PueblaResenär resväska flygi.

Reseguide
Puebla

Puebla är en av Mexikos främsta städer gällande historiska sevärdheter med vackra kapell och byggnader med extraordinär arkitektur, häpnadsväckande arkeologiska ruiner och fartfyllda aktiviteter för hela familjen. I stadens varma klimat kan du besöka historiska platser, njuta av förstklassiga maträtter eller bara beskåda den vackra naturen runt om staden.

Sevärdhet

Capilla del Rosario

I Templo de Santo Domingo återfinns detta fanatiska kapell där nästan varje yta är täckt av stuckatur, gjuten i häpnadsväckande komplicerade mönster och detaljer av bladguld. På väggarna finns polykroma helgonbilder, barockmålningar och de färgglada väggplattorna är lokalt gjorda i traditionell Talaverateknik. Inträdet är gratis så passa på att besöka det kapell som beskrivits som världens åttonde under.

Templo de Santo Domingo i Puebla
Katedral Puebla

Sevärdhet

Catedral de Puebla

Katedralen i Puebla är byggd med högkvalitativt arkitektur, guldsmederi, liturgiska föremål och fantastiska stenarbeten, vilket är stadens historiska centrum. Det ikoniska huvudaltaret är begravningsplatsen för flertalet av Pueblas största biskopar och ovanför detta finns en iögonfallande temperamålning från 1688 som är en av Mexikos få bevarade målningar av denna sort.

Sevärdhet

Biblioteca Palafoxiana

Ta en paus från de fartfyllda gatorna i Puebla och besök ett av Latinamerikas äldsta bibliotek, Biblioteca Palafoxiana. Biblioteket är tre våningar högt och fyllt med över 41 000 böcker, manuskript och historiskt viktiga dokument såsom orginalkartor skapade av Hernán Cortés på 1500-talet. Det är inte bara böckerna som lockar besökare, även den magnifika arkitekturen med dess höga valvbågar i taket är värt att beskåda.

Latinamerikas äldsta bibliotek i Puebla
Pariserhjul i Puebla

Sevärdhet

Estrella de Puebla

En kort bit väster om centrala Puebla finns ett område som innefattar både Parque Lineal, ekoparken Metropolitano, Jardin del Alte och köpcentret Angelópolis Lifestyle Centre med mer än 150 butiker. Höjdpunkten vid denna vistelse är däremot Estrella de Puebla, det största mobila observationshjulet i världen. Pariserhjulet är 80 meter högt och med sina gondoler i glas lockar det hundratals turister årligen.  För bara några pesos kan du beskåda Pueblas underbara vyer från ovan.

Marknad

El Parian Market

Nordöst om Zocalo återfinns San Roque-torget som nuförtiden fylls av konst, hantverk och olika marknader året runt. Det här torget är inte bara fyllt av souvenirer utan här hittar ni hantverksmarknaden El Parian där du får ta del av Pueblas autentiskt producerade keramikprodukter som bara görs på detta sätt på fem ställen i hela Mexiko. Självfallet kan du även slå dig ner i ett av torgets mysiga caféer och njuta av lokalproducerad mat och dryck.

Marknad i Puebla
Vulkan Pueblo City

Sevärdhet

Cuexcomate

I Pueblo City kan du besöka och även gå ner i en av världens minsta vulkaner, Cuexcomate. Egentligen är det en gejser och inte en vulkan, men dock ändå så är detta ett oerhört populärt resmål för turister. Förr i tiden användes gejsern som en begravningsplats och numera kan guidade turer bokas för att spännande historielektion genom tiderna för bara några fåtal pesos.

Museum

Museo Internacional del Barroco

Detta spännande barockinspirerande museum har dedikerats helt och hållet till konst från 1600- och 1700-talet. Exteriören är oerhört iägonfallande och lockar tusentals turister årligen men utställningarna är extraordinära. Här finns temporära och permanenta utställningar som visar allt ifrån målningar, traditionella folkdräkter, teaterföreställningar, musik och dans. Inträdet kostar omkring 80 pesos men guidade turer där du får ta del av andra interaktiva delar av museet.

Barockinspirerande museum Puebla
Djurparken Africam Safari Puebla

Aktivitet

Africam Safari

Djurparken Africam Safari är en av stadens populäraste familjeaktiviteter. Här finns flertalet olika djur såsom giraffer, noshörningar, björnar, vattenbufflar, kängurus, fladdermöss och Nubisk stenbock som med sina stora inhägnader får leva som om de vore fria. Djurparken innehåller även en botanisk trädgård, fjärilspark och en nattlig avdelning där besökare får utforska området när djuren är som mest aktiva.

Sevärdhet

Zona Arqueológica de Cantona

Upptäck Cantona ruinerna och ta del av stadens historia. Dessa arkeologiska utgrävningar är långt ifrån färdiga men redan nu kan de utgrävda ruinerna besökas. Den århundranden långa historian bakom dessa ruiner kan utforskas på egen hand men en guidad tur är att föredra. En kort bussresa från Puebla tar dig till ruinerna och ger dig en otrolig utsikt längs vägen.

Cantona ruinerna Puebla
Kyrka rött.

Sevärdhet

Templo de Santo Domingo

Denna kyrka, som även kallas Kewa Puebla, är en historisk byggnad från början av 1600-talet. Både exteriören och interiören är enastående, vilket besökare kan utforska på egen hand eller med de guidade turer som erbjuds för några tiotal pesos. Kyrkans tak är på insidan prytt av skimrande mosaikplattor med komplexa detaljer. Här hålls även olika konst- och hantverksmässor runt jul och  du återfinner kyrkan i Pueblas centrum.

Sevärdhet

Fuertes de Loreto

Ett av stadens viktigaste landmärken är Loretofortet som byggdes under 1600-talet. Här kan du ta del av stadens häpnadsväckande historia både på egen hand eller med de guidade turer som erbjuds. Flertalet utställningar finns i fortet, som nu även agerar som ett museum. Bland annat finns en hel installering om Benito Juarez, Mexikos första president. Passa även på att besöka närliggande sevärdheter såsom Centro Civico Cinco de Mayo-parken.

Fort vit byggnad.
Färgglada hus gata.

Sevärdhet

Callejon de los Sapos

Detta är en av Pueblas mest ikoniska gator som karaktäriseras av sina färgglada byggnader och mysiga små balkonger. Namnet, Alley of the frogs, kommer från den tid då San Franciscofloden ofta översvämmade gatorna som i sin tur ledde till att gatorna fylldes av grodor och paddor. Numera hyllas historien och grodorna med en fontän bland de pittoreska byggnaderna och mysiga affärer längs gatan.

Sevärdhet

Cholula

9 kilometer väst om Puebla återfinns en av Mexikos historiskt viktigaste plats: Cholula. Här finns en av världens största pyramider som definitivt är värd ett besök. Denna iögonfallande och charmiga grannstad lockar många turister och innehar flertalet andra sevärdheter såsom de vackra kyrkorna och de arkeologiska parkerna.

Pyramid gammal.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

PUEBLA
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Mexiko är väldigt kriminellt, framförallt för turister. Poliser står dock i nästintill alla korsningar och gränder. Undvik att ta med dyra värdesaker på er resa så som klockor, märkesväskor eller andra accessoarer som kan märka ut sig. Undvik även att gå runt med större mängder kontanter, ta hellre ut i omgångar även om det kan medföra extra uttagsavgifter.

Det är varmt i Mexiko året runt, lika så i havet. 

Taxi är rätt billigt om man stannar en taxibil på gatan. Notera att flygplatsens taxi-transport är en aning dyrare.

Det är vanligt att man blir magsjuk/matförgiftad och kan bli fast på toa en dag om man har otur. Ta med vätskeersättning och försök äta på ställen som ser rena och reko ut.

Pueblas internationella flygplats heter Aeropuerto Internacional de Puebla Hermanos Serdán (PBC). Flygplatsen ligger ca 23 km från centrum. 

Adress: Carr Federal México-Puebla Km 91.5, 74160 Huejotzingo, Pue., Mexiko

Telefon:+52 227 102 5080

Mexiko använder sig av sin egen valuta Mexikansk Peso (MXN).

De accepterar dock dollar överallt, så vi rekommenderar uttag i dollar istället för i Peso inför ert besök.

Bär inte runt på för mycket kontanter, ta hellre ut pengar i omgångar även om det medför en uttagsavgift vid varje uttag. Landet är väldigt kriminellt och fullt av ficktjuvar. Håll koll på er plånbok och andra värdesaker, framförallt vid stranden om ni är ett mindre sällskap.

Dricks uppskattas av personalen men är absolut inte ett måste, likt många ställen i USA. Alla restauranger inkluderar servicekostnaden i sina priser om ni äter på plats precis som i Sverige.

Allt är så pass billigt i landet, så att slänga med lite dricks uppskattas om er plånbok tillåter. Detta har stor påverkan på restaurangen och dess personal.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste.