Madeira



Resenär resväska flygi.

Reseguide
Madeira

Madeiras varma klimat, exklusiva vinodlingar med himmelska lokala vinsorter, trevliga vandringsleder och naturliga varma källor lockar tusentals turister årligen. Promenera runt den vilande vulkanön med en vattenflaska i handen och solskyddskräm på, för Madeira är ett soligt resmål med mängder av aktiviteter för hela sällskapet.

Sevärdhet

Ponta de São Lourenço

  Den östra delen av ön är fylld av gigantiska, randiga vulkaniska stenar med rödaktiga nyanser där vandringsleder sprider sig genom det numera frodande naturreservat, Ponta de São Lourenço. Fantastiska vyer och en magisk atmosfär är att förvänta sig från vandringen runt denna vackra udde. Ta på er bekväma skor och glöm inte vattenflaskan.

Berg klippor hav.
Utsikt stad hav.

Sevärdhet

Cabo Girão

På Madeiras sydkust byggdes en ”skywalk” överhängandes klippan Cabo Girãos kant med glasgolv som ger dig en klar, men hissnande, utsikt över havet långt nedanför. Att promenera längs den transparenta plattformen är helt kostnadsfritt och de olika sidorna av berget låter dig se både staden Funchal från ovan, men även de små bondgårdarna på den lilla landremsan mellan klippväggarna.

Sevärdhet

Pico Ruivo

Madeiras högst punkt når hela 1862 meter över havet och med rätt skor kan du vandra hela vägen upp. Det finns olika stigar upp för berget men förtjusande utsikt längs vägen garanteras oavsett vilken rutt som väljs. Kom ihåg att stanna till för att ta bilder på den underbara växtligheten, fantastiska utsikten och de bedårande ödlorna längs vägen.

Högt berg vandring.
Linbana utsikt stad.

Sevärdhet

Funchal

Historiska sevärdheter, museer, botaniska trädgårdar, olika aktiviteter och exklusiva restauranger kan återfinnas i Madeiras största stad, Funchal. Här kan du strosa runt de pittoreska marknaderna i stadens små gränder eller utforska de historiska sevärdheter utspridda runt varje gathörn. Här kan du även ta en linbana upp på Funchals övre förort Monte som är belagt 580 meter över havet. Väl uppe kan du njuta av otroliga utsikter, prata med gästvänliga portugiser eller besöka kyrkan där kejsare Charles I ligger begravd.

Sevärdhet

Parque Forestal de Queimadas

På Pico Ruivos norra delar finns en magisk subtropisk lagerskog med hög luftfuktighet och nästintill konstant dimma som är fylld av otrolig växtlighet av olika slag. Flertalet vandringsleder låter dig utforska området på egen hand men guidade turer runt stadens olika parker, trädgårdar och skogar erbjuds även för några hundralappar.

Skog träd vandra.
Val simmar hav.

Museum

Valmuseum

 Utöver öns många traditionella museum finns även ett museum,”Museu da Baleia”, som berättar om Madeiras tidigare valfångstindustri. Denna tidsperiod har haft ett stort inflytande på Madeiras nuvarande levnadssätt, både i matväg men även gällande fartyg och andra industriella verktyg.  Delar av museet berättar om den nutida bevaringen av marint liv som äger rum i Europa. Såklart finns realistiska 3D-modeller av valar, delfiner och andra däggdjur utspridda runt hela museet.

Aktivitet

Lokala starkvin

Något du ej kan missa när du besöker Madeira är dess ikoniska, lokalt odlade starkvin. Öns olika vinsorter och bryggerier är exklusiva, där vissa vinsorter åldrats i över 100 år innan försäljning. Rundturer i olika bryggerier och på vingårdar, såklart med inkluderade provsmakningar, kan bokas i olika delar av staden. Blandys Wine Lodge i Funchal är ett av stadens mest populära val gällande guidade turer med provsmakning där det dagligen erbjuds besök runt området för 11 euro, och en mer exklusiv rundtur endast kostar 22.90 euro.

Vintunnor källa.
Svart strand stad.

Sevärdhet

Santa Cruz

Besök stadsdelen Santa Cruz på öns östkust och vandra runt bland de förtjusande kyrkorna, utforska det portugisiska köket eller ta ett dopp vid de olika badplatserna med svart vulkanisk sand. Mängder av hotell, restauranger och butiker i olika prisklasser återfinns runt om Santa Cruz med närhet till både den större staden Funchal och Madeiras flygplats.

Sol och BAd

Machico

Majoriteten av stränderna på Madeira är steniga eller fyllda av svarta vulkanisk strand men i Machico finns en av öns sandiga stränder med importerad sand från Sahara. Hyr paddleboard, spela volleyboll, ta ett dopp eller ät på någon av de närliggande restaurangerna medan du är här. Machico ligger ungefär 30 minuter med bil eller buss från Funchal.

Strand bada hav.
Bananer odlas.

Aktivitet

Bananplantage

Madeira har under en lång tid odlat bananer på olika bananplantage runt om ön och tillåter numera turister att besöka vissa av dem. Om du bokar in en tre-timmars guidad tur får du inte bara upptäcka bananträden på nära håll du får även skörda dina egna bananer, delta i workshops och såklart smaka på både bananer och lokalt odlad honung.

Aktivitet

Delfin och valsafari

Madeira är ett av de bästa resmålen i Europa för att påträffa både valar, delfiner och andra havsdjur. Med över 20 olika typer av delfiner året runt och flertalet olika valarter garanteras en oförglömlig båtresa runt Madeira. Dessa turer kan göras exklusiva med privata båtturer och inkluderade måltider för en högre kostnad, men en vanlig båtbiljett till delfin- och valsafari kostar ungefär 25-40 euro.

Delfiner simmar hav.
Varma källor vatten.

Aktivitet

Porto Moniz

På nordvästra delen av Madeira är det inte ovanligt att stöta på varma naturliga källor. På senare tid har dessa källor privatiserats och är numera populära badplatser för besökare. En bit utanför Funchal hittar du Porto Moniz naturliga källor som för bara några euro låter dig simma i det 20-gradiga vattnet och njuta av utsikten bort mot horisonten.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

MADEIRÃ
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Madeiras flygplats heter Cristiano Ronaldos International Airport (FNC) och är öns enda flygplats.

Adress: 9100-105 Santa Cruz, Madeira, Portugal

Telefon: +351 291 520 700

Portugals dricksvatten är klorerat men är ofarligt att dricka. Var dock beredda på en bismak av klor i vissa områden.

Allmänt nödnummer (polis, brandkår och ambulans) är 112, samma som i Sverige.

Portugal använder sig av Euro.

Vi rekommenderar att man tar med sig kontanter och är noggrann med vart man tar ut kontanter. Använd säkra och öppna platser.

De flesta restauranger förväntar sig 5-10% dricks. Det är inget måste men något som tillhör deras vardag för turister.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men känn er inte tvingade om service & mat var dålig.

Åker ni taxi räcker det oftast att avrunda beloppet uppåt.

Laddare

Portugal använder sig av samma uttag som Sverige.

Visum

Svenska resenärer behöver inget visum.

in no time

Tidszon

Portugal befinner sig i tidszonen GMT -1

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare