Flygi

San FranciscoResenär resväska flygi.

Reseguide
San Francisco

San Francisco är en underbar och vacker stad i norra delen av Kaliforniens kust, mellan Portland och Los Angeles. En stad rik på kultur och historia.

Golden Gate

Världens före detta högsta hängbro och kanske en av världens mest igenkända broar. Bron är en ikon och stadens största symbol. Passa på besöka bron under er vistelse, Golden Gate Bridge mäter trots allt hela 1.280 meter i längd och 227 meter i höjd.

Hit lockas dagligen mängder av turister som vill ta semesterbilder med bron i bakgrunden. Båda sidorna av bron har bra och utmarkerade platåer med fina fotomöjligheter.

Alcatraz

Besök världens mest populära fängelse, Alcatraz. Känt för sitt unika läge mitt i havet och sina historiskt välkända fångar. Bland dessa hittar ni maffiabossen Al Capone och Birdman.

Promenera runt bland fängelsets alla gångar, gemensamma utrymmen och fängelseceller. Guidade turer finns på ett flertal språk och presenteras av både personliga guider och med inspelade turer för er som vill gå runt i lugn och ro med ett par hörlurar och ta del av fängelset på egen hand.

Spårvagn

Staden är byggd på kullar, vilket gör promenader i vissa områden till en utmaning. Därför införde staden lokala spårvagnar som hjälper till att ta er runt i staden utan några större svårigheter.

Dessa ikoniska vagnar har medverkat i ett flertal filmer och är något som många kopplar till San Francisco.

Priserna varier från $2.50 till $3.00 beroende på betalningstyp och ålder. Dags pass kan köpas för $5.00 och låter er använda spårvagnarna hur mycket ni vill.

Lombard Street

Ännu en ikonisk symbol och plats i centrala San Francisco. Något nästintill alla sett på film och en av de mest besökta platserna i staden. 

En tur från toppen ner längst med gatan rekommenderas för er med hyrbil. Gatan är dock väldigt trafikerad under dagtid, vilket kan resultera i lite längre köer. En tur rekommenderas starkt trots detta för alla som besöker området, oavsett tid på dygnet. Vem vill inte kunna skryta om att de kört i backen vid nästa tillfälle Lombard Street dyker upp i tv-rutan?

Golden Gate Park

Denna vackra och färgglada park är hem till mängder av trädgårdar och museum i centrala San Francisco. Lokalbefolkningen kallar parken för stadens lungor, för all dess grönska.

Några av parkens mest populära sevärdheter och attraktioner är De Young Museum, California Academy of Sciences Museum, Steinhart Aquarium, Japanese Tea Garden och San Francisco Botanical Garden.

 

Fisherman’s Wharf

Fisherman’s Wharf är en av stadens mest populära turistområden med allt inom nöje. Här finner ni ett flertal kända restauranger, pubar, Madame Tussauds Wax Museum, Musée Mécanique, Ripley’s Believe it or Not! och Ghirardelli Square.

Ett måste att besöka, oavsett om du endast är en dag i staden. Ett mysigt lokalområde med något för alla.

Twin Peaks

Dessa två kullar må inte vara de högsta i staden men är absolut de med bäst utsikt. Här samlas mängder av fotografer och turister för att ta del av den vackra utsikten över staden och alla dess fotomöjligheter.

Ni kan enkelt ta er till den norra toppen med bil och vandra över till den södra delen av Twin Peaks.

Pier 39

Pier 39 är ett nöjescentrum och köpcentrum uppbyggt på en träbrygga. Här finner ni över 40 butiker, restauranger, gatuföreställningar och stadens “Aquarium of the Bay”.

Passa på titta ut över alla flytplattor i havet, fulla av vilande sjölejon. Perfekt destination både dagtid som kvällstid och passar sällskap i alla åldrar. Förgyll resan och ta med kameran inför ert besök.

Coit Tower

På kullen Telegraph Hill i nordöstra San Francisco hittar ni utkikstornet Coit Tower. Ett högt, vitt utkikstorn från 1933 på hela 64 meter.

Entrépriserna varierar mellan $3 – $9 beroende på ålder. Barn mellan 0 – 4 år går in gratis.

Tornets café har öppet dagligen mellan 09:30 – 18:00 och serverar både varma och kalla drycker, pizza och bakverk.

Notera att det är begränsat med parkeringsplatser utanför tornet, ta därför “Muni’s #39 Coit bus” om möjligheten finns för ert sällskap. Bussen går mellan tornet och Fisherman’s Wharf.

För er som hellre vill promenera dit och vill ta del av en vacker hike rekommenderas trapporna vid Filbert Street upp via Telegraph Hill’s ena kulle.

Union Square

Union Square är ett mindre torg i Downtown San Francisco och erbjuder allt inom shopping och teater. Omgivande gator och dess torg förknippas ofta med mode i staden och är klassat som en av stadens bästa shoppingområden.

Shoppa loss bland några av världens lyxigaste varumärken i områdets shoppinggator. Här ni hittar ni bland annat butikerna Louis Vuitton, Gucci, Bvlgari, Loro Piana, Moncler, Tiffany & Co, Victoria’s Secret.

Omgivande gator kryllar även de av populära butiker som Chanel, Prada, Burberry, Salvatore Ferragamo, Dior och Cartier. 

Oracle Park

Oracle Park är en perfekt destination för de sportintresserade. Se en riktig proffsmatch i baseboll på San Francisco Giants hemmaarena med havet i bakgrunden.

En fantastisk upplevelse med ett unikt läge för en arena av denna storlek.

Ferry Building

Ferry Building Marketplace består utav en båtterminal för resor ut över San Francisco Bay samt en fantastisk farmers market. Matmarknaden lockar över 40.000 besökare varje vecka och kryllar av godsaker. 

Ordinarie öppettider: Måndag – Fredag 10:00 – 17:00, Lördag 08:00 – 18:00 samt Söndagar 11:00 – 17:00.

De strukturerade restaurangerna har öppet efter terminalens öppettider, medans matmarknaden endast har öppet tisdag och torsdag 10:00 – 14:00 samt på lördagar mellan 08:00 – 14.00. Ett flertal microbryggerier, utställare och mindre restauranger ställer ut och visar sitt utbud på matmarknaden under helgerna.

Redwood

John Muir Wood ligger endast 2.5 mil från centrala San Francisco och bjuder på en fantastisk upplevelse med stora, tjocka och röda träd. Ett helt naturreservat med mysiga stigar bland de ofantligt stora träden.

Nationalparken har tre olika vandringsleder och alla tre kan utforskas på egen hand för de som inte vill gå med guide.

Parken har öppet mellan 08:00 till solnedgång varje dag och kostar endast $7 per person i inträde.

Angel Island

Denna gömda skatt och tidigare militärö, Angel Island besöks idag av tusentals turister varje vecka som vill ta del av dess vackra utsikt och natur. Hela ön och dess omgivning tillhör Angel Island State Park och är ett officiellt landmärke för staden. Besök ön och ta del av dess rika historia om ni har en dag över på er semester. 

Angel Island är stadens näst största ö och med lite tur om vädret tillåter kan man se hela vägen till Napa, San Jose och Sonoma.

Ön nås enklast med hjälp av färjor från Tiburon & San Francisco. Turerna går flera gånger dagligen och priserna varierar beroende på ålder, men kostar i snitt 15 USD per person.

Baker Beach

Baker Beach lockar allt från fotografer till fiskare och badande turister. Vilka som besöker beror dock lite på tiden på året, men ni är väldigt sällan ensamma på stranden.

Ni hittar den 5 kilometer långa stranden på den nordvästra delen av staden och börjar strax under Golden Gate Point och sträcker sig sedan söder ut mot Seacliff-halvön.

Extra populär plats för fotografer på grund av dess läge och utsikt över Golden Gate Bridge.

Haight Ashbury

Haight Ashbury är ett tidigare hippie-område i centrala San Francisco, fullt av både kultur och trevliga butiker. Väl på plats möts ni av färgglada hus, vacker konst, butiker, café och tatueringsstudios i mängder.

Området rekommenderas att promenera igenom även om ni inte är några större fantaster av dess konst och “flower power” vibe. Ett mysigt område som rekommenderas att besöka under dagtid.  

Sutro Baths

Sutro Baths var ett stort och privatägt saltvattenpoolkomplex i västra San Francisco. Komplexet byggdes 1896 och dess ruiner lockar till sig mängder av turister varje dag på grund av sitt läge längst med havet och dess tillhörande vik i bakgrunden.

Passa på äta en lunch hos The Cliff House under er vistelse. Restaurangen är belägen intill ruinerna och bjuder på en fantastisk utsikt över både havet och Sutro Baths.

Point Bonita Lighthouse

En gömd och väldigt underskattad juvel i Bay area. Fyren byggdes 1855 och har på senare tid blivit en väldigt attraktiv sevärdhet. Ta med kameran och besök denna vackra fyr, ni blir garanterat inte besvikna.

Notera dock att fyren håller stängt under vissa väderförhållanden och att sällskapsdjur som hundar får stanna hemma. Ni kommer nekas inträde till hela området om ni har djur med er.

Ghirardelli Square

Ghirardelli Square är ett öppet torg vid marinområdet i San Francisco. Här finner ni butiker, restauranger, pubar och hotell. Ta del av deras världskända glassbar eller någon av deras mysiga små café.

Ni finner Ghirardelli Square intill Fisherman’s Wharf och har öppet varje dag mellan 11:00 – 21:00. Noteara dock att visa restauranger har annorlunda öppettider.

Palace Of Fine Arts

The Palace of Fine Arts är den sista stående strukturen från Panama–Pacific International Exposition. Vilket var en utställning som hölls av San Francisco stad under 1915.

Byggnaden och dess omgivande områden har restorerats och är en väldigt vacker sevärdhet under er resa. Palatset håller veckovis olika utställningar och uppträdanden för alla att besöka. Notera att deras teater endast rymmer 1.000 besökare per sittning.

Chinatown

I San Francisco hittar ni det största Chinatown området utanför Asien. Området är både det största och äldsta i landet. Ni må ha besökt Chinatown i andra städer och länder, men San Francisco har en utan dess like. Väl på plats möts ni av tempel, restauranger, mängder av populära butiker och ett flertal större teatrar.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

SAN FRANCISCO
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

ESTA är något som behövs för att komma in i landet. Detta ansöker man enkelt om online och svar fås vanligtvis inom 24 timmar. Som icke tidigare dömd och svensk medborgare medför ansökan inga risker – det svenska passet är så pass starkt.

Ansökan görs genom följande länk: https://esta.cbp.dhs.gov/

Stadens mest populära flygplats heter San Francisco International Airport (SFO) och är belägen 21 kilometer söder om downtown San Francisco.

Denna flygplats är den som tar hand om inkommande flygresor från Europa, vilket leder till att ni högst troligen kommer landa på SFO.

Staden har 4 mindre, privatägda flygplatser. Dessa är San Francisco International Airport (KSFO), Norman Y. Mineta San José International Airport (KSJC), Oakland International Airport (KOAK) och Charles M. Schulz–Sonoma County Airport (KSTS). Dessa rekommenderas dock inte om ni inte reser inrikes.

Taxi, buss och shuttle finns från samtliga flygplatser. Boka med vår tjänst Flygi Transfer.

Den officiella valutan är USD, amerikanska dollar. 

Vi rekommenderar en växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats samt den första tiden på semestern. Undvik att bära runt på för mycket kontanter. 

USA är ett land uppbyggt runt kontant handel, vilket oftast rekommenderas. Men landet är modernt nog att ta kort överallt. Undvik dock att använda ditt kort i mindre halvskumma butiker. 

Vissa butiker accepterar endast kontanter men har vanligtvis en egen bankomat i butiken i dessa fall.

Dricks är något som folk förväntar sig i USA dessvärre. Deras löner är låga och personalen försörjer sig på dricks. Något som vi kanske inte är vana vid, men nästintill ett måste.

Till skillnad mot tex Japan så är det väldigt vanligt med dricks i USA. Tyvärr lite för vanligt måste vi nämna. I de flesta staterna anses det nästan som ett krav eller måste och nästan lite ohövligt att inte dricksa. Nästintill alla anställda som servicepersonal lever på sin dricks. 

Laddare

USA använder sig av eget uttag, adapter krävs.

Visum

Giltigt ESTA krävs och ansökan sker online.

in no time

Tidszon

SF ligger 9 timmar bakom Sverige (GMT-8)

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare

Cookies

Vi använder cookies

För en så smidig och bra upplevelse som möjligt samlar både vi och tredjeparten vi arbetar med in information om hur du använder våra tjänster. Vi använder cookies och genom att fortsätta använda Flygi.se godkänner du som användare att vi samlar in dina uppgifter.