FilippinernaResenär resväska flygi.

Reseguide
Filippinerna

Älskar du att uppleva nya destinationer och letar du efter ett nytt spännande och resmål att upptäcka? Längtar du efter varmare väder och lockar stränder dig? Filippinerna är ett riktigt vackert ö land med kristallklara vatten och härliga sandstränder. Landet är fortfarande inte en vanlig turistdestination, men har flertalet turistorter som bjuder på en genuin känsla.

Huvudstad

Manila

Manila är Filippinernas huvudstad och generellt hit du först landar och genomför flygbyten för att ta dig vidare till de mer turist anpassade destinationerna. Här hittar du ett utbrett och bra nattliv, livfulla marknader och en hel del shopping möjligheter. Men väl på plats så är det också viktigt att vara medveten om att staden inte har det bästa ryktet bland huvudstäderna i Sydostasien. Förutom stora byggnader och myllrande marknader finns även en utbredd fattigdom och områden med kåkstäder.

Stenvägg stad utsikt.
Slott gammalt trappor.

Livlig stad

Cebu City

Cebu City är en populär turistdestination som har mängder med aktiviteter och sevärdheter att erbjuda. Här kommer du mötas av fantastiska stränder och riktigt klara vatten som gör området en perfekt plats att prova på dykning eller snorkling. Det finns dessutom en väldigt vacker natur runt Cebu City och ön som staden ligger på bjuder på flertalet ståtliga vattenfall. Det här är en härlig och aktiv destination som erbjuder något att göra för alla.

Sol och bad

Boracay

Boracay är kanske den mest kända turistdestinationen på Filippinerna, och det är inte för inget. Ön bjuder på drömliknande vyer med stränder som ser hämtade ut ifrån ett vykort. Här hittar du gnistrande blått hav och inbjudande sandstränder. När kvällen gror och det är dags att byta strandliv mot nattliv så har Boracay ett stort utbud och du behöver inte leta länge innan du hittar något som passar just dig.

Strand båtar träd.
Berg hav utsikt.

Äventyr

Palawan

Palawan erbjuder en blandning av underbart inbjudande vita sandstränder ackompanjerade av turkosa vatten med likväl en mängd intressanta sevärdheter. Spendera din semester med att göra åtskilliga dykningsäventyr eller snorkla genom det kristallklara vattnet. Eller varför inte utforska någon av de många grottorna eller vattenfallen som området erbjuder? Palawan erbjuder en mängd olika naturupplevelser som du bara inte kommer vilja missa.

Sevärdhet

Stränder

Filippinerna är fortfarande inte ett jättevanligt resmål men stränderna som landet huserar är minst lika vackra som de du hittar i exempelvis Thailand. Här erbjuds du vita sandstränder med turkosa och kristallklara vatten som är perfekt för dig som tycker om att exempelvis dyka eller snorkla. Dessutom hittar du en härlig blandning av stränder, från stränder som är mer familj och barnvänligt, till mer orörda stränder som är perfekta för dig som är ute efter ett äventyr. Oavsett vad du är ute efter för strandliv så erbjuder Filippinerna mängder med vykortsvärdiga i nästan varenda hörn.

Solstolar strand hav.
Natur vacker klippor.

Sevärdhet

Naturupplevelser

Filippinerna har fortfarande en mängd med orörd natur som gör att landet kan erbjuda dig som naturälskare riktigt fantastiska naturupplevelser. Stränderna erbjuder som bekant fantastiska platser för snorkling och dykning, och under dina undervattensäventyr kan du stöta på spännande platser såsom undervattensgrottor. Om du fortfarande känner att du söker efter naturupplevelser så kommer du hitta flertalet sagolika och ståtliga vattenfall och dessutom så finns det en mängd med intressanta grottor att utforska.

Populära maträtter FilippinernaChicken Abodo

Ingen resa till Filippinerna är komplett utan att prova på maträtten Abodo. Maträtten har lika många tillagningssätt som den har kockar, och det är väl bekant att alla familjer har sitt eget perfekta Abodo recept. Abodo tillagad generellt med kyckling, och är en maträtt fylld med smaker. Kycklingen tillagas i en sås som är baseras på soja, vinäger och massvis med vitlök och serveras ofta med ris. Det här är en maträtt som du bara inte får missa under din resa till Filippinerna!

Grillad marinerad kyckling.
Vårrullar grönsaker mat.

Lumpia

Det här är Filippinernas version av vårrullar och kan antingen serveras som en sidorätt eller en förrätt. Vårrullarna är ofta fyllda med fläskkött och grönsaker och friteras sedan till sitt härligt krispiga slutresultat. Doppa Lumpian i den sötsura såsen som ofta serveras med dem, eller ät dem som dem är. Om du älskar vårrullar så kommer du inte bli besviken!

Sinigang

Sinigang är en filippinsk soppa som generellt görs på fläskkött men andra typer av protein förekommer också, och tamarind som är det som ger soppan sin ikoniska syrliga smak. Utöver huvudingredienserna smaksätts soppan med grönsaker som tomat, vitlök och lök, även om det ibland även tillsätts ytterligare grönsaker. Sinigang är en riktigt traditionell comfort food i Filippinerna och väl värt att prova på under din resa om du får chansen!

Soppa fläsk grönsaker.
Hel gris grillad.

Lechon

Ordet Lechon kommer från spanska ordet för spädgris. Maträtten består av en helgrillad spädgris som oftast smaksätts med bland annat citrongräs, tamarind, och vitlök för att sedan grillas på spett över en öppen eld. Det är en traditionell maträtt som oftast tillagas för stora högtider och tillställningar, men det brukar även gå att hitta restauranger som serverar denna smakrika rätt.

Fisk och skaldjur

I och med att Filippinerna är ett ö land och omgett av hav så kommer det förmodligen inte som någon chock att fisk- och skaldjur är en stor del av matkulturen. När du besöker Filippinerna kommer du ofta komma i kontakt med menyer som stoltserar med fisk och skaldjur. Fisken serveras ofta helstekt och skaldjuren serveras ofta i smakrika grytor.

Skaldjur gryta mat.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

MANILA
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Även om de flesta i Filippinerna är trevliga och vänliga är det ganska vanligt med rån och bedrägerier. Åk aldrig i en Taxi där det redan sitter någon. Kräv alltid taxameter. Ha alltid rutor upprullade och dörrarna låsta.

Om ni blir hembjuda till någon ska ni alltid tacka nej då det finns risk för att ni blir drogade och rånade. Men låt inte detta avskräcka er, så länge ni är uppmärksamma och använder ert sunda förnuft så ska allt gå bra.

Om du behöver akut hjälp och behöver akut komma i kontakt med polis, ambulans eller brandkår ska ni ringa 117. 

Det går inte att dricka kranvattnet i Filippinerna. Undvik rå fisk och skaldjur. 

Mer information gällande flygplatser finner ni under respektive stads sida.

I Filippinerna använder man sig utav filippinsk peso (PHP).

På de större hotellkedjorna går det bra att använda kort men annars är det kontanter som gäller i Filippinerna. Bankomater finns i de större städerna men saknas på landsbygden så se till att ni har med kontanter så ni klarar er. 

I Filippinerna är det inte en norm att ge dricks men restaurang och servicepersonalen uppskattar alltid om man ger lite dricks. Så dricksa om ni är nöjda med mat, dryck och service, är ni missnöjda behöver ni inte dricksa. 

Laddare

Filippinerna använder sig av eget uttag, adapter krävs

Visum

Svenska resenärer behöver inget visum.

in no time

Tidszon

Filippinerna befinner sig i tidszonen GMT+8.

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare