WarszawaResenär resväska flygi.

Reseguide
Warszawa

Polens huvudstad och en av de vackraste städerna i landet. Upplev fantastiska Warszawa och dess intressanta historia. Promenera bland stämningsfulla gator omgivna av färgglada hus som leder er till mysiga torg med trevliga restauranger och marknader. Staden har mycket att erbjuda och är perfekt för en weekend.

Old Town

Strosa runt bland mysiga gator och charmiga byggnader som ser ut att vara flera hundra år gamla. Warzsawas “Old town” är dock inte så gammal som man kan tro. För bara 70 år sedan låg allt i ruiner på grund av andra världskriget.

Det är tack vare ett fantastiskt arkitektoniskt arbete som man har lyckats bygga upp Gamla stan till sitt originella utseende. Området har därför tilldelats UNESCOs världsarvsstatus. 

Gamla stan är hem till flera populära turistattraktioner och är ett perfekt ställe att börja utforska Warszawa på. 

Stort gammalt torg sommar byggnader.
Marknad torg gamla stan Warszawa.

Old Town Market Place

Inne i Gamla stan hittar ni detta mysiga torg, omgivet av färgglada höga renässans- och barockhandelshus. Old Town Market Place var innan andra världskriget stadens centrum för handel och efter kriget var det en av de första områdena som byggdes upp på nytt. 

Idag är torget hem till trevliga restauranger, mysiga marknadsstånd och charmiga butiker. På vintern placeras en stor isrink i mitten av torget och på sommaren hålls det flera festivaler här. I mitten av torget hittar ni en staty av en sjöjungfru som finns med på stadens emblem och är dess beskyddare. 

Torget är stadens äldsta och anses vara det mysigaste, så detta vill ni inte missa. 

Royal Castle

Vid Gamla stans södra entré hittar ni detta 90 meter långa slott av manéristisk och barockstil. Warszawas slott var förr bostad åt landets kungar efter att Warszawa tog över rollen som huvudstad, men slottet har inte haft det lätt. Det har total förstörts två gånger, en gång av svenskar under 1600 – talet och en gång av tyskar under andra världskriget. 

Idag är slottet ett museum som ger er en insikt i hur kungligheterna levde i slottet. Besök museets lägenheter och upplev hur bland annat 1500-talets Kung Sigismund II Augustus bodde. Fortsätt sedan till det otroligt vackra och utsmyckade Tron rummet och den stora Samlingssalen. Missa inte att besöka Canalettorummet, ett rum helt dedikerat till konstnären Bernardo Bellotto.

Gammalt slott rött tegel Warszawa.
Slotts torget gammal staty.

Castle Square

Precis utanför slottet hittar ni detta triangelformade torg vars namn är Castle Square (Slottstorget). Mitt på torget finns en hög bronsstaty av Sigismund III Vasa. Det är tack vare honom som Warszawa blev huvudstad istället för Krakow och man har därför valt att hylla honom. 

Torget är en väldigt livlig plats och det är alltid något som händer här. Här kan ni uppleva allt från konserter till protester, till gatuartister. Castle Square är även startpunkten på Royal Route som sträcker sig 11 km söderut till Wilanów Palace.

Krakowskie Przedmieście

Krakowskie Przedmieście är Warszawas mest prestigefyllda gata och den sträcker sig söder ut från Castle Square längs med Royal Route. Här finner ni Presidentpalatset, Warszawas Universitet, Holy Cross Church och andra värdefulla monument. 

Om ni fortsätter söder ut kommer ni till den 1 km långa Nowy Świat Street, hem till nyklassicistiska herrgårdar och villor. Det var hit överklassen först flyttade och det har satt sina spår. Gatan är fylld med mysiga caféer, trevliga restauranger och exklusiva butiker. På kvällen får gatan nytt liv när nattklubbarna slår upp sina dörrar.

Shopping gata Warszawa.
St anna kyrka warszawa

St Anne’s Church

St Anne’s Church är en av de byggnader som undkom stora skador under andra världskriget och det är synligt i dess original trompe l’oeil-tak, huvudaltare, predikstol och imponerande orgel. St Anne’s Church är en otroligt vackert utsmyckad kyrka och ett måste att se. 

Precis bredvid ligger ett separat kyrktorn som tillhör kyrkan. Ta er upp för de 148 trappstegen och njut av en härlig panorama vy över Gamla stan och dess omgivning.  

Łazienki Park

Besök storslagna och vackra Łazienki Park och få en avkopplande paus medan ni promenerar bland välskötta trädgårdar, charmiga paviljonger och struttande påfåglar. 

Denna 76 hektar stora park ligger längs med Royal Route och var förr jaktmark samt hem till de kungliga baden. Idag utgörs parken av tre olika trädgårdar, 1700-tals trädgården Royal Garden,  1800-tals trädgården Romantic Garden och 1900- tals trädgården Modernist Garden. 

Parken är även hem till flera palats, museum, en amfiteater, två orangerier, ett planetarium och en konstgjord sjö. Här kan ni utan problem spendera en heldag, så ta med en picknick och njut av allt som parken har att erbjuda.

Park blommor färgglada sjö.
Lazienki arkitektur polen

Łazienki Palace

I mitten av Łazienki Park hittar ni detta enastående neoklassicistiska palats vid namn Łazienki Palace. Palatset var från början en badpaviljong men byggdes sedan om till Kung Stanislaw August Poniatowskis residens. Palatset kallas även Island Palace eller Palace on the Isle eftersom det ligger på en konstgjord ö i parkens sjö.

Även om man kan njuta av palatsets skönhet från utsidan så ska ni inte missa inte att gå in i palatset och ta del av de 140 målningar och konstverk från kungens samling samt se den vackert utsmyckade balsalen.  

Wilanów Palace

Det storslagna palatset Wilanów Palace är slutpunkten på Royal Route och är ett måste att besöka när ni är i Warszawa. Mirakulöst nog klarade sig palatset nästan helt orört under andra världskriget och är idag en av få byggnader där ni kan bevittna det polsk-litauiska samväldets praktfullhet. 

Palatset byggdes som sommarresidens för Kung Jan III Sobieski i slutet av 1600 – talet och är idag öppen för allmänheten. Insidan har bevarats så att ni som besökare får uppleva palatset glansdagar och se hur kungligheterna levde på palatset.

Några av höjdpunkterna är White Hall, the Kings Library, Royal Apartments of King Jan III samt North Gallery. Missa inte heller att besöka palatsets imponerande trädgård vid namn Wilanów Park. 

Stor gammalt gult palats.
Hög byggnad stad museum.

Palace of Culture and Science

Palace of Culture and Science är en “vänskapsgåva” från Ryssland till Polen och var fram till 2020 Polens högsta byggnad med sina 237 meter.  Åk upp till 30e våningen och besök observations terrassen för en slående utsikt över Warszawa, 155 meter över marken.

Förutom den fantastiska utsikten har Palace of Culture and Science mycket att erbjuda. I komplexet hittar ni Kongresshallen med 3000 platser, fyra teatrar, två museum, en bio och Warszawas huvudkontor för turism. Om ett internationellt evenemang sker i Warszawa är det troligt att det sker i Kongresshallen. 

Museum

National Museum är Polens största museum och hem till 830.000 tavlor, skulpturer och konstverk från olika länder, århundraden, lokala och internationella konstnärer. Missa inte deras utställning med 11.000 egyptiska, grekiska och romerska artefakter.

Copernicus Science Centre, ett av landets främsta vetenskapsmuseum, erbjuder mer än 400 interaktiva utställningar fördelade över sex zoner. Varje zon har sitt unika tema såsom “the world in motion” där ni får uppleva hur en jordbävning känns. Här får ni en rolig och lärorik heldag för hela familjen. 

Warsaw Uprising Museum hittar ni i ett före detta kraftverk för spårvagnar. Museet består av fem våningar och skildrar genom interaktiva skärmar med fotografier och filmer, stadens tragiska men heroiska uppror mot den tyska ockupationen 1944. 

Kvinna konst museum.
Vy över staden från floden.

Wisła River

Wisła River (Vistula) är namnet på floden som rinner genom Warszawa och den har på senare tid blivit en populär mötesplats. Floden delar upp staden i två områden, Centrum sidan och Praga sidan. Båda sidorna har mycket att erbjuda när det kommer till barer, restauranger och trevliga promenadstråk.

Praga sidan kallas oftast för den vilda sidan medan Centrum sidan är mer lugn. På Praga sidan hittar ni Plażowa, en ny strandpaviljong och caféutrymme som erbjuder konserter, utomhusteater, pool för barn, bio och uthyrning av olika vattensportstillbehör.

På Centrum sidan längs med floden hittar ni bland annat Multimedia Fountain Park, en fontän med 367 vattenstrålar som på kvällen erbjuder en vacker föreställning med ljus och musik. 

Tomb of the Unknown Soldier

Tomb of the Unknown Soldier är en hyllning till alla de oidentifierade soldater som slogs och miste sina liv för Polen. Ni hittar Tomb of the Unknown Soldier på Warszawas största torg Pilsudski Square där Saksi palatset tidigare låg innan det blev förstört under andra världskriget. Monumentet som skyddar graven är det enda som finns kvar av Saksi palatset.

 Pilsudski Square har genom århundrande använts för militära parader och nationella högtider och används till det än idag.

Kanoner firade självständighet krig.
Glasfönster trädgård

Warsaw University Library Garden

Ovanpå Warszawas Universitet Bibliotek hittar ni denna vackra takträdgård som sträcker sig över 1 hektar och erbjuder er en perfekt plats att beundra stadens silhuett med utsikt över floden Wisła.

Trädgården är indelad i fyra sektioner med växter och träd som återspeglar deras namn, “Golden”,  “Silver”, “Crimson” och “Green”. Njut av en härlig promenad och upptäck allt trädgården har att erbjuda.

Jewish Cemetery

Den judiska kyrkogården Okopowa i Warszawa är den största i Europa då den sträcker sig över 33 hektar och har mer än 250.000 gravar. En väldigt tragisk plats men en otroligt viktig del av judarnas hemska historia. 

Här hittar ni även det otroligt rörande monumentet “Children of the Ghetto” som är dekorerat med fotografier och hedrar de miljontals barn som dog under Förintelsen.

Judisk kyrkogård Warszawa.
Gammal bild familj svartvitt.

Fotoplastikon

Förbered er på en resa tillbaka i tiden. Fotoplastikonen i Warszawa är den äldsta fungerande fotoplastikonen i världen och den står fortfarande kvar på sin original plats. Titta in i de individuella titthålen av maskinen, färdas tillbaka i tiden och följ med på en resa runt om i världen. 

Fotoplastikon är en stereoskopisk maskin med en stor roterande trumma som spelar upp 3D bilder. Bilderna ses genom att man tittar in i de individuella titthålen.  Bilderna byts ut ganska ofta och det finns mer än 7000 bilder i samlingen. Förr i tiden var detta ett sätt för folk att få se platser som de annars aldrig skulle ha råd att besöka. 

Mat och Dryck

Zapiekanka är en smarrig polsk snabbmat som utgörs av en öppen toast, oftast gjord av en baguette som sedan toppas med ost, svamp och ketchup. Det finns många olika variationer men detta är den mest traditionsenliga. Ett måste att testa!

Hala Koszyki är en hipp och modern food court med mycket att erbjuda. Kom hungriga och lämna mätta, här finns något för alla. Njut av smakrik mat från olika kök i en härlig atmosfär. 

The Pawilony kan vara lite svårt att hitta men ett måste att besöka. Detta lilla område består av 25 olika små pubar och ligger vid Nowy Swiat Street. Perfekt ställe att börja kvällen på eller om ni är sugna på en ordentlig pubrunda.

The Piw Paw är ett paradis för öldrickaren och kallas till och med för “Beer heaven”. Med ett utbud på 57 olika öl på tapp samt 200 olika flasköl är det lätt att förstå varför det fått sitt smeknamn. Deras passion för öl är stor, till och med väggarna är täckta av tusentals öl-kapsyler. Helt klart värt ett besök!

Inuti mathall mysig stämning.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.