Prag

RESEGUIDE PRAG

Resenär resväska flygi.

Vítejte!

Som Tjeckiens huvudstad har Prag mycket att erbjuda. Prag är en otroligt vacker stad med många gamla byggnader vars arkitektur kommer få er att bli förälskade i staden. Strosa runt på charmiga kullerstensgator, njut av en äkta tjeckisk öl eller varför inte testa den lokala favoriten “fläsklägg”.

Prag är en perfekt weekendstad och lockar årligen många möhippor och svensexor, men även par och barnfamiljer. Här finns något för alla!

Prague Castle

Prague Castle eller Pragborgen som den heter på svenska är ett måste att besöka. Det är Prags mest populära turistattraktion och ni kommer förstå varför när ni är där.

Pragborgen är med på UNESCOS världsarvlista men är också är världens största sammanhängande slottskomplexet och hem till flera historiska byggnader såsom St. Vitus Cathedral, St. George’s Basilica, Old Royal Palace och Golden Lane. Pragborgen byggdes runt år 880 och har sedan dess varit residens för tjeckiska kejsare, kungar och presidenter. 

Promenera runt och njut av vackra palats och kyrkliga byggnader i olika arkitektoniska stilar. Ni kommer inte att ångra er!

Utsikt över slottet i Prag.
St. Vitus kaetrdal gammal byggnad gothic prag.

St. Vitus Cathedral

Inne på slottkomplexet hittar ni denna otroligt vackra gotiska katedral. Vituskatedralen (St. Vitus Cathedral) är Tjeckiens största och viktigaste kristna kyrka. Katedralen började byggas 1344 men det tog över 500 år att bygga färdigt den vilket resulterade i att flera olika arkitektoniska stilar har influerat dess utseende. 

Insidan är lika vacker som utsidan så vi rekommenderar starkt ett besök inne i katedralen. Klättra upp i det 97 meter höga kyrktornet och njut av en fantastiskt vacker utsikt över Prag. 

Charles Bridge

Promenera på samma bro som kungligheter brukade färdas med sitt kröningståg på från Gamla stan till Pragborgen. Charles Bridge eller Karlsbron byggdes på 1300 talet och knyter samman Gamla stan med Pragborgen.

Bron har en gotisk stil och är en av Europas mest kända gamla broarna. Bron sträcker sig 621 meter över Vltava floden och det som den är mest känd för är sina 30 statyer som står längs med bron. De två viktigaste statyerna är av den romerska kejsaren Charles IV och martyren John of Nepomuk.

Utsikt charles bro solnedgång.
Kampa island kanaler broar folk vatten.

Kampa Island

På Lilla sidan (Mala Strana) i slutet av Karlsbron hittar ni denna ö i Vltava floden. Härifrån får ni en av de bästa vyerna utöver staden och floden. På Kampa ön ligger även Kampa parken som är känd för sina gigantiska babyskulpturerna av den berömde tjeckiske konstnären David Černy. 

Missa inte att besöka Čertovka-kanalen (även känd som Devil’s Stream). Kanalen går längs med husfasaderna så ni kan inte promenera längs med den, men det finns båtturer som ger er möjlighet att beundra de färgglada gamla husen som många förr var kvarnar. 

Old Town Square

Torget i Gamla stan är en ikonisk plats för Prag. Torget är ofta fullt av människor, gatuartister och musikanter. Här hittar ni även mysiga restauranger omringade av vackra historiska byggnader. 

I närheten av torget hittar ni även en unik och vacker astronomisk klocka från 1300 talet. Ett tips är att gå dit precis innan det blir en ny timme för att bevittna när klockan vaknar till liv och de 12 apostlarna och andra figurer dyker upp och paraderar över urtavlan.

När ni ändå befinner er i Gamla stan, ta en promenad genom området Stare Mesto och håll blicken mot himlen för att inte missa den 2 meter långa statyn av Sigmund Freud som hänger från en metallbalk högt upp på ett av husen.

Sten kyrka Tyn gammal Prag hus.

Týnkyrkan

Týnkyrkan (The Church of Our Lady before Týn) hittar ni också i Gamla stan och är inte svår att missa. En av Prags mest igenkända byggnader tack vare sina två identiska 80 meter höga spiror. Kyrkan byggdes på 1300-talet men har renoverats om flera gånger efter det.

Ingången till kyrkan hittar ni i den smala gränden bredvid kyrkan. Insidan är lika vacker som utsidan och katedralen tjänar som galleri av gotiska, renässans- och tidigbarockverk. 

Wenceslas Square

Om ni är sugna på shopping så är det hit ni skall gå. Bara en kort promenad från Gamla stan leder till Wenceslas Square, som är stadens främsta shoppingområde och hem till några av Prags bästa restauranger. Varje december hålls även Prags största julmarknad här.  

Här hittar ni även Prags National Museum (Národní Muzeum) som är Tjeckiens äldsta museum och hem till miljontals föremål som täcker områden såsom mineralogi, zoologi, antropologi och arkeologi, såväl som konst och musik.

Arkitektur gata park gamla byggnader.
Judiska kvarter gammal gata små hus.

The Jewish Quarter

Det judiska kvarteret, även känt som Josefov var förr ett ghetto dit alla judar i Prag tvingades flytta under 1200-talet. Området ligger mellan Gamla stan och floden Vtlava och judarna var förbjudna från att bo någon annanstans. 

Tyvärr förstördes många byggnader i området under sent 1800-tal men som tur var klarade sig många viktiga historiska byggnader, inklusive sex synagogor.

Området är idag mysigt att promenera runt i och är absolut värt ett besök. Förutom de sex synagogorna rekommenderar vi ett besök till det judiska museet samt den judiska kyrkogården. 

Dockteater

Något som invånarna i Prag är passionerade över är deras dockor. Det finns över 20 butiker som är specialiserade på dockor, 30 stycken dockmakare samt ett dockmuseum. Dockteater är inget nytt fenomen i Prag utan har sedan 1100-talet används som underhållning vid fester och kungliga tillställningar.

Ta chansen och upplev en föreställning medan ni är på besök i stden. The National Marionette Theatre och Theatre Spejbla & Hurvinek är de teatrar som är mest populär och som erbjuder många populära uppträdanden.

Olika dockor teater.
Prag högt torn

Petrín Tower

Ta er till toppen av Petrin Hill och besök det 63.5-meter höga Petrín Tower som bjuder på en svårslagen utsikt över staden. Tornet ser ut som en mindre version av Eiffeltornet och är byggt av gamla järnvägsspår. Det finns både trappor och hiss som tar er till toppen av tornet där ni finner ett café samt möts av en fantastik vy.

För att komma till Petrin Tower kan ni antingen promenera 30 minuter upp för Petrin Hill eller åka upp längs med en bergbana (Funicular). Väl uppe hittar ni förutom tornet, vackra trädgårdar och den ovanliga kyrkan St Michael.

Lennon Wall

Strax efter John Lennons död 1980 uppstod Lennon väggen. Väggen är fylld med graffiti, bilder och citat som hyllar bandet the Beatles, John Lennon och den fredskampanj han stod för. 

Trots tidigare försök att ta bort väggen står den kvar och är idag en symbol för hopp och fred för stadens befolkning samt en populär plats för turister att besöka. Ta chansen och gör ett eget bidrag till väggen då det är fritt fram att skriva på den.

Lennon väggen klotter ord färger.
Dansande huset spårvagn framför gata Prag.

Dancing House

Tančící dům (Dancing House) är en unik, vacker och enastående byggnad som har en modern arkitektonisk stil vilket gör att det som ut som att huset är i rörelse. Huset är designat av Frank Gehry och består av två angränsande torn som skall efterlikna två dansande figurer. 

Vi rekommenderar att åka upp till husets översta våning och njuta av den härliga utsikten från restaurangen. 

Prague Zoo

Prag Zoo öppnade upp sina portar först 1931 och är en av världens främsta zoologiska parker. Efter ett besök här är det inte svårt att förstå varför Prag zoo är en av Prags mest populära turistattraktioner. 

Ta med familjen och upplev parkens alla 4,200 djur av 650 olika arter, varav några är utrotningshotade. Ta chansen att mata djuren, delta i ponnyridningen eller varför inte se giraffer på nära håll. Parken har även en sittlift som låter er observera djuren från ovan. Missa inte heller parkens tropiska djungel inomhus. 

Förbered er på en heldag av utforskande och nöjen då parken har mycket att erbjuda hela familjen. 

Giraff äter mat Zoo i Prag.
Kyrka flod utsikt över staden.

Vyšehrad

Om ni vill njuta av en underbar utsikt i lugn och ro skall ni bege er till Vyšehrad. Belägen högt upp på en kulle överblickande Vltava floden hittar ni denna fästning som en gång var Vratislav II:s kungliga residens.

Förutom den vackra utsikten erbjuder Vyšehrad flera charmiga trädgårdar, en fridfull kyrkogård och en blickfångande katedral. Blir ni törstiga hittar ni även en av stadens bästa ölträdgårdar (beer garden) här. 

Båttur på Vltava

Ett härligt sätt att uppleva Prag är genom att ta en båttur på floden Vltava. Från floden får ni en ljuvlig utsikt över stadens många olika historiska monument och byggnader utan att behöva förflytta er eller trängas med andra turister. 

Båtturerna varierar mellan 1-2 timmar och inkludera oftast lunch eller middag. En perfekt utflykt om man har ont om tid men vill hinna se mycket. 

Båtar flod vatten kryssning.
Mugg ljus öl pub Prag.

Dryck

Om du är en ölälskare så har du kommit helt rätt. Tjeckien är kända för sin öl och Prag är ett paradis för öldrickare. Vart du än går så kommer ni att hitta ett ställe som serverar tjeckisk öl där kvalitén är hög och priset är lågt. 

Men det är inte bara öl som drick i Prag. Staden har flera barer som specialiserar sig på spriten Absint. Redaktion har själva besökt Absintherie Square Franz Kafka som anses vara ett mecka för Absint. De erbjuder 100 olika sorters Absint av hög kvalitet samt absintcocktails, absintglass eller slush. Du kan också få en absintöl, absintchoklad och andra absintprodukter. Vi rekommendera starkt ett besök hit!

Anonymous Shrink’s Office är ett annat unikt ställe som vi i redaktionen rekommenderar starkt. De har ett unikt koncept där deras drinkmeny är baserat på Rorschach test. Utifrån bilder baserade på färger och figurer, väljer man den bild som tilltalar sig mest och får därefter en tillhörande drink efter val av bild. Baren har ett mystiskt tema och vid entrén ringer ni på ringklockan och blir sedan välkomnade in genomen en lönndörr i väggen. Bra att veta är att personalen har speciella masker på sig som tillhör temat, så bli inte rädda. 

En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Tjeckien är ett billigt land i jämförelse med Sverige så ta inte med er för mycket pengar. Det är lätt att ta sig runt på fot i Prag, annars är Taxi billigt och lätta att hitta. Bra att tänka på är att många av chaufförerna inte pratar engelska. Vi rekommenderar att ni på förhand har skrivit upp adressen på tjeckiska. Ett annat alternativ är tjänsten Uber, där ni via appen väljer vart ni vill åka och betalar på förhand.

Tjeckiens vatten är inte lika rent som i Sverige så det rekommenderas inte att dricka kranvattnet utan köp istället vatten på flaska. 

Vid nödsituationer

Om oturen skulle vara framme och ni behöver tillkalla hjälp är det dessa nummer som gäller: Polis (158) Ambulans (155) Brandkår (150) Bogsering (154).

Prags flygplats heter Prag-Václav Havels (PRG) och ligger ca 10 km från centrala Prag. Från flygplasten finns det Taxi, Uber och bussar som tar er in till centrum. 

Tjeckiens valuta heter Koruna (CZK). Det går bra att betala med kort nästan överallt men vi rekommenderar en mindre växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats. 

Man förväntas att ge dricks i Tjeckien och det är vanligt att man ger 10 – 15% dricks för god service. Detta gäller främst restauranger och Taxis.

En blå mobilladdare.

Laddare

Tjeckien har samma eluttag som Sverige. Det behövs ingen adapter.

En liten kalender med en klocka.

Tidszon

Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Tjeckien.

Två stycken boardingkort för flygresor.

Visum

Varken visum eller ESTA behövs för Svenska besökare.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

PRAG
En gul dekorpil.

Vill du veta mer? Utforska nästa stad!