NordirlandResenär resväska flygi.

Reseguide
Nordirland

I vår reseguide om Nordirland får du veta mer om ett land som är litet till ytan men har mycket att erbjuda med dess storslagna landskap och vackra sjöar. Det är även här som den världskända tv-serien Game of Thrones har spelats in här på flertal olika platser.

Belfast

Nordirlands huvudstad och födelseplats till det världskända skeppet Titanic. Belfast har mycket att erbjuda och ni kan enkelt promenera till de flesta sevärdheterna. Stadens mest kända sevärdhet ligger beläget i Titanic Quarter och är Titanic Belfast som är ett Titanic Museum där ni får följa historien kring Titanics byggnation och hemska olycka. 

Passa även på att besöka HMS Caroline, ett gammalt militärfartyg från 1914, som numera är ett museum och ligger beläget i Titanic Quarter. Vill ni få en vacker utsikt över staden rekommenderar vi er att vandra upp till Cave Hill Country Park där finner ni även Belfast Castle som byggdes år 1810.

Bellfast city hall from the ocean inside the marina.
Guildhall shown from above in northern ireland.

Londonderry

Staden kallas även för Derry och bjuder på en historia som sträcker sig över 1400 år tillbaka. Historien är välbevarad i stadens sevärdheter och dens mest imponerande är stadsmurarna som trots flera belägringar står kvar sedan 1618. 

Det som Londonderry är mest känt för är sin livemusik, vart du än går i staden hör du musik, så missa inte chansen att gå på en livespelning. Något annat vi varmt rekommenderar är att ta en tågresa från Londonderry till Coleraine, det tar ca 45 minuter och på resan får ni uppleva den fantastiska naturen som omger staden. Tågresan sägs vara “en av de vackraste tågresorna i världen”.

Bushmills & Giants Causeway

Bushmills är en liten stad, omgiven av stora gröna ängar, med knappt 1500 invånare. Staden är mest känt för sitt destilleri Old Bushmill, som grundades 1608 och är världens äldsta destilleri som fortfarande är i drift. Destilleriet erbjuder flera guidade turer där ni får lära er hur deras whisky görs och varje år anordnar de en musikfestival.

Bushmills ligger längs med Causeway Coast och är den närmsta staden till det världskända Giants Causeway, ett naturreservat som är hem till över 40.000 svarta hexagonformade basaltstenar. Det finns många legender kring hur stenarna har fått sin form och den mest populära är att jättar har vandrat och krigat där, där av namnet Giants Causeway.

Det finns flera sätt att ta sig till Giants Causeway men vi rekommenderar Bushmills Railways som är ett gammaldags diesel lokomotiv som bjuder på en 20 minuters tågresa uppskattad av hela familjen.

Coast view over Bushmills & Giants Causeway.
Vackra träd över en motorväg.

Game of Thrones

Den världskända tv-serien Game of Thrones har spelats in på 25 olika platser på Nordirland och ni kan i de flesta städerna hitta guidade turer till olika inspelningsplatser. Har ni tillgång till bil finns det en Game of Thrones Driving Tour Map som guidar er till alla inspelningsplatser så att ni kan ta er runt på egen hand. Besök Winterfell Castle, Kings Road, Iron Islands, Melissandre’s Cave och många fler fantastiska platser.

Populära maträtter NordirlandServing a plate of Ulster Fry in nordirland.

Ulster Fry

Den ultimata frukosten enligt Nordirländare och består av korv, ägg, bacon, tomater, “soda bread farl” och potatisbröd. Det är landets mest kända rätt och rätten får inte innehålla något som inte kan tillagas i baconfett.

Irish stew

En traditionell efterrätt i Skottland och var från början ett firande av skörden i juni. Den innehåller därför hallon, som skördas i juni, grädde, skotsk havre och whisky.

Irish version of Irish stew being cooked.
A plate of traybaked fifteens in northern ireland.

Fifteens

En traditionell kaka som är gjord på digestive kakor, kokos, marshmallows och körsbär. Namnet kommer från det traditionella receptet som förr innehöll femton ingredienser.

En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Man kommer väldigt långt med grundkunskap i engelska. Det är deras modersmål och är vana med turister, så våga fråga efter hjälp. Britter är vanligtvis väldigt hjälpsamma och trevliga. 

Det är okej att dricka på gatan – i lagom mängd. Som svensk är man inte van att se folk stå dricka längst med gatan, detta är helt okej i landet, men som tidigare nämnt – i lagom mängd. Alkoholhaltiga drycker kan köpas i nästintill alla mataffärer och mindre expressbutiker.

Mer information gällande flygplatser finner ni under respektive stads sida.

Storbritannien använder sig av valutan Pund – GBP. 

Vi rekommenderar en mindre växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats. 

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i staden. Vanligtvis bör ni inte oroa er när ni tar ut pengar i landet, men det kostar inget att vara extra säker. Försök använda bankomater utställda på allmänna och rena platser. Undvik vid mindre gränder och liknande miljö för er egen säkerhet.

Dricks uppskattas av personalen och brukar vanligtvis hamna runt 10% som en standard i landet. Beroende på vad du besöker så är det inget krav och kan även uteslutas.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste.

Laddare

Nordirland använder sig av annan typ. Adapter krävs.

Visum

Svenska resenärer behöver inget visum.

in no time

Tidszon

Nordirland befinner sig i GMT+1.

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare