Khao LakResenär resväska flygi.

Reseguide
Khao Lak

Khao Lak, ett välkomnande och skönt resmål både för barnfamiljer och sportdykare. Här har du verkligen sol och bad, samt underbart vacker natur, men även ett någorlunda livligt nattliv om du vill varva din semester med nöjen. Området är lite lugnare än Phuket och andra större orter. Samtidigt finns det flera intressanta utflyktsmål, bland annat de närliggande nationalparkerna.

Sevärdhet

Ton Chong Fa

Mitt i Khao Laks regnskog ligger vattenfallet Ton Chong Fa. Fallet är uppdelat i 5 nivåer eller platåer, där du kan vandra omkring. Det är mellan 35 och 100 meter mellan varje nivå, ju högre upp du kommer, desto brantare blir det. Högst upp är det ett 20 meter fall. Uppfrån och ner mäter vattenfallet över en kilometer, 1335 meter. 

Ta med dig badbyxorna och njut av en simtur på en av platåerna. Det allra bästa stället är på den andra nivån nerifrån, här kan du med fördel bada hela året om. Det kostar 200 baht att gå in till Ton Chong Fa vattenfall. Om du har biljett till Lak-Lam Ru nationalpark är dock vattenfallet inkluderat, inom samma dag.

Ton Chong Fa Khao Lak
Dragon Cave Temple Khao Lak

Sevärdhet

Dragon Cave Temple

Här finns inga drakar, men templet ligger intill en kalkstensgrotta som sägs ha helande krafter. Munkarna brygger olika téer för att bota olika åkommor, det är väl värt att pröva på. Inuti grottan finns det oerhört vackra stalaktiter och stalagmiter, kalkstensformationer som både hänger från taket och verkar växa upp från marken. Ett spektakel som du inte vill missa. 

Själva templet har grävts ut inuti grottan. När du kommer in finns det flera små rum och gångar. I det största rummet ligger altaret, omgivet av statyer som föreställer både Buddha och munkar. Du behöver inte vara buddhist för att uppskatta atmosfären här inne. Därefter fortsätter de vindlande gångarna in i grottan. Överallt ser du altaren och statyer, innan du kommer fram till droppstenarna.

Museum

International Tsunami Museum

Det är helt fantastiskt hur Khao Lak har lyckats komma på fötterna efter den förödelse som tsunamin år 2004 förde med sig. Museet byggdes av studenter som vill informera om naturens krafter samt visa på vilken effekt tsunamin hade på både kultur och psyket hos lokalbefolkningen. Den största delen av inträdet på 100 baht går till mat och utbildning för barnen som bor i området. 

Med tanke på hur mer än 2,3 miljoner människor förlorade sina hem och 250 000 sina liv så är det viktigt med ett liknande museum. Speciellt när du ser hur folk tog tag i livet och skapade sig en ny tillvaro. Museet är byggt bredvid polisbåten 813 som slungades upp på land av tsunamin. En påminnelse om dess enorma styrka.

Tsunami museum Khao Lak
Similanöarna Khao Lak

Sevärdhet

Similanöarna

Bara 50 kilometer nordväst om Khao Lak ligger nationalparken Similanöarna. De har varit fredade sedan 1982, och kan erbjuda en underbart vacker natur och kristallklart vatten. Det är totalt nio öar som utgör nationalparken och de flesta kallar dem helt enkelt för ö nummer 1, 2, och så vidare. Tre av dem är inte öppna för besökare, och under sommarhalvåret kan du inte resa hit. 

Similan är med på listan över de 10 bästa platserna att dyka på i världen. Men även om du bara snorklar kommer du att få en upplevelse utöver det vanliga. Tropiska fiskar i olika färger, och kanske en havssköldpadda eller två. Stränderna är en fröjd med sin vita sand, och öarna beklädda med stora skogar.

Sevärdhet

Khao Sok

Khao Lak har en väldigt fin och gammal regnskog. Nationalparken Khao Sok är ett utmärkt sätt att uppleva den på. Här har du stora berg gjorda av kalksten och världens äldsta vintergröna regnskog. Men också sjöar, grottor och annat som gör det till ett eftertraktat utflyktsmål. Nationalparken har en yta på 739 kvadratkilometer så det finns en del att utforska. 

Cheow Lan sjön är hela 165 kvadratkilometer stor, och här kan du både vandra och simma. Det kostar 300 baht att gå in i parken, barn betalar halva priset. Men då har du 24 timmar på dig att se och uppleva den imponerande naturen. Det finns hotell där du kan sova, bland annat flytande bungalower vid den stora sjön.

Khao Sok i Khao Lak
Phang Nga Elefant park i Khao Lak

Aktivitet

Phang Nga Elephant Park

Ett familjeföretag som tagit hand om elefanter de senaste 150 åren, och som satsar på etisk behandling av de stora djuren. De är helt främmande till djurplågeri så här kan du lära känna elefanterna med ett gott samvete. Runt 30 människor bor i parken och har olika uppgifter för att ta hand om djuren. 

Här kan du lära dig mer om elefanterna, och komma dem riktigt nära. Det finns olika program där du kan klappa elefanterna, tvätta dem och helt enkelt umgås. Det kostar runt 4000 baht för vuxna, men de har speciella paketpris för familjer. Barn är välkomna, men du måste vara över 7 år för att göra en del av aktiviteterna.

Dykning

Richelieu Rock

Thailands mest berömda dykningsplats ligger nära Khao Lak. Den går så djupt som 35 meter och är känd för sina lila koraller. Här har du verkligen en mångfald av djurliv, det största i Thailand. Terrängen under vatten är varierad med grottor, sluttningar och sandstränder. Richelieu Rock är så stort att du inte kan se allt med bara ett dyk. 

Det är ganska många personer som kommer hit för att dyka och snorkla. Så om du kan undvika den värsta turistsäsongen, det vill säga från jul fram till slutet av februari, så är det bättre. Försök också att komma hit tidigt en morgon för att dyka, alternativt vid solnedgången, för en ännu härligare upplevelse.

Richelieu Rock Khao Lak
Vackraste stränderna i Khao Lak

Sol och Bad

White Sand Beach

En av de vackraste stränderna i Khao Lak, bara en och en halv mil utanför staden. Den är väldigt lång, och mycket vacker. Hela 2600 meter av hav och vit sand. För 150 baht får du två solstolar och ett parasoll, men om du beställer mat eller dryck så ingår stolarna. Maten är god, och det är gott om plats. 

Det är ganska fullt av koraller ute i vattnet, i alla fall delar av stranden. Så det kan vara svårt att simma på sina ställen. Men annars är det långgrunt, ett plus för barnfamiljer. Även om det inte direkt är en plats för snorkling.

Sevärdhet

Royal Thai Turtle Nursery

Royal Thai Navy Third Fleet Turtle Nursery, ett långt namn där man räddar sköldpaddor och tar hand om dem. De stora havssköldpaddorna är en naturlig del av havslivet, men de är i riskzonen. Personalen håller reda på och övervakar sköldpaddornas aktiviteter och tar hand om de nyfödda ungarna. De får stanna i centret 6 månader och växa till sig innan de släpps ut i det vilda. Med det här stödet är chansen att fler ska överleva mycket större. 

Du får se sköldpaddor i flera olika storlekar, allt från de minsta som inte ens är en decimeter långa. Var med när de matas, det är en upplevelse. Ta med dig passet, för det här är ett militärt område. En taxi tur och retur ligger på runt 700 baht, för den måste vänta medan du besöker centret.

Royal Thai Turtle Nursery Khao Lak
Thaiboxning utövas

Aktivitet

Rawai Muay Thai

Thai-boxning är en speciell sport som är populär över hela världen. För thailändarna är det mer än en sport, det är ett sätt att leva på och en del av deras kultur. På det här lägret kan du bli en del av det hela på ett mycket påtagligt sätt. En vecka med dagliga träningspass är bara början. 

De valde Khao Lak för att det är lugnt och fridfullt, en viktig del av thaiboxning är att du lägger fokus på dig själv. Här blir du en del av gänget, får nya vänner och kan koncentrera dig på de olika delarna av din hälsa. Hela familjen är välkommen till Rawai Muay Thai. Om du bara vill ta enstaka lektioner ligger de på 300 baht, men de har paketpris för en dag, vecka eller månad.

Sol och Bad

Pak Weep Beach

Den här stranden har beskrivits som ett riktigt familjeställe. Förutom den vackra stranden finns det lekplatser där barnen kan rasa av sig. Det är fullt med koraller och snäckskal som sköljs upp från havet varje natt. Befolkningen gör vackra souvenirer av dessa som du kan köpa överallt. 

Stranden ligger knappt 15 kilometer utanför Khao Lak och är nog en av de mest underutvecklade stränderna. Det betyder att det inte finns solstolar och allt för många restauranger, även om du kan köpa mat. Men också att det är lugnt och fridfullt. Inte speciellt långgrunt, utan du kan lätt komma ut och simma.

Vackra klippor i havet
3 Magdansöser

Sevärdhet

Moo Moo Cabaret Show

Det är sant att Khao Lak inte är känt för sitt nöjesliv. Men den här showen är väl värd ett besök. Det kostar 300 baht att komma in, men då får du också en gratis drink. Varje kväll är det två föreställningar, en klockan 19.15 och den andra klockan 21.30. Om du vill vara säker kan du boka plats, säg bara till någon timme i förväg. 

Showen varar en timme och är mycket underhållande. Inte det mest professionella men det glömmer du snabbt. Härliga kostymer och en blandning av sånger och skämt. En riktig kabaré med andra ord.

Sevärdhet

Tsunami Memorial Park

Ban Nam Khem Tsunami Memorial Park är hem till ett smakfullt och vackert monument för att minnas tsunamin och dess offer. Det är fridfullt och lugnt här, en liten park med oerhört vacker utsikt över havet. I det här området försvann nästan all bebyggelse, det var en av de byar som drabbades mest. Den stora Buddha-statyn sitter med ryggen mot havet. 

Här kan du gå in i en konstgjord våg och få en känsla av hur det var. Namnen på de som förlorade livet i tsunamin är inristade i vågen. Du ser även ett par fiskebåtar som kastats upp på land, det är en påminnelse om krafterna som rasade här.

Spegel tunnel
Thailänds mat

Aktivitet

Riverside Thai Cooking Class

De flesta som åker till Thailand blir förälskade i maten. Den är komplex med helt nya smakupplevelser. I Khao Lak kan du ta en fyra timmar lång kurs i thailändsk matlagning, med en början på marknaden där du lär känna både matkulturen och dess ingredienser.

Du lagar en måltid som du valt själv. En viktig del av att äta i Thailand är presentationen, vilket är en del av kursen. Efteråt smakar ni på det alla deltagare har lagat till. Det kostar från 550 kronor och uppåt, beroende på vad du lagar till. All mat är lokalt odlad, så du slår även ett slag för samhället

Sol och Bad

Bangsak Beach

Ungefär två mil norr om Khao Lak ligger Bangsak beach. En 5,5 kilometer lång strandremsa som är lugn och fridfull. Inte alls full med folk, tvärtom, här kan du verkligen vara ifred. Under vinterhalvåret är havet välkomnande och du kan med fördel simma här. Under sommaren och monsunperioden är det fullt med vågor och underströmmar. 

Här finns det inga solstolar men du kan sätta dig under ett träd. Trots att det är så pass avskilt finns det ändå trevliga ställen om du vill äta en matbit, eller ta en drink. Trevligt ställe om du vill promenera.

Strand restauranger
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

Khao Lak