Puerto VallartaResenär resväska flygi.

Reseguide
Puerto Vallarta

Puerto Vallarta är en av Mexikos finaste städer med en strandpromenad utan dess like. Strosa runt på Malecón bland lyxiga affärer, mysiga caféer och pittoreska torg med flertalet sevärdheter längs stråket. Stadens historiska atmosfär med charmiga små gator har en även ett fartfyllt nattliv och spännande aktiviteter att ta del av.

Sevärdhet

Islas Marietas

Puerto Vallarta är hem till några av Mexikos bästa stränder och ögruppen Islas Marietas är inget undantag. Öarna är skyddade från jakt och fiske, vilket märks på den frodande växtligheten och mångfaldiga djurliv. Delar av ögrupperna har stängts för allmänheten av naturskyddsskäl men på de öppna områdena kan du snorkla eller bara blicka ut över horisonten och eventuellt se en knölval eller två. Guidade turer runt Islas Marietas går att boka för bara några hundra pesos, och en del av pengarna går tillbaka till Islas Marietas nationalpark.

Puerto Vallarta Islas Marietas
Tequila-museum Puerto Vallarta

Museum

Tequila Museum

För den över 18 år passar en guidad tur runt stadens olika Tequila-museum alldeles ypperligt. Spritdrycken tequila kommer från Mexiko, vilket gör denna aktivitet helt speciell. Med sina olika drycker, lokala maträtter, mariachi-band och historiska berättelser är dessa turer ofta fullbokade. Utöver provsmakningen är vissa delar av rundturen interaktiv där du får te del av den fascinerande processen av hur tequila framställs.

Aktivitet

Sierra Madre

Denna bergskedja erbjuder flertalet olika möjligheter att utforska bergen på. Bergen skiljer kusten från Guadalajara och Puerto Vallarta är en av de vanligaste utgångspunkterna för vandringsleder. Oavsett om du vill promenera, åka zipline, mountainbike eller fyrhjuling kommer du få ta del av en magisk utsikt som inte går att glömma. Vandringslederna har många utsiktsplatser längs vägen så glöm inte kameran eller vattenflaskan om du beger dig ut på denna tur. Privata, guidade turer kan även bokas för några hundra pesos om en personlig upplevelse önskas.

Puerto Vallarta SIERRA MADRE
Puerto Vallarta strandpromenader

Sevärdhet

Caballito

Längs en av Puerto Vallartas strandpromenader kan denna vackra, bronsstaty återfinnas. Statyn liknar en liten pojke som rider på en sjöhäst och är omgiven av de fotovänliga bokstäverna som stavar stadens namn. I närheten finns vackra stränder och mysiga restauranger som ofta fylls av både turister och lokalbor. Lokalproducerad mat och dryck ger gästerna en riktigt autentisk upplevelse i sann mexikansk anda

Sevärdhet

Plaza de Armas

Ett av Puerto Vallartas konstverk längs strandpromenaden Malecón är i torget Plaza de Armas som definitivt är värd ett besök. Torget är omgivet av palmträd, mysiga caféer, fina vyer och framförallt de fyra ståtliga bågarna som lockar tusentals turister årligen. Flertalet andra sevärdheter finns längs med strandpromenaden och guidade turer kan bokas av lokalbor för bara några hundra pesos. 

Puerto Vallarta strandpromenaden Malecón
Puerto Vallarta MALECÓN

Sevärdhet

Malecón

På detta underbara promenadstråk jämsides det klarblåa vatten och underbara små shopar kan du passa på att njuta av en avkopplande promenad utan trafik. Gågatan erbjuder allt ifrån souvenirshopar och restauranger till lokala hantverksbutiker, statyer och aktiviteter av olika slag. Lyft blicken och försök fånga en glimt av de färgglada paraseglen på himlen om vädret är rätt. Här finns aktiviteter, event och matställen öppna dygnet runt så släng på ett par bekväma skor och bege er ut på en magisk strandpromenad längs Malecón.

Sevärdhet

Zona Romántica

Den ”Romantiska zonen” (the Romantic Zone) och ”Gamla Stan” (Old Town) är några av flertalet smeknamn detta pittoreska, hemtrevliga grannområde fått med åren. Runt varje gathörn återfinns familjehem, mysiga caféer, små butiker och självfallet historisk arkitektur av olika slag. Här kan du även strosa runt de charmiga, traditionella marknaderna, äta traditionell mat på någon av de gästtrevliga restaurangerna eller ta del av det fartfylla nattliv som aldrig verkar ta slut.

Gamla Stan Puerto Vallarta
Puerto Vallarta historiska centrum

Sevärdhet

Centro Histórico

Denna fotovänliga del av staden pryds av konstverk och hantverk runt varje gathörn. Med bekväma skor kan du strosa runt bland kullerstensgatorna i timmar, och alltid ha något iögonfallande att kolla på. Här finns även flertalet förstklassiga restauranger med lokalproducerade råvaror att smaka på. Glöm inte att kika in bland de smala gator som ibland gömmer enastående konst som inte ses från de större vägarna

Sevärdhet

Marina Vallarta

Båthamnen pryds av lyxiga båtar, vackra konstverk och mysiga restauranger som besöks av både lokalbor och turister året runt. Med stadens varma temperaturer och hamnens magiska utsikt mot horisonten är detta ett område du ej bör missa. Här kan du njuta av fantastiska drinkar, beskåda de olika vilda djur som bosatt sig i hamnen eller bara sitta på bryggan medan solnedgången lyser sina sista strålar över båtarna.

Båthamnen Puerto Vallarta
Utsikt torn trappor.

Sevärdhet

Mirador de La Cruz

För den vandringssugna finns det goda möjligheter för just det runt om i staden, men den populäraste vandringsleden med underbara vyer och ett fantastiskt mål är Mirador de La Cruz. Börja på strandpromenaden Malecón och bege dig mot Abasolo Street. Därefter följer en hel del trappsteg men längs vägen finns flertalet ställen att vila på. Väl framme på toppen finns ett vackert kors med otrolig utsikt.  Glöm inte kameran och vattenflaskan då vyerna är oslagbara och solen ofta ligger på!

Sol och Bad

Playa las Gemelas

20 minuter söder om Puerto Vallarta finns Playa las Gemelas. Detta är en av Mexikos mest populära stränder som lockar tusentals turister med sitt turkosa vatten och långsträckta, ljusa sandstrand. Stranden ligger lite avlägset och undangömd bakom flertalet trappsteg men väl framme väntar fantastiska vyer och avslappnande atmosfär.Ta med egen mat och dryck , och njut av en dag på Puerto Vallartas främsta stränder.

Strand palmer hav.
Kyrka utsikt hav.

Sevärdhet

Our Lady of Guadalupe

Byggd i neo-barock design med rustik rosa sten under början av 1900-talet står denna ståtliga kyrka mitt i Puerto Vallarta. Kyrkan är inte bara vacker på utsidan utan har även en fantastisk interiör som lockar tusentals både troende och icke-troende besökare årligen. Om du besöker Puerto Vallartas kyrka under första halvan av december får du även ta del av den festival som hyllar just vår Fru av Guadalupe och även årsdagen från då Puerto Vallartas grundades.

Sevärdhet

San Pancho

Hyr en bil för 50 pesos eller boka en guidad dagstur till San Pancho för bara några hundra pesos om du är sugen på att besöka en liten, men oerhört fartfylld och pittoresk strandstad en bit utanför Puerto Vallarta. Här kan du vandra runt de trånga gränderna fyllda av växtlighet, surfa eller yogastudios, kolla på sköldpaddsungar eller bara slå dig ner vid en av stadens förstklassiga restauranger med lokalproducerade produkter.

Båtar hav berg.
Stad havet hus.

Sevärdhet

San Sebastian del Oeste

En kort biltur från Puerto Vallarta kan du besöka denna mysiga, men oerhört festliga grannstad som är känd för sina fiestas särskillt under religiösa högtider. San Sebastan del Oeste gör sig även känd med sin koloniala arkitektur runt om staden, vilket upptäckas på egen hand men självfallet går det att boka guidade turer som även inkluderar mat och dryck  för bara några hundra pesos. Ta en sväng förbi här och njut av lugnet utanför Puerto Vallarta.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

PUERTO VALLARTA