StorbritannienResenär resväska flygi.

Reseguide
Storbritannien

I vår reseguide om Storbritannien eller U.K som det också heter, får du veta mer om dess 4 nationer: England, Skottland, Wales och Nordirland. De flesta blandar ihop England med Storbritannien eftersom landets huvudstad är London och den mest populära destinationen. Varje nation har något unikt att erbjuda.

England overview

England

Storbritanniens folkrikaste riksdel och hem till landets huvudstad London. Andra populära resemål i England är Birmingham, Liverpool, Manchester, Sheffield, Nottingham och Bristol.

Under en resa till England så tar man sig enkelt mellan städerna med ett välfungerande tåg och tunnelbanesystem.

Skottland

En självstyrande riksdel i norra Storbritannien.

Läs vår reseguide om Skottland och upptäck några av de mest populära destinationerna såsom Glasgow och huvudstaden Edinburgh.

Besök floden med det omtalade Loch Ness odjuret, slott och underbar natur. Ett resemål som starkt rekommenderas för den som vill se sig omkring och uppleva något utöver det vanliga. Avstånden är lite längre mellan allt, men helt klart värt besväret.

Visit scotland castle by the lake
Wales overview beach

Wales

Besök gamla slott, ikoniska kanaler, museum och nationalparker. Wales erbjuder något utöver det vanliga! Läs mer tips på resor till Wales.

Nordirland

Besök Belfast, landets huvudstad och staden där Titanic byggdes, eller varför inte uppleva platserna där den kända tv-serien Game of Thrones spelats in. Nordirland är litet till ytan men har mycket att erbjuda med dess storslagna landskap, vackra sjöar och eftertraktade golfbanor. Mer tips & sevärdheter i Nordirland.

Mountains in northern ireland.

Fakta om landet

AllmäntVäder

Vädret är likt vädret i Sverige och de har samma säsonger som oss. Storbritannien är väldigt mysigt under vår och höst men erbjuder lika mycket sevärdheter sommartid. Större julmarknader och andra tillställningar sker årligen i de större städerna.

Weather in england
London traffic

Trafiken

Trafiken är omvänd, hela Storbritannien använder sig av vänstertrafik och har ratten på motsatt sida jämfört med bilarna i Sverige. Se till att dubbelkolla en extra gång innan ni går över vägen.

Vissa större städer som London märker ut marken med pilar vid varje övergångsställe eftersom så mycket turister besöker staden varje år. 

Det är relativt enkelt att ta sig runt i stan med bil, men tänk efter en gång extra om du känner dig osäker vid en korsning och försök följa efter andra trafikanter.

Dricks

Dricks uppskattas av personalen men är absolut inte ett måste, likt många ställen i USA. Alla restauranger inkluderar servicekostnaden i sina priser om ni äter på plats precis som i Sverige.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste. Vanligtvis dricksar man mellan 5-10% av totalbeloppet, beroende på typ av restaurang eller café. 

På mindre pubar står en liten dricksburk på bordet för personer som vill bli av med lite växel. Här förväntas absolut ingen dricks dock. 

Tre män hjälps åt att lägga sedlar i en plånbok.
Två kvinnor och en man försöker lyfta ett stort kreditkort.

Valuta

Storbritannien använder sig av valutan Pund – GBP. 

Vi rekommenderar en mindre växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats. 

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i staden. Vanligtvis bör ni inte oroa er när ni tar ut pengar i landet, men det kostar inget att vara extra säker. Försök använda bankomater utställda på allmänna och rena platser. Undvik vid mindre gränder och liknande miljö för er egen säkerhet. 

En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Man kommer väldigt långt med grundkunskap i engelska. Det är deras modersmål och är vana med turister, så våga fråga efter hjälp. Britter är vanligtvis väldigt hjälpsamma och trevliga. 

Det är okej att dricka på gatan – i lagom mängd. Som svensk är man inte van att se folk stå dricka längst med gatan, detta är helt okej i landet, men som tidigare nämnt – i lagom mängd. Alkoholhaltiga drycker kan köpas i nästintill alla mataffärer och mindre expressbutiker.

Laddare

U.K använder sig av annan typ. Adapter krävs.

Visum

Svenska resenärer behöver inget visum.

in no time

Tidszon

U.K befinner sig i GMT+1.

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare