eller besök någon av utställningarna självständigt. 

Museum lampor besökare.
Koalor zoo kramas.

Aktivitet

Taronga Zoo

En kort båttur ifrån centrala Sydney vid Sydney Harbour ligger Taronga Zoo. Här hittar du djurarter från hela världen, och det berömda Zoot agerar hem till över 5000 djur ifrån över 350 olika arter.  Zoo-området täcker ca 76 hektar men Taronga erbjuder den så kallade Sky Safari, en linbanetur som hjälper dig att ta dig upp för kullen för att lättare ta dig runt på området.

Aktivitet

SEA LIFE Sydney Aquarium

Om du är intresserad av att få ta del av djurlivet som finns under vattenytan så är ett besök på Sea Life Sydney Akvarium platsen för dig. Du hittar akvariet, som är ett av världens största akvarium, i Darling Harbour och här erbjuder Sea Life Sydney Aquarium sina besökare en insikt i undervattenslivet. Akvariet är hem till över 12 000 djur ifrån över 650 olika arter och agerar hem till en av världens största variation av hajar och rockor. 

Akvarium fiskar haj.
Torn byggnad park.

Sevärdhet

Sydney Tower Eye

Älskar du utsikter? I sådana fall så kan det vara av intresse att ta hissen upp för Sydney Tower Eye och dess observationsdäck. Tornet stod redo 1981 och toppen på tornet är 309 meter högt. Här finns flera möjligheter än att enbart besöka observationsdäcket. Du kan bland annat gå en ”Skywalk”, en upplevelse där du som besökare får gå 268 meter högt upp i luften. Skywalken sker vid den högsta utomhuspunkten som staden har att erbjuda och centrala Sydney ligger precis under dina fötter. För dem som är ute efter en lite lugnare upplevelse finns möjligheten att äta middag i restaurangen med en fantastisk utsikt över staden

Aktivitet

Luna Park

Om du lockas av att besöka nöjesparker så misstänker vi att Luna Park kommer tilltala dig. Parken är gjord i en gammaldags stil med attraktioner med ett nostalgiskt utseende och en charmig känsla. Luna Park är formgivet mer som ett nöjesfält och även om parken inte erbjuder de högsta och läskigaste attraktionerna i världen, så finns ett flertal attraktioner att välja mellan. Här hittar du bland annat ”Big Dipper” som är Australiens högsta och snabbaste berg-och-dalbana

Luna park pariserhjul.
Shopping affär kvinna.

Shopping

Westfield Sydney

Om du fortfarande längtar efter shopping så kommer Westfield Sydney inte göra dig besviken. Shopping centret sträcker sig över 7 våningar och här kommer du kunna hitta trendigt mode och sportartiklar likväl som allt du kan tänkas behöva till hemmet, familjen och elektronik. Om hungern sätter klorna i dig efter all shopping så är det bara att välja och vraka mellan de många restaurangerna och caféerna som finns i gallerian.

Sol och Bad

Manly Beach

Även om Bondi Beach är Sydneys mest berömda strand så är det inte den enda stranden som finns att tillgå. Om du redan besökt Bondi Beach och känner för att se en ny strand så är Manly Beach ett bra alternativ. Stranden ligger cirka 30 minuter bort ifrån centrala Sydney och väl på plats kommer du mötas av en livlig strand kantad av restauranger och caféer. Här finns dessutom fantastiska möjligheter för surfare!

Strand hav utsikt.
Fontän park.

Sevärdhet

Hyde Park

Känslan är kanske att den här rubriken hamnat fel och egentligen borde ligga under vårt London avsnitt? Men avsnittet ligger helt rätt och ett besök i Sydney kommer faktiskt kunna erbjuda ett besök i Hyde Park! Parken, som är uppkallad efter Hyde Park i London, är Australiens äldsta park och täcker en 16 hektar stor yta mitt i centrala London. Här kommer du kunna erbjudas en avkopplande stund fylld med vackra fontäner och ståtlig vegetation. 

Sevärdhet

Cockatoo Island

Cockatoo Island är Sydney Harbours största ö och delar av ön är numera del av UNESCO:s världsarvs lista över de platser som tillsammans skapar de australiensiska fångplatserna. Cockatoo Island fungerade nämligen mellan 1839–1869 som ett fängelse. Här levde fångarna under tuffa förhållande och var tvungna att utföra hårt arbete. Efter fängelseeran så har ön fungerat som både industriskola och har även vart Australiens största plats för skeppsbygge. Idag är Cockatoo en populär destination fylld med historiska rundvandringar, camping och mysiga picknic områden.

Ö havet byggnader.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

SYDNEY