CancunResenär resväska flygi.

Reseguide
Cancun

Cancun är en stad omringad av varmt turkost vatten som kan besökas året runt. Ta del av fartfyllda familjeäventyr, snorkla med sköldpaddor och njut av en god drink på stranden.

Resorter Cancun

Cancun består mestadels av stängda och låsta resorter i all-inclusive tema längst med en vit sand och turkost hav. Perfekt destination för familjen och de som vill vila ut sig och bara avnjuta en lyxig semester vid stranden utan några åtaganden.

För kompissällskap, de som vill ta del av nattlivet eller de som inte orkar ligga stilla så rekommenderar vi starkt att man hellre bor i Playa del Carmen. Området ligger ca 50 min söder om Cancun och erbjuder allt från äventyrsbad, avenygator fulla av restauranger och pubar, mycket shopping och nära till mycket nöjen.

Mer information om Playa del Carmen finner ni längre ner på sidan.

Resorter och hotell i Cancun
Hard Rock Cafe Cancun

Hard Rock Cancun

Längst med stranden finner ni ett Hard Rock Café med utsikt ut över hela havet. Gå rätt ut på stranden från restaurangens uteservering och passa på ta ett dopp i det varma vattnet. 

I samma byggnad som restaurangen finns ett utkiks plan med fantastisk vy och bra fotomöjligheter. 

Ute på stranden kan ni hyra solstolar och passa på bada i det fina vattnet. En perfekt destination för de som bor i Playa del Carmen under sin vistelse och vill besöka stranden i Cancun.

Hard Rock Hotell och Hard Rock Café är på två separata delar av stranden.

Playa Del Carmen

SödER OM Cancun

5:e Avenyn

Calle Quinta Avenida, på engelska kallad “Fifth avenue” är en trevlig gågata full av mysiga restauranger, barer, köpcentrum och butiker. Ett måste för alla som besöker Playa del Carmen.

Större sällskap som vill ta del av nattlivet eller par som vill gå ut och äta på kvällarna rekommenderas att hitta hotell på eller i närheten av 5th avenue.

Promenadslinga Fifth avenue Cancun
Senor frogs Cancun

Señor Frog's Cancun

Señor Frog’s är en mexikans bar och restaurang kedja i både Mexiko och USA. Här kan ni njuta av god mat och dryck i ett par solstolar längst med stranden under dagtid och under kvällstid festa vidare i fartfyllt tema. Restaurangen arrangerar dryckestävlingar, uppträdanden och utmaningar varje kväll. 

Nästan alltid happy hour och med ordentliga drinkar.

Restaurangen ligger längst med stranden på den 5e avenygatan och intill färjeläget som tar er ut till Cozumel.

Harry's

Harry’s prime steakhouse & raw bar ligger längst med 5e avenyn och är en köttrestaurang i toppklass. 

Dyra priser för att vara i Mexiko men acceptabla priser som kan jämföras med de svenska restaurangpriserna. En restaurang som utvärderats av redaktionen vid två tillfällen och med samma höga standard vid båda besöken. 

Restaurangen bjuder vanligtvis på tårta om man i förväg informerar om att man firar en födelsedag och har som standard att ställa ut ett spunnet sockerträd vid varje bord. Avnjut även deras fruktiga och söta mangomartini under ert besök, ni blir inte besvikna.

Harry’s prime steakhouse Cancun

UPPLEV MER

Närområden & Äventyr

Xplor Park i Cancun

Xplor

Xplor Park är en äventyrspark för hela familjen. Åk linbana bland träd, simma i grottor bland flädermöss, åk safari jeep, åka extrema vattenrutschkanor, zip-lines, paddla i salt grottor och ät fritt inne i parken.

Ett heldagsäventyr som passar alla sällskap, stora som små.

Xel-Há

Xel-Há park erbjuder ett vattenäventyr för hela familjen.

Snorkla bland färgglada fiskar i mängder, hoppa från klippor, cykla runt i regnskogen, åk rutschkanor, paddla igenom hård terräng och stanna vid olika hinderbanor och utmaningar längst med vägen.

Cyklop, handdukar, simfötter och flytväst lånas kostnadsfritt på plats. 

Fri mat och alkohol i parken – inkluderat i biljettkostnaden.

Parken erbjuder även möjligheten att simma med delfiner, detta är dock till extra kostnad. Andra upplevelser kan tas del av på plats, läs mer om dessa på arrangörens hemsida. Länkar och priser hittar ni under ‘Karta & mer info’.

Xel-Há park Cancun
Xcaret Cancun

Xcaret

Xcaret Group har utöver Xplor och Xel-há ett flertal andra parker. Heldagsäventyr fullt av aktiviteter, djur och bad.

Mer information om dessa parker och vad som kan göras finner ni här: https://www.xcaret.com/en/

Flerdagarsbiljetter kan köpas till de olika parkerna och kan kombineras bland alla parker. Man måste alltså inte ta samma park två gånger, utan man kan besöka olika parker varje dag och till reducerat pris. Ju fler parker man köper, desto billigare blir varje besök.

Tulum

En historisk stad, strax söder om Playa Del Carmen med en strand i världsklass. Stranden på Tulum har tidigare blivit utsedd till en av världens vackraste med sitt turkosa vatten.

Notera dock att vågorna ofta är rätt höga om det blåser lite ute, men även det kan vara trevligt ibland.

Lättast att ta sig till Tulum är med Taxi. Berätta för er chaufför vad ni vill se så tas ni garanterat till rätt ställe. 

Standen Tulum i Cancun
Fiskebåtar intill badstrand.

Akumal

Många besöker Akumal för att snorkla och simma med havssköldpaddor. Med åren har dessvärre sköldpaddorna blivit sjuka och börjat utveckla en typ av cancer, vilket resulterat i man inte längre får ta eller peta på sköldpaddorna, även om de kommer fram till dig. 

Stranden är uppdelad i olika delar och har en bana ut markerad med bojar som skall följas. Simma längst med det utmärkta spåret och fota de stora sköldpaddorna som befinner sig längst med banan.

En trevlig och unik upplevelse.

Lättast att ta sig till Akumal är med Taxi. Berätta för er chaufför vad ni vill se så tas ni garanterat till rätt ställe. 

Cozumel

En fantastik liten ö strax utanför Playa Del Carmen. Färjan ut till ön tar endast 60 minuter och utgår från 5e avenyn, strax intill Señor Frog’s. Färjan avgår vanligtvis 15-20 gånger per dag, beroende på säsong.

Väl på ön finner ni ett torg, fullt av folk som troligtvis kommer försöker lura på er det ena eller det andra. Vandra istället ett par hundra meter upp på torget och hyr en bil. Taklösa jeepar finnas att hyra billigt på ön, hyr en och åk runt. Det tar inte mer än 45 minuter att åka runt hela ön, så stanna längst med vägen om ni hittar en fin eller mysig strand. Fantastiska stränder, utkiksplatser och restauranger ligger längst med hela ön.

För de som vill bada rekommenderar vi att man tar sig en bit ifrån staden och istället vänder sig till andra sidan ön.

Moped, MC och bil kan hyras på plats. Bil är dock mysigt och något som rekommenderas på grund av halvdåliga vägar.

Gång stig mot havet.

Isla Mujeres

Strax utanför Cancun finner ni den tropiska och vackra ön Isla Mujeres. Båten över till ön tar endast 30 minuter men kan kombineras med stopp på vägen hos vissa arrangörer. Passa på snorkla vid korallrevet halvvägs ut eller boka en transport med katamaran för en unik och fotovänlig upplevelse.

Chichén Itzá

Chichén Itzá är en övergiven stad, efterlämnad av mayafolket.

Platsen har sedan 2007 vart med på Unescos världsarvslista som ett av världens sju nya underverk.

Guider kan bokas på plats för de som vill ta del av lite mer kultur och historia om området.

Mayan tempel i Mexiko.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Cancun Väder

CANCÚN
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Mexiko är väldigt kriminellt, framförallt för turister. Poliser står dock i nästintill alla korsningar och gränder. Undvik att ta med dyra värdesaker på er resa så som klockor, märkesväskor eller andra accessoarer som kan märka ut sig. Undvik även att gå runt med större mängder kontanter, ta hellre ut i omgångar även om det kan medföra extra uttagsavgifter.

Det är varmt i Mexiko året runt, lika så i havet. 

Taxi är rätt billigt om man stannar en taxibil på gatan. Notera att flygplatsens taxi-transport är en aning dyrare.

Det är vanligt att man blir magsjuk/matförgiftad och kan bli fast på toa en dag om man har otur. Ta med vätskeersättning och försök äta på ställen som ser rena och reko ut.

Stadens flygplats heter Cancun International Airport (CUN) och ligger i den norra delen av staden. Taxiresan till Cancun tar ca 15 minuter medans taxiresan till Playa del Carmen tar ca 45 minuter.

Taxi är det snabbaste transportmedlet från flygplatsen och nästintill ett måste för de som skall ta sig ner till Playa del Carmen. 

De försöker vanligtvis lura dig med högre priser på flygplatsen och försöker få er att förköpa taxiresan tillbaka när ni åker hem. Detta görs av taxibolagen själva i seriösa bås, men till högre pris än om du stannar någon på gatan. Vi rekommenderar er att avstå från detta, då det vanligtvis är nästintill dubbelt så dyrt. 

En taxiresa från flygplatsen till Playa del Carmen skall kosta ca runt 30-40 USD men kostar vanligtvis 60 USD per väg om ni köper direkt på flygplatsen. Vanligtvis finns det inga andra alternativ när det kommer till taxi när ni väl landat, men ni har möjligheten att boka en billigare taxi på vägen tillbaka. 

Buss finns på plats och kostar inte mer än 10 USD per person.

Betydligt billigare taxi och bus för er som besöker Cancun. 

Mexiko använder sig av sin egen valuta Mexikansk Peso (MXN).

De accepterar dock dollar överallt, så vi rekommenderar uttag i dollar istället för i Peso inför ert besök.

Bär inte runt på för mycket kontanter, ta hellre ut pengar i omgångar även om det medför en uttagsavgift vid varje uttag. Landet är väldigt kriminellt och fullt av ficktjuvar. Håll koll på er plånbok och andra värdesaker, framförallt vid stranden om ni är ett mindre sällskap.

Dricks uppskattas av personalen men är absolut inte ett måste, likt många ställen i USA. Alla restauranger inkluderar servicekostnaden i sina priser om ni äter på plats precis som i Sverige.

Allt är så pass billigt i landet, så att slänga med lite dricks uppskattas om er plånbok tillåter. Detta har stor påverkan på restaurangen och dess personal.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste.

Laddare

Mexiko använder sig av annat uttag. Adapter krävs.

Visum

Svenska resenärer behöver inget visum.

in no time

Tidszon

Mexiko ligger 7 timmar bakom Sverige (GMT-6).