MelbourneResenär resväska flygi.

Reseguide
Melbourne

Gör ett besök till Australiens näst största stad Melbourne. Här kommer du bland annat mötas av en stor sportkultur, mysiga caféer, spännande restauranger, intressanta barer och livliga nattklubbar. Melbourne är dessutom en perfekt stad för dig som lockas av värme, stränder, havet och surfing.

Sevärdhet

Fed Square

Fed Square (även kallat Federation Square) är sedan öppningen 2002 en stor kulturell knutpunkt i Melbourne. Här hittar du stora konstinstallationer, populära konstgallerier och mängder med olika typer av mat och dryck. Här hittar du allt för att hålla dig underhållen, och om allt vi redan nämnt inte var tillräckligt för att locka dig så hålls även åtskilliga evenemang här varje år.

Byggnad torg.
Park träd stad.

Sevärdhet

Royal Botanic Gardens Victoria

Om du letar efter en lugn punkt i den fartfyllda staden så kommer du definitivt hitta den platsen i Royal Botanic Gardens Victoria. Du hittar dessa fantastiska trädgårdar mitt i centrala Melbourne och här finns över 8000 sorter växter, vackra sjöar och stora gräsytor. Alla städer behöver en grön lunga, och Royal Botanic Gardens Victoria är Melbournes.

Museum

National Gallery of Victoria

National Gallery of Victoria, eller NVG som museets namn förkortas till är ett av de mest populära konstmuseum i Australien. NVG bjuder sina besökare på flertalet kollektioner men både äldre och samtida konst, med verk ifrån Europa, Asien, Nordamerika och Oceanien. Att besöka museet är gratis, men det kan tillkomma en kostnad att besöka vissa utställningar.

Staty sten museum.
Utsikt genom galler.

Sevärdhet

Melbourne Skydeck

Om du inte är rädd för höjder är Melbourne Skydeck ett att de bästa sätten att gå uppleva Melbourne på. Observationsplatsen är en av de högsta på det södra halvklotet och om panoramavyerna inte var tillräckligt stor dragkraft så finns flera saker att göra. Här hittar du bland annat Voyager Theatre, en virtual reality biograf med 24 poddar som tar med sina besökare på en resa igenom 16 av Melbournes mest ikoniska attraktioner. Utöver det hittar du även en restaurang och en bar i Melbourne Skydeck.

Marknad

Queen Victoria Market

Om du älskar marknader så får du bara inte missa den här historiska marknaden. Här finns mängder med olika marknadsstånd och handlare, och här kommer du kunna hitta allt ifrån färska matvaror till det som marknaden kallar för sin specialitet, nämligen shopping. Marknaden är populär bland de som bor i Melbourne, och hit kommer många för att köpa färska frukter och grönsaker men även kött, fisk och skaldjur.

Om du inte är på marknaden för att planera kvällens måltid är du kanske mer lockad av souvenirer, kläder eller leksaker till barnen. Har hungern slagit till? I sådana fall så kommer du inte behöva leta länge för att hitta någonstans att äta, välj och vraka bland de härliga marknadsstånden som serverar mat.

Marknad kvällen.
Zebror på zoo.

Djurpark

Melbourne Zoo

Kliv in i en helt annan värld i Melbourne Zoo och hänförs av den vackra djurvärlden. Här kommer Melbourne Zoo erbjuda sina besökare möjligheten att kliva in i en värld fylld med stora kattdjur, ståtliga Asiatiska elefanter, spännande undervattensliv, djupa djungler med Gorillor och här släpper Zoot även in oss i den Australiensiska bushen där besökarna får uppleva exempelvis Kängurur.

Museum

Melbourne Museum

Ett besök till Melbourne Museum kommer erbjuda dig möjligheten att få uppleva hur livet ser ut i delstaten Victoria. Museet är ett kultur- och naturmuseum och här får besökarna insikt i hur Victorias natur, kultur och historia ser ut från olika perspektiv. Det här är ett ypperligt tillfälle att få en djupare förståelse för delstaten du besöker.

Museum bio byggnad.
Chinatown Melbourne.

Sevärdhet

Chinatown

Chinatown är ett utmärkande område i centrala Melbourne som går tillbaka hela vägen till mitten av 1800-talet. Områdets historia är grundat i guldrushen som började på 1850-talet då det kom många från Kina till Melbourne. Idag finns en rik matkultur längsmed Chinatown och här hittar du nu både små och stora restauranger som erbjuder sina besökare mängder med fantastiska smaker.

Sol och Bad

St Kilda Beach

Är det dags för en avsvalkande dag på stranden? I sådana fall tar din dag dig säkert mot St Kilda beach, en av de mest populära stränderna i anslutning till Melbourne. Stranden ligger i en förort till Melbourne som heter St Kilda, men det är lätt att ta sig hit ifrån Melbourne centrum med spårvagn. Här möts besökarna av ett relativt lugnt vatten och en fin sandstrand, ett perfekt ställe att bada på eller att lägga sig ner med en bra bok.

Hav strand.
Färgglada små hus.

Sol och Bad

Brighton Beach

Besök den populära stranden Brighton beach som ligger ca 11 km ifrån centrala Melbourne. Hit kommer mängder med personer för att bara njuta av stranden, ta ett svalkande dopp i havet, skärmflyga eller flyga drake. Här hittar du dessutom de populära Brighton Bathing Boxes som är en samling av 82 otroligt färgglada ”boxes” som skapades för att ge kvinnorna på 1800-talet någonstans att byta om.

Sevärdhet

St Paul's Cathedral

St Paul’s Cathedral är en berömd katedral som finns i London, men du hittar en annan häpnadsväckande katedral med samma namn i Melbourne. Den stora katedralen stod färdig i slutet på 1800-talet, förutom spirorna som kom att följa en annan design och inte blev färdiga förrän under 1900-talet. Du hittar den ståtliga byggnaden i centrala Melbourne, och katedralen är ett av stadens stora arkitektoniska landmärken.

Kyrka bänkar.
Varma källor.

Aktivitet

Peninsula Hot Springs

Om du kan tänka dig att göra en lite längre resa ifrån Melbourne så är Peninsula Hot Springs en avkopplande attraktion. De varma källorna ligger ca 90 minuter ifrån Melbourne och är helt naturliga. Det är upp till dig om du bara vill bada i de varma källorna eller om du känner för att lyxa till det ytterligare med andra spabehandlingar, men oavsett vad du är ute efter för typ av upplevelse så är det viktigt att tänka på att boka din biljett innan du åker dit.

Marknad

South Melbourne Market

Strosa genom South Melbourne Market vars historia går tillbaka redan till 1827. Här kommer du mötas av mängder med färska råvaror som frukt och grönsaker med även fisk och skaldjur. Men färska råvaror är inte allt som South Melbourne Market har att erbjuda. Här finns även mängder med souvenirer, kläder, hantverk och här finns dessutom flera ställen att ta något att äta eller dricka. South Melbourne Market är en trevlig marknad som har något för alla. 

Kvinna handlar marknad.
Wallaby djurpark.

Djurpark

Moonlit Sanctuary Wildlife

Stig in i Moonlit Sanctuary Wildlife Conservation Park och tas med på en resa igenom den Australiensiska vildmarken. Parken byggdes av Michael Johnson med målet att kunna erbjuda besökarna en upplevelse av de ovanliga djuren som rör sig runt Australien, men också för att vara en fristad förutrotningshotade djur eller de djur som hotas att bli utrotningshotade. 

Sol och Bad

Altona Beach

Melbourne är omgiven av fantastiska stränder och Altona Beach är inte något undantag. Här finns möjligheten till mängder med aktivitet och man ser ofta en hel del drakflygning på stranden. Om det inte lockar så är det här en utmärkt strand för att sola och bada, men skulle det vara så att du är intresserad av mer av en aktivitet så är det ett perfekt ställe att prova på paddelboarding på. 

Brygga hav strand.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

MELBOURNE