IslandResenär resväska flygi.

Reseguide
Island

Mellan Grönland och Färöarna i norra atlanten finner ni Island, ett av våra nordiska grannländer. Här i vår reseguide om Island får du veta mer om vad landet har att erbjuda och saker du absolut inte får missa!

Godafoss

Goðafoss är ett 30 meter brett och 12 meter högt vattenfall i den norra delen av Island. Namnet kommer från äldre isländska men betyder med modern tunga något i stil med “Vattenfallet av gud”.

Vattenfallet tillhör floden Skjálfandafljót som är den fjärde största på Island. Detta spektakulära vattenfall är något ni verkligen vill bocka av på er resa till Island! 

Godafoss waterfall in northern island.
Hotspring in gunnuhver.

Gunnuhver

Gunnuhver Hot Springs är en varm källa i Grindavik, 50 km utanför huvudstaden Reykjavik. Här vandrar ni runt bland lera och annan terräng för att ta del av ångan som lämnar de varma källorna, långt ner under marken. 

Ring Road

Ringvägen med sitt riktiga namn Väg 1, motsvarar E4 i Sverige och tar er runt hela ön. Ringvägen erbjuder en 16 timmar och 133 mil lång rundtur runt ön.  Njut av fantastiska sevärdheter och små byar längst med vägen.

Uppskattningsvis tar resan 7-10 dagar att genomföra med alla dess stopp, men det varierar såklart efter vad man själv vill besöka längst med vägen.

Ringvägen runt island
Perlan utkiksplats på island

Perlan

Ett vackert museum med stort observationsdäck i Reykjavik. Här njuter ni av god mat i muséets restaurang och kan utforska dess vackra glacierutställning. Från observationsdäcket har ni en fantastisk och unik vy ut över både stad och natur.

Museet har en egen isgrotta, ta er in och promenera runt bland dess kalla gångar. Det är inte varmare än 10 grader i grottan så se till att klä er varmt.

Dess fullständiga namn är Perlan – Wonders of Iceland.

Vik Beach

Två och en halv timma utanför Reykjavik finner ni den välkända stranden Vik Beach, även kallad Reynisfjara. Känd för sin svarta sand och klippiga omgivning.

Var försiktiga när ni besöker stranden, det finns inget som stoppar vågorna som emellanåt kan bli väldigt höga och starka på denna sidan av ön.

Stranden har använts som inspelningsplats för bland annat Star Wars och Game of Thrones. Stranden är unik och tillsammans med omgivande klippor och höga vågor blir stranden en av de finaste platserna på Island.

Vik beach on island.
Strokkur selfoss geyser on island.

Selfoss Gejser

Solfoss Geyser, även kallad Strokkur är en populär och unik gejser ni inte vill missa under ert besök. Här har ni möjlighet att ta er nära och se när vattnet sprutar ut från källan. Vattnet sprutar ut ur källan med 5-10 minuters mellanrum och lockar årligen många turister och fotografer.

Försök hitta en högre plats att stå på runt gejsern för att lättare se när det börjar bubbla. Ni vill inte missa denna vackra fotomöjlighet så se till att förbereda er kamera i god tid.

Parkeringen är nära för er som tar sig dit med egen bil.

Kerið

Den inaktiva vulkanen Kerið finner ni i Grímsnesområdet på den sydvästra delen av ön. Regionen ligger längst med rutten “Gyllene Cirkeln” 5 mil öster om Rejkjavik. Botten är i dag fylld med vatten och har bildat en sjö. En trevlig sevärdhet att besöka om ni har en dag över på resan.

Vulkanen kerid på island.
Nice church in the maincity on Iceland.

Hallgrims-kirkja

Hallgrimskirkja är en kyrka i Reykjavik av arkitekten Guðjón Samúelsson. Bygget tog hela 41 år och stod färdig för allmänheten att del av år 1986.

Kyrkan är en av stadens mest symboliska byggnader och är belägen i centrala Reykjavik. Byggnaden syns från hela staden och låter sina besökare åka upp till våning 8 för att sedan ta ytterligare två trappor upp till en fantastisk utsiktsplats.

Framför kyrkan står en staty som föreställer Leif Eriksson, son till Erik Röde.

Dettifoss Waterfall

Ett vackert och 44 meter högt vattenfall i Mývatnområdet på norra Island. Vattenfallet är Islands kraftigaste vattenfall och tillhör floden Jökulsá á Fjöllum. 

Vattenfallet mäter 100 meter i bredd och 44 meter i höjd. Sedan 2011 nås vattenfallet enkelt med bil då efter att staten låtit bygga en asfalterad väg upp till vattenfallet.

Overview from above of the beautiful waterfall seen from far away in the distance.
Uppfart till snöfyllt berg.

Eyjafjalla-jökull

Eyjafjallajökull är Islands femte största glaciär och vilar på en stratovulkan 1,666 meter över havet. Vulkanen med samma namn har en egen magmakammare, men har inte haft något utbrott sedan 2010.

Glaciären täcker 78 kvadratkilometer och med Hámundur som sin högsta punkt.

Blue Lagoon

Den blå lagunen är ett geotermiskt spa på Island och rankas som ett av världens 25 underverk.

Detta spa lockar årligen många turister och kan vid vissa tider på året vara rätt folkfyllt, men rekommenderas att besökas ändå. Simma till baren, bastun eller ut till hytten för spabehandlingar i olika former under tiden som din partner njuter av det varma vattnet. En fräck och vanligtvis väldigt uppskattad upplevelse som starkt rekommenderas av redaktionen.

Blue lagoon spa in iceland.
Ice beach iceland.

Diamond Beach

En av landets mest besökta stränder, sex timmar utanför huvudstaden Reykjavik. Väl på plats möts ni av en svart strand full av indrivna delar av isberg, därav sitt namn.

Stranden tillhör Jökulsárlón glacier lagoon och lockar årligen mängder av fotografer till sin unika miljö och vackra strand.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

REYKJAVÍK
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Beroende på vart du är i Sverige så tar det inte mer än 3 timmar till Island. 

Vanligast är att folk tar sig till huvudstaden Reykjavik (REK) och förflyttar sig på ön därifrån eftersom de flesta uthyrningsställen för bil, mc och annan typ av transportmedel finns i Reykjavik.

Som svensk är det väldigt dyrt att semestra på Island. Allt är betydligt dyrare än i Sverige och detta är orsaken till varför många drar sig från att åka hit, men har du ekonomin för att förflytta dig eller kan överväga att bo lite enklare så är Island ett fantastiskt vackert resemål med mycket sevärdheter. 

Island använder sig av sin egen valuta Icelandic Kroná (ISK).

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i landet. Vanligtvis bör ni inte oroa er när ni tar ut pengar i landet, men det kostar inget att vara extra säker.

Dricks uppskattas av personalen men är absolut inte ett måste. Alla restauranger inkluderar servicekostnaden i sina priser om ni äter på plats precis som i Sverige.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste.

På mindre pubar står en liten dricksburk på bordet för personer som vill bli av med lite växel. Här förväntas absolut ingen dricks dock.

Laddare

Island använder sig av samma uttag som Sverige.

Visum

Svenska resenärer behöver inget visum.

in no time

Tidszon

Island ligger 1 timmar bakom Sverige (GMT).

Vanliga frågor

Island är ett relativt dyrt men det går helt klart att klara sig på en mindre budget. I snitt får man räkna med minst 6 000 kr per person för en veckas semester, men en bekvämare semester landar på cirka 13 000 kr per person.

Det är vanligt att besöka Island året om, fast sommaren är helt klart den absoluta högsäsongen. På sommaren får man någorlunda bättre väder, midnattsol och bättre möjligheter att åka på utflykter.

Det bästa sättet att resa till Island är med flyg som tar cirka 3 timmar totalt, men det går även att åka båt från danska Hirtshals med färjan Norröna som går året om.

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare