ThailandResenär resväska flygi.

Reseguide
Thailand

Thailand är ett favoritresmål för många och det är inte konstig. Landet är ett perfekt resmål för dig som drömmer om vita sandstränder men bjuder även på så mycket mer än enbart sol och bad. Här kommer du ha möjlighet att ta del av vackra tempel, spännande shopping och underbar thaimat.

Storstad

Bangkok

Bangkok är en pulserande storstad fylld med kontraster. Här hittar du häpnadsväckande tempel och höga skyskrapor. Gatorna är fyllda med liv med marknader och gatuförsäljare där du träffar både turister och lokalbefolkningen. Bangkok är en fartfylld stad som är fylld av aktiviteter som tillexempel Wat Pho, Wat Arun och Chatuchak helg marknad. Du kommer aldrig behöva ha tråkigt i Bangkok!

Bangkok Thailand
Phuket Thailand

Bad & sol

Phuket

Denna ö bjuder på underbart vackra sandstränder och blått vatten så det är verkligen inte konstigt att Phuket är ett av Thailands mest populära resmål. Här finns mängder av saker att se och göra. Besök Wat Chalong, 1800-tals templet där ett bensplitter ifrån Buddha finns, ta en vandringstur upp till Big Buddha, eller snorkla vid någon av de fantastiska stränderna.

Bad & sol

Krabi

Krabi är en provins i södra Thailand som är känd för sina vackra utsikter, underbara stränder och sitt klarblåa vatten. Men provinsen har mer att erbjuda än dessa drömlika stränder. Besök den stora nattmarknaden inne i Krabi stad, Wat Kaew Korawaram, Wat Tham Suea, eller någon av stränderna.

Krabi Thailand
Hua Hin Thailand

Bad & sol

Hua Hin

Hua Hin är en populär turistort som ligger vid Siambukten runt 2,5 timmar söder om Bangkok. Förutom att Hua Hin är en populär badort med en fin sandstrand så bjuder Hua Hin på shopping, trevliga restauranger och golf.

Sevärdheter

Chiang Mai

Chiang Mai är en stad som ligger i norra Thailand, och erbjuder sina besökare än de populära badorterna. Staden är omgiven av gröna vyer med bergslandskap och här finns många aktiviteter att ta del av. Staden är fylld med gamla tempel, fantastisk shopping och vackra vyer.

Chiang Mai Thailand
Koh Samui Thailand

Bad & sol

Koh Samui

Koh Samui är en av de många populära semester destinationerna i Thailand. Koh Samui är en liten ö, men du hittar fortfarande härliga hotell, mysiga restauranger, vita sandstränder och vackert blått vatten som är perfekt för dykning eller snorkling.

Populärt

Strandparadis

Thailand är känt för sina vita vackra sandstränder som årligen lockar tusentals turister. Thailand erbjuder fler stränder än de populära turiststränderna, landet har ett flertal gömda paradisstränder att erbjuda som man behöver leta lite extra efter för att hitta. Hyr en moped eller be er taxichaufför köra er till de gömda paradisstränderna och njut av Thailand på riktigt.

Sandstränder Thailand

Populära maträtter ThailandTom yam skaldjursgryta Thailand

Tom Yam

Tom Yam eller Tom Yum är en riktigt populär soppa som du kommer se på menyn många gånger under din Thailandsresa. Det är en stark och syrlig soppa med sitt ursprung i centrala Thailand som oftast serveras med räkor och heter då Tom Yam Goong. Den heta soppan är fylld av härliga aromer från en mängd av örter och kryddor, och innehåller bland annat galanga som är en växt från ingefärsfamiljen. Missa inte den här soppan under din thailandsresa!

Pad Thai

Du kommer snabbt märka att det nästan är omöjligt att missa denna rätt under din thailandsresa. Pad Tai är den thailändska versionen av stekta nudlar, där nudlarna är stekta med ägg och blandade med bland annat böngroddar. Rätten toppas med antingen räkor eller kycklingen och täcks i en söt-salt sås.

Kyckling pad thai Thailand
Papayasallad

Som Tam

Du har kanske hört talas om någon vän eller kollega som åkt till Thailand och provat på papayasallad? Rätten kommer ursprungligen från den nordöstra delen av Thailand, men idag är den här rätten, precis som Pad Thai, en rätt som nästan är omöjlig att missa under din resa. Salladen görs på riven grön papaya, dvs en papaya som helt enkelt inte är mogen ännu, och täcks i en söt, het och syrlig dressing. Det här är en oerhört populär rätt och är väl värd att provas.

Khao Soi

Khao Soi är en soppa som främst serveras främst i norra Thailand. Det här är en het curry baserad nudelsoppa som serveras med någon form av protein och toppas slutligen med friterade äggnudlar.  Om din resa går mot exempelvis Chiang Mai kommer du inte ha några problem att hitta en restaurang som serverar Khao Soi, och vi rekommenderar verkligen att du tar tillfället i akt att prova denna ljuvliga soppa!

Kyckling ris khao soi
KHAO NIEW MA MUANG

Khao Niew Ma Muang

Om du är sugen på något sött så får du bara inte missa denna klassiska thailändska efterrätt. Rätten består av två huvudkomponenter, mango och ris. Det kan kanske låta märkligt med en efterrätt som serveras med ris, men riset är sött och smaksatt med kokosgrädde. Tillsammans med det fantastiskt goda riset serveras en perfekt mogen mango. Missa inte denna efterrätt!

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

PHUKET
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Thailand använder sig av sin egen valuta Baht (Thai Baht) och förkortas till valutakoden THB.

Vi rekommenderar att man tar med sig kontanter och är noggrann med vart man tar ut kontanter. Använd säkra platser och större köpcentrum.

Thailand är väldigt fattigt i många delar av landet, men samtidigt hem till några av världens trevligaste människor.

Mer information gällande flygplatser finner ni under respektive stads sida.

Det finns inget krav på att dricksa i Thailand. Vissa finare restauranger kanske är vana vid det, men är absolut inte ett måste.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste.

Laddare

Thailand använder sig av eget uttag, adapter krävs.

Visum

Svenska resenärer behöver inget visum.

in no time

Tidszon

Thailand befinner sig 6 timmar före Sverige (GMT+7).

Vanliga frågor

Här är några viktiga tips att ha i åtanke när du reser till Thailand:

 1. Visumkrav: Kontrollera vilket visum du behöver och se till att ha alla nödvändiga dokument i ordning.

 2. Hälsa och vaccinationer: Kolla upp vilka vaccinationer som rekommenderas för resor till Thailand och se till att vara uppdaterad på dina rutinvaccinationer.

 3. Valuta och betalning: Ta reda på den lokala valutan (thailändsk baht) och ha kontanter till hands, särskilt i mindre städer och byar. Kreditkort accepteras vanligtvis på större platser.

 4. Reseförsäkring: Skaffa en giltig reseförsäkring som täcker eventuella sjukdomar, olyckor och förlorade eller stulna tillhörigheter under resan.

 5. Klimat och klädsel: Thailand har ett tropiskt klimat med hög luftfuktighet. Klä dig bekvämt i lätta och andningsbara kläder, och ta med solskyddskräm och myggspray.

 6. Kultur och respekt: Respektera den thailändska kulturen och religionen. Var försiktig med att klä dig för utmanande eller visa respektlöst beteende vid religiösa platser.

 7. Mat och dryck: Var försiktig med att dricka kranvatten och äta mat från ohygieniska ställen. Se till att äta fräsch mat och undvik råa eller otillräckligt tillagade livsmedel.

 8. Reseplanering: Planera din resa noggrant och inkludera platser och aktiviteter som du är intresserad av att utforska. Var också beredd på eventuella väderförändringar eller reserestriktioner.

 9. Lokal transport: Utforska de olika transportsätten i Thailand, som tåg, bussar, båtar och tuk-tuk. Var medveten om priser och förhandla om priser innan du går ombord.

 10. Kommunikation: Skaffa en lokal SIM-kort för att kunna kommunicera och använda internet under din vistelse. Lär dig några grundläggande fraser på thailändska för att underlätta kommunikationen.

När du reser till Thailand finns det vissa föremål som du inte får ta med dig på grund av säkerhets- och lagstadgade begränsningar. Här är några exempel på vad du inte får ta med dig in i Thailand:

 1. Narkotika: Det är strängt förbjudet att föra in narkotika i Thailand. Det inkluderar både illegala droger och vissa receptbelagda läkemedel. Kontrollera de specifika reglerna för dina mediciner innan du reser.

 2. Föremål som hotar säkerheten: Det är olagligt att ta med sig vapen, ammunition, sprängämnen och farliga föremål som kan utgöra en säkerhetsrisk.

 3. Falska pengar: Att föra in eller använda falska pengar är ett allvarligt brott i Thailand och kan leda till stränga straff.

 4. Obscent material: Porrsamlingar och obscena material är förbjudna att ta med sig in i Thailand.

 5. Vilda djur och produkter från hotade arter: Det är olagligt att föra in vilda djur, produkter från hotade arter och andra objekt som är skyddade av CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora).

 6. Kulturellt och religiöst känsliga föremål: Vissa föremål som är kulturellt eller religiöst känsliga kan vara förbjudna att ta med sig in i landet. Till exempel Buddha-statyer och andra religiösa artefakter.

För en treveckorsresa till Thailand med en budgetresestil kan du förvänta dig att spendera mellan 10 000 – 25 000 SEK per person för boende, mat, transport och aktiviteter. En resa med mellanklass kan kosta mellan 25 000 – 50 000 SEK per person, medan en lyxresa kan kosta över 50 000 SEK per person.

Priset på en öl i Thailand kan variera beroende på var du befinner dig och vilken typ av etablissemang du besöker. Generellt sett kan du förvänta dig att betala mellan 50 – 100 THB (15 – 30kr) för en vanlig flaska eller burk öl på en lokal bar eller restaurang.

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare