GuangzhouResenär resväska flygi.

Reseguide
Guangzhou

Guangzhou är även kallat Kanton, Canton och tidigare Kwangchou. En mysig stad strax norr om Hong Kong och hem till 12 miljoner invånare.

Baiyun Mountain

Här hittar du allt från fågelparker till vackra landskap och trädgårdar. Med vackra gångvägar blir detta en trevlig vandring upp för Baiyun berget. Perfekt för hela familjen och entrén kostar inte mer än 10 kronor. 

Linbanan upp längst med berget bjuder på en fantastisk utsikt och rekommenderas starkt för de som har möjlighet att åka med.

guld bokstäver ovanför entre.
Äldre asiatisk byggnad.

Chen Clan Ancestral hall

Den vackra arkitekturen i Kina är oemotståndlig. Detta komplex är uppbyggt under en tid när den västerländska arkitekturen började dyka upp mer och mer i Asien. Trots detta lyckades de bygga något så vackert och traditionellt som denna hall. 

Här finner ni även folkmuseet Guangdong Folk Art Museum.

Yuexiu Parken

Guangzhou kallas för staden av getter. Inte för att de har många getter utan för den gamla folksagan om de fem getterna som gav bra skörd och rikedomar till den antika staden Guangzhou.

 I Yuexiu finner ni “Five goats statue” som med åren blivit en symbol för staden. Yuexiu är stadens största park och är full av vacker grönska. Perfekt för en trevlig promenad med familj, sambo eller vänner.

Getstaty i skogen.
Grön park med smal passage.

Shamian Island

Under 1900 talet gav staten Shamian ön till Frankrike och Storbritannien. Den nu Kinesiska ön har behållit den gamla europeiska arkitekturen på ön och står nu som en populär turistattraktion i europeisk design. Området består utav mängder av restauranger, kaféer, katedraler, kyrkor och gamla ambassader. En fascinerande resa tillbaka i tiden.

Canton Tower

Ett modernt landmärke och även den högsta byggnaden i Guangzhou som bjuder sina besökare på en vacker vy över staden. Under kvällstid lyser man upp tornet i regnbågens färger som i sin tur strålar ut över Pearl floden och Zhujiang New Town. 

På restaurangvåningen 424 meter från marknivå kan man njuta av en makalös måltid i världens högsta roterande restaurang.

460 meter upp i tornet finns en spårvagn med små kupoler som låter er åka på ett spår, 360 grader runt tornet för den bästa utsikten åt alla håll. Kupolerna liknar det på ett pariserhjul. 

Observationsdäcket med stora glasfönster hittar ni på 433 meters höjd och deras “Look out” biljett tar er ytterligare lite högre upp till 450 meters höjd.

Tornet har även sin egen version av höjdskräcken från Liseberg. Attraktionen finns med i Guinness World of Record som attraktionen på högst höjd i världen. 

Beijing Road pedastrians.

Beijing Road

Vacker gata full av shoppingcenter och alla möjliga typer av affärer. 

Området är extra mysigt under kvällstid med all sin belysning. Passa på promenera runt bland alla butiker, restauranger och små stånd som huvudgatan har att erbjuda. Ladda batterierna och ta med kameran! 

Guangzhou Opera House

Den vackra byggnaden är skapad av arkitekten Zaha Hadid och smälter perfekt ihop med de vackra skyskraporna i Guangzhou. Vill man uppleva den kinesiska operan eller en av deras många olika föreställningar kan man kika in i deras hemsida och se exakt vad som är på agendan när ni är i Kina. Det är en vacker upplevelse som starkt rekommenderas för den kulturintresserade.

Även om ni inte planerar att ta del av några tillställningar så rekommenderas ändå ett besök på grund av byggnadens alla fotomöjligheter. 

Chimelong Safari Park at daytime.

Chimelong Safari Park

Ett väldigt ovanligt koncept men här i Chimelong Safari parken har man lyckats blanda både zoo och tivoli i en och samma stora park. Här har ni möjlighet att åka alla de olika åkattraktionerna som parken har att erbjuda samt klappa och titta på alla olika exotiska djur i parken.

Utöver allt som ett tivoli och ett zoo har att erbjuda så bjuder de till och med cirkusshower i mängder. De har även en vattenpark och en fågelpark som kan besökas med hela familjen.

Öppet mellan 09:30 – 18:00 dagligen. Aktuella priser för säsongen hittar ni på deras officiella hemsida. Länkar finner ni tillsammans med kartan.

Zhujiang New town

Den “nya staden” Zhejiang är fullsmockad med höga skyskrapor och lyxbutiker. Den moderna delen av staden är verkligen en fräck upplevelse och bjuder på ett fräscht intryck. 

Här hittar ni det tidigare nämna Guangzhou Opera House samt Gouangdong Contemporary Art Center. Ta ett break från alla äldre sevärdheter och njut av de fräscha gatorna, höga husen och storstadskänslan som Zhujiang erbjuder.

guangzhou new town.
sacred heart Guangzhou.

Sacred Heart Cathedral

Under 1863 påbörjades byggnationen av Sacred heart katedralen som tog hela 25 år att bygga färdigt. Detta är den största katedralen i Guangzhou och en av fyra gotiska katedraler helt byggda i sten. I hela världen!

Tyvärr blev byggnaden skadad och förstörd vid flera tillfällen under historiens gång men står idag återställd i sin gamla ära. Njut av den vackra arkitekturen och dess färgglada fönster.

Nanyue King Zhao Mo

Ett vackert litet museum om kungen från Nanyue riket under 130 BC. Perfekt för historieälskare med alla sina artefakter och sin rika historia. Detta är Guangzhous mindre och egna version av Qin rikets mausoleum i Xi’an.

Det fullständiga engelska namnet för museet är ‘Museum of the Western Han Dynasty Mausoleum of the Nanyue King’

Mumifierad kista i museum.

Redtory

Förr var Redtory endast ett industriområde. Idag står det uppbyggt och välkomnande för konst med gallerier och estetiska byggnader överallt. Släpp lös din kreativa sida och njut av den vackra konsten och deras små söta kaféer. En perfekt plats för avslappning och fotografering.

Guangdong Museum

Vill man veta mer om historien om Guangzhou kan man gå till Guangdong Museet. Med intressant fakta och många temporära utställningar blir er vistelse här unik vid varje besök.

Öppet för allmänheten 03:00 – 17:00, Tisdag – Söndag.

Ingång till museum.
South China Botanical Garden

Botanical garden

Njut av den vackra naturen och utforska den magiska skogen och dess nygjorda Neolitiska by. South China’s botaniska trädgård har vart öppen för allmänheten sedan 1929 och besöks årligen av tusentals besökare. Trädgården är den största botaniska trädgården i Sydasien.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

GUANGZHOU
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Visum krävs för att komma in i landet – sök i god tid då dessa tar tid att få. Vanligtvis måste du skicka iväg ditt pass till kinesiska ambassaden i Sverige, för att de i sin tur skall genomföra sin ansökan till den kinesiska staten. Detta är en process som tar upp till 2 veckor, vanligtvis en vecka – men skiljer sig beroende på vart i landet du befinner dig. 

Bor du i någon av våra större städer har du möjlighet att personligen åka in och lämna in alla papper, ta fingeravtryck och lämna in ditt pass. Detta sparar dig ett par dagar. 

Ca 7-10 sidor fylls i när du lämnar in din ansökan. Notera att det INTE går att fixa sitt visum över dagen, var ute i riktigt god tid! 

Pass krävs för att kunna åka tåg. Låter underligt men ni kommer inte med något tåg och kan inte köpa biljetter utan ert pass i Kina.

Stadens huvudflygplats heter Guangzhou Baiyun International Airport (CAN) och befinner sig 29 kilometer norr om Guangzhou.

Telefon: +86 20 3606 6999

Man förflyttar sig enkelt mellan centrum och flygplatsen med hjälp av tunnelbana, tåg, buss, taxi, hyrbil och shuttle.

Den officiella valutan är Renminbi (RMB eller CNY) och kallas ofta för Yuan. De flesta butiker som inriktar sig mot turism visar sina priser i CNY. Notera dock att CNY, RMB, Yuan och Renminbi är olika ord för samma valuta.

Vi rekommenderar en större växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats samt den första tiden på semestern. Undvik att bära runt på för mycket kontanter. 

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i staden. Vanligtvis bör ni inte oroa er när ni tar ut pengar i landet, men det kostar inget att vara extra säker. Försök använda bankomater utställda på allmänna och rena platser. Undvik vid mindre gränder och liknande miljö för er egen säkerhet. 

Dricks uppskattas av personalen men är absolut inte ett måste, likt många ställen i USA. Alla restauranger inkluderar servicekostnaden i sina priser om ni äter på plats.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste. Vanligtvis dricksar man mellan 5-10% av totalbeloppet, beroende på typ av restaurang eller café.

Laddare

Kina använder sig av eget uttag, adapter krävs.