BračResenär resväska flygi.

Reseguide
Brač

Ön Brac är belägen i Kroatiens södra del och utnämnd till en av landets vackraste öar. Här finns badstränder utöver det vanliga, frodig natur och ett gourmetkök av allra högsta klass. Brac är inte bara till för badälskare och soldyrkare. Här finns också synliga spår från antiken för den som vill vandra i historien. Eller varför inte botanisera bland olivlundar, kalkstensbrott och citrusträd?

Sevärdhet

Bol

Efter Brac kommer Bol. Den här mysiga lilla byn är belägen på södra delen av Brac och kantad av pinjeträd och charmiga lerhus. Stadskärnan i Bol består till mestadels av fina små hus, butiker och mysiga restauranger med adriatiska havet som utsikt. Dessutom finns här Europas vackraste strand, Zlatni Rat Beach. Spendera dagen på stranden, eftermiddagen bland de vackra husen och avsluta dagen med en middag på någon av restaurangerna. Kanske skulle det smaka med en dalmatian pasticada, en svalkande gemist eller varför inte en söt makarana?

Små båtar hamn stad
Udde vit strand blått hav

Strand

Zlatni Rat Beach

Är du på jakt efter den perfekta stranden? Då har du hittat rätt. Zlatni Rat Beach eller ”den gyllene udden” som den också kallas är utsedd till en av Europas vackraste stränder. Hit kommer tusentals besökare varje år för att se den kritvita sandstenen och det turkosblå vattnet. Dessutom är stranden känd för sin stenbelagda spjutspets som skjuter 350 meter rakt ut i havet. Intressant fakta är att strandens spets ändrar riktning och kan peka både mot öst och mot väst. Detta beror på vattenströmmar, vind och tidvatten. Här kommer du inte vara ensam men stranden är definitivt värt ett besök.

Strand

Beach Bijela Kuca

Bijela Kuca betyder ungefär ”det vita huset”. Kanske är det Vita Huset i Washington som den är döpt efter. Inte så konstigt i så fall med tanke på strandens fantastiska skepnad. Här blandas kritvit stenstrand med pinjeträd och turkosblått vatten. Stranden passar lika bra för barn som för vuxna och erbjuder en simtur utöver det vanliga. Glöm inte snorkel och cyklop. Landskapet under vatten är nämligen minst lika vackert som ovan. Stranden ligger i staden Bol med gångavstånd från hotell och restauranger. Missa inte den här pärlan längs med det adriatiska kuststråket!

Turkost vatten strand hus
Marina hamn stad

Sevärdhet

Supetar

Staden Supetar är Bracs största stad belägen på den norra halvön. Trots sin storlek känns staden mer som en charmig liten by. Här tillåts man vandra bland trånga gränder, idylliska små stenhus och antika byggnader som bär på en lång historia. Nere vid hamnen samsas färgglada båtar och små restauranger om turisters uppmärksamhet. Ett tips är att äta på en Konoba- en traditionell kroatisk restaurang. Dessutom har staden ett flertal fantastiska stränder som erbjuder lugna dagar och svalkande bad när solens strålar är som starkast.

Strand

Acapulco Beach

Den pittoreska stranden Acapulco ligger i staden Supetar och är en av Bracs mest kända stränder. Här simmar du i alldeles klarblått vatten sida vid sida av den gamla stadsdelen i Supetar. Här på stranden finns en mysig strandbar och ett antal restauranger. Ett tips är att ta med badskor eftersom stranden är gjord av småsten som kan skava mot fötterna. Stranden passar för såväl vuxna som barn. Om man tröttnar på sol och bad väntar historiens vingslag precis runt hörnet. Staden Supetar är nämligen proppfull med antika hus och historiska platser.

Stenstrand solnedgång
Båt ramp hus vid havet

Sevärdhet

Postira

Den mysiga lilla fiskebyn Postira ligger på Bracs norra del och erbjuder ett sällsamt lugn och en idyll utöver det vanliga. Byn har anor från så långt tillbaka som 1300-talet och är omringad av dramatiska bergsluttningar, pinjeträd och citrusodlingar. Inne i den lilla stadskärnan samsas gräddvita små stenhus med trånga gränder och mysiga små restauranger.

När du är sugen på ett svalkande dopp ska du bege dig till Prvlja, Porat eller Rot- mysiga små badvikar inte långt ifrån byns stadskärna. Om du söker stillhet, god mat och fina stränder är Postira en given plats för dig. Ta dig med fördel ut till utkanten av byn och vandra bland olivlundar, vinstockar och doftande citrusträd.

Sevärdhet

Vidova Gora

Vidova Gora är kroatiska skärgårdens högsta berg med sina 778 meter som sträcker sig upp över havet. Berget har fått sitt namn efter en gammal kyrkoruin som står på bergets topp. Att bestiga berget kräver god motion och ett par stadiga kängor. Längs med vägen finns gott om växter. Om inte annat växer här den rödlistade dalmatiska svarttallen.

Väl uppe på toppen och vid klart väder kan man se så långt som till bergskedjan Apenninerna i Italien. Som om det inte vore nog har berget ett flertal spännande grottor som förr i tiden agerade som skydd för munkar och nunnor som flydde den ottomanska invasionen.

Båt ramp hus vid havet
Grotta kalksten mörkt

Sevärdhet

Zmajeva Spilja

Zmajeva Spilja eller drakgrottan som den också kallas, är en av alla kända grottor som finns på berget Vidova Gora. Just den här grottan är belägen på bergets södra del och ses som ett slags andligt monument. Inuti grottan finns nämligen antika reliefer med en blandning av hednisk och kristen ikonografi. Relieferna avbildar bland annat scener ur den legendariska uppenbarelseboken, och tros vara skapade av glagolitiska munkar någon gång under 1400-talet.

Stigen upp till grottan är relativt brant och tar ca en timme att bestiga med utgångspunkt från byn Murvica. Kom ihåg att grottan skyddas av en förseglad port. Se därför till att boka en guide som kan låsa upp.

Sevärdhet

Eremitaget Blaca

Eremitaget Blaca är ett ensligt beläget kloster som grundades under 1500-talet. Den här platsen är verkligen unik och har dessutom intagit en plats på Unescos världsarvslista. Klostret var aktivt fram till 1963 då den siste munken Niko Milicevis tog sitt sista andetag. Under klostrets aktiva år producerade munkarna vin, olivolja och honung som de sedan bytte mot saker de kunde tänkas behöva.

Förutom klostret finns här också ett stort bibliotek med över 8000 antika böcker, ett observatorium och 240 bikupor gjorda av sten. Som om det inte vore nog finns här ett piano som fraktats hit till fots. Numera agerar klostret museum där alltifrån gamla vapen, gammaldags möbler och antika klockor går att inspektera.

Kloster i bergen träd
Hus båt vid vatten

Sevärdhet

Bobovisce

Om du är sugen på att komma bort från Bracs livliga stadskärna och de mer välbesökta byarna ska du bege dig ut på landsbygden och specifikt till byn Bobovisce. 

Den här mysiga lilla byn har endast 100 invånare och ligger inne i en vackert skyddad havsvik. Här är det verkligen makalöst vackert. Nästan som i en saga. Om besöker byn via båt ska du lägga till i Bobovisces mysiga hamn. Det här är inte en plats för barnfamiljer då det inte finns ett särskilt stort utbud av aktiviteter. Men för dig som söker stillhet kan det vara på sin plats att njuta av stadens lugn. Varför inte avsluta dagen med ett besök på byns enda restaurang?

Sevärdhet

Klesarska skola

Kroatien, och framför allt Brac är känt för sin kalksten. Kalkstenar härifrån har bland annat levererats till parlamentshuset i Wien, Diocletianus palats i Split och Vita Huset i Washington. I den lilla stenhuggarstaden Pucisa har man verkligen tillvaratagit sin stenhuggarkonst. Här ligger nämligen Klesarska skola. En skola som specifikt lär studenterna hur man hugger i sten. Om du har tur finns möjlighet att besöka skolan och se när stenskulpturer blir till. I närheten ligger också ett gammalt romerskt stenbrott som är 1700 år gammalt.

Kalksten bumlingar
Vitt lamm gräs

Sevärdhet

Gornji Humac

Om du är djurälskare eller kanske snarare köttälskare ska du bege dig till Gornji Humac. Den här mysiga lilla byn är belägen endast en kort bilresa ifrån Bol och är hem till hundratals lamm och får. Antingen kan du åka ut på ängarna och klappa fåren eller bege dig till någon av de lantliga små restaurangerna för att åtnjuta ett gormet kök utöver det vanliga.

Ett tips är att besöka Konoba Tomic, en 500 år gammal vinkällare som numera huserar som restaurang. Här kan du smaka olivolja av bästa klass, vällagrat vin och färska grönsaker. Eller varför inte njuta av en bit närproducerat kött? Med garanti att djuren haft det bra under sin livstid.

Strand

Lovrecina

Kroatien är inte direkt känt för sina sandstränder. Det är nämligen ytterst ovanligt att stöta på en sand av strand då nästan alla stränder är skapade av vit klappersten. Men var inte orolig. Det finns stränder där sanden fastnar tätt på huden och som du kan riktigt sila mellan händerna. Stranden Lovrecina är en av dem.

Förutom riktig sand finns här en gammal kyrka från 500-talet och vattnet fullkomligt glittrar i turkost. Stranden ligger i närheten av byn Postira och är enkel att nå via bil eller buss. Om du kör bil ska du vara medveten om att vägarna är små och slingriga och det rekommenderas att köra i mycket låga hastigheter.

Båtar turkost vatten
Vindruvor klasar gröna

Sevärdhet

Senjikovic

Är du en riktig finsmakare? Kanske är du på bröllopsresa? Eller så är du bara ett stort fan av vacker växtlighet? Oavsett är ett besök på den romantiska vinodlingen Senjikovic ett måste. Här kommer du definitivt få en oförglömlig upplevelse. Vandra runt bland de vackra vinbuskarna, slå dig ner på den mysiga gårdsplanen och åtnjut en fantastisk middag med ett glas lokalproducerat rött vin till. Det här är verkligen en kroatisk pärla som inte är särskilt välkänd. Smaka, njut och känn det lantliga lugnet som vilar som ett duntäcke över odlingen. 

Strand

Uvala Smrka Beach

Uvala Smrka strand är ett riktigt insidertips. Den här vackra stranden ligger sydväst om Bracs kuststräcka. Här lär du vara helt ensam. Stranden är nämligen inte med på några stora listor och relativt skymd från turism. Enklast tar du dig hit via båt men det går också att nå stranden med en längre bilfärd. Stranden räknas vara nästintill ”hemlig” och det är endast lokalbefolkningen och kroatienkännare som vet om den. Nästan som att vara på en öde ö.  Åk hit om du vill ha lugn och ro men kom ihåg att ta med dig matsäck och vatten.

Hav klippor träd
Villa brac kroatien

Boende

Kroatien Experten

Passa på kontakta våra vänner hos Kroatienexperten.com för hjälp eller boende på ön. De hyr primärt ut boenden men kan självklart hjälpa er boka båtturer och andra mysiga aktiviteter som förgyller resan. Tveka inte att höra av er till oss eller Kroatienexperten för hjälp eller tips inför resan till mysiga Brač.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder