Flygi

WarszawaResenär resväska flygi.

Reseguide
Warszawa

Polens huvudstad och en av de vackraste städerna i landet. Upplev fantastiska Warszawa och dess intressanta historia. Promenera bland stämningsfulla gator omgivna av färgglada hus som leder er till mysiga torg med trevliga restauranger och marknader. Staden har mycket att erbjuda och är perfekt för en weekend.

Old Town

Strosa runt bland mysiga gator och charmiga byggnader som ser ut att vara flera hundra år gamla. Warzsawas “Old town” är dock inte så gammal som man kan tro. För bara 70 år sedan låg allt i ruiner på grund av andra världskriget.

Det är tack vare ett fantastiskt arkitektoniskt arbete som man har lyckats bygga upp Gamla stan till sitt originella utseende. Området har därför tilldelats UNESCOs världsarvsstatus. 

Gamla stan är hem till flera populära turistattraktioner och är ett perfekt ställe att börja utforska Warszawa på. 

Old Town Market Place

Inne i Gamla stan hittar ni detta mysiga torg, omgivet av färgglada höga renässans- och barockhandelshus. Old Town Market Place var innan andra världskriget stadens centrum för handel och efter kriget var det en av de första områdena som byggdes upp på nytt. 

Idag är torget hem till trevliga restauranger, mysiga marknadsstånd och charmiga butiker. På vintern placeras en stor isrink i mitten av torget och på sommaren hålls det flera festivaler här. I mitten av torget hittar ni en staty av en sjöjungfru som finns med på stadens emblem och är dess beskyddare. 

Torget är stadens äldsta och anses vara det mysigaste, så detta vill ni inte missa. 

Royal Castle

Vid Gamla stans södra entré hittar ni detta 90 meter långa slott av manéristisk och barockstil. Warszawas slott var förr bostad åt landets kungar efter att Warszawa tog över rollen som huvudstad, men slottet har inte haft det lätt. Det har total förstörts två gånger, en gång av svenskar under 1600 – talet och en gång av tyskar under andra världskriget. 

Idag är slottet ett museum som ger er en insikt i hur kungligheterna levde i slottet. Besök museets lägenheter och upplev hur bland annat 1500-talets Kung Sigismund II Augustus bodde. Fortsätt sedan till det otroligt vackra och utsmyckade Tron rummet och den stora Samlingssalen. Missa inte att besöka Canalettorummet, ett rum helt dedikerat till konstnären Bernardo Bellotto.

Castle Square

Precis utanför slottet hittar ni detta triangelformade torg vars namn är Castle Square (Slottstorget). Mitt på torget finns en hög bronsstaty av Sigismund III Vasa. Det är tack vare honom som Warszawa blev huvudstad istället för Krakow och man har därför valt att hylla honom. 

Torget är en väldigt livlig plats och det är alltid något som händer här. Här kan ni uppleva allt från konserter till protester, till gatuartister. Castle Square är även startpunkten på Royal Route som sträcker sig 11 km söderut till Wilanów Palace.

Krakowskie Przedmieście

Krakowskie Przedmieście är Warszawas mest prestigefyllda gata och den sträcker sig söder ut från Castle Square längs med Royal Route. Här finner ni Presidentpalatset, Warszawas Universitet, Holy Cross Church och andra värdefulla monument. 

Om ni fortsätter söder ut kommer ni till den 1 km långa Nowy Świat Street, hem till nyklassicistiska herrgårdar och villor. Det var hit överklassen först flyttade och det har satt sina spår. Gatan är fylld med mysiga caféer, trevliga restauranger och exklusiva butiker. På kvällen får gatan nytt liv när nattklubbarna slår upp sina dörrar.

St Anne’s Church

St Anne’s Church är en av de byggnader som undkom stora skador under andra världskriget och det är synligt i dess original trompe l’oeil-tak, huvudaltare, predikstol och imponerande orgel. St Anne’s Church är en otroligt vackert utsmyckad kyrka och ett måste att se. 

Precis bredvid ligger ett separat kyrktorn som tillhör kyrkan. Ta er upp för de 148 trappstegen och njut av en härlig panorama vy över Gamla stan och dess omgivning.  

Łazienki Park

Besök storslagna och vackra Łazienki Park och få en avkopplande paus medan ni promenerar bland välskötta trädgårdar, charmiga paviljonger och struttande påfåglar. 

Denna 76 hektar stora park ligger längs med Royal Route och var förr jaktmark samt hem till de kungliga baden. Idag utgörs parken av tre olika trädgårdar, 1700-tals trädgården Royal Garden,  1800-tals trädgården Romantic Garden och 1900- tals trädgården Modernist Garden. 

Parken är även hem till flera palats, museum, en amfiteater, två orangerier, ett planetarium och en konstgjord sjö. Här kan ni utan problem spendera en heldag, så ta med en picknick och njut av allt som parken har att erbjuda.

Łazienki Palace

I mitten av Łazienki Park hittar ni detta enastående neoklassicistiska palats vid namn Łazienki Palace. Palatset var från början en badpaviljong men byggdes sedan om till Kung Stanislaw August Poniatowskis residens. Palatset kallas även Island Palace eller Palace on the Isle eftersom det ligger på en konstgjord ö i parkens sjö.

Även om man kan njuta av palatsets skönhet från utsidan så ska ni inte missa inte att gå in i palatset och ta del av de 140 målningar och konstverk från kungens samling samt se den vackert utsmyckade balsalen.  

Wilanów Palace

Det storslagna palatset Wilanów Palace är slutpunkten på Royal Route och är ett måste att besöka när ni är i Warszawa. Mirakulöst nog klarade sig palatset nästan helt orört under andra världskriget och är idag en av få byggnader där ni kan bevittna det polsk-litauiska samväldets praktfullhet. 

Palatset byggdes som sommarresidens för Kung Jan III Sobieski i slutet av 1600 – talet och är idag öppen för allmänheten. Insidan har bevarats så att ni som besökare får uppleva palatset glansdagar och se hur kungligheterna levde på palatset.

Några av höjdpunkterna är White Hall, the Kings Library, Royal Apartments of King Jan III samt North Gallery. Missa inte heller att besöka palatsets imponerande trädgård vid namn Wilanów Park. 

Palace of Culture and Science

Palace of Culture and Science är en “vänskapsgåva” från Ryssland till Polen och var fram till 2020 Polens högsta byggnad med sina 237 meter.  Åk upp till 30e våningen och besök observations terrassen för en slående utsikt över Warszawa, 155 meter över marken.

Förutom den fantastiska utsikten har Palace of Culture and Science mycket att erbjuda. I komplexet hittar ni Kongresshallen med 3000 platser, fyra teatrar, två museum, en bio och Warszawas huvudkontor för turism. Om ett internationellt evenemang sker i Warszawa är det troligt att det sker i Kongresshallen. 

Museum

National Museum är Polens största museum och hem till 830.000 tavlor, skulpturer och konstverk från olika länder, århundraden, lokala och internationella konstnärer. Missa inte deras utställning med 11.000 egyptiska, grekiska och romerska artefakter.

Copernicus Science Centre, ett av landets främsta vetenskapsmuseum, erbjuder mer än 400 interaktiva utställningar fördelade över sex zoner. Varje zon har sitt unika tema såsom “the world in motion” där ni får uppleva hur en jordbävning känns. Här får ni en rolig och lärorik heldag för hela familjen. 

Warsaw Uprising Museum hittar ni i ett före detta kraftverk för spårvagnar. Museet består av fem våningar och skildrar genom interaktiva skärmar med fotografier och filmer, stadens tragiska men heroiska uppror mot den tyska ockupationen 1944.