MarseilleResenär resväska flygi.

Reseguide
Marseille

Kuststaden Marseille är Frankrikes näst största stad och har mängder av sevärdheter och aktiviteter att ta del av. Den franska hamnstaden är fylld av liv och brukar kallas för ingången till den Franska Rivieran. Strosa genom den gamla hamnen, slå dig ner vid någon av Marseilles alla restauranger eller gå på upptäcktsfärd för att checka av alla sevärdheter.

Sevärdhet

Vieux-Port

Om du besök Marseille får du bara inte missa Vieux-Port, eller den gamla hamnen på svenska. Den gamla hamnen är en del av Marseilles gamla stad och är därför fylld med människor. Du kommer verkligen vilja ta fram kameran och ta en bild medan du är här. Om du tycker om fisk så kommer du inte ha några problem att hitta restauranger som serverar färsk fisk, och medan du sitter och avnjuter din måltid så kan du passa på att titta på alla båtarna.

Hamn båtar hav.
Monument guld staty.

Sevärdhet

Notre-Dame de la Garde

Notre-Dame de la Garde är ett av de mest besökta sevärdheterna i hela Marseille, byggnaden är vacker både på insidan och utsidan och är ett av Marseilles mest kända landmärken. Kyrkan ligger på den högsta punkten i Marseille och byggnationen stod klar 1873. På toppen av klocktornet, som för övrigt erbjuder fantastiska panorama vyer över staden, står en gyllene staty av Jungfru Maria. 

Sevärdhet

Cathédrale La Major

Marseilles stora katedral är den enda katedralen som är byggd i Frankrike på 1800-talet, och katedralen går i en klassisk bysantinskt. Cathédrale La Major är egentligen uppbyggt av två stycken separata kyrkor, den gamla och den nya kyrkan som idag byggts ihop till en. Det är en spännande byggnad som bara måste ses, speciellt av dem som verkligen uppskattar arkitektur.

Katedralen byggnad.
Trädgård monument.

Sevärdhet

Palais Longchamp

1835 bröt en kolera epidemi ut i Marseille på grund av vattenbrist i staden. Lösningen på problemet blev Palais Longchamp. Med hjälp av 18 stycken akveduktbroar löste arkitekten problemet med vattenbristen och ledde in vatten i staden. Idag är resultatet ett vackert monument omgiven av en park som du bara inte får missa under din tid i Marseille.

Sevärdhet

Fort Saint-Jean

Besök fästningen Saint-Jean för att ta del av en liten bit av Marseille och Frankrikes militärhistoria. Det är en imponerande byggnation som har byggts ut av flertalet kungar under århundrandena. Om du besöker fästningen så kommer du få se vackra trädgårdar och erbjudas möjligheten att besöka museet som finns i fästningen. Det är en stor byggnad med mycket att se, och medan du går runt i den gamla fästningen finns möjligheten att ta dig upp till toppen och se ut över Marseille.

Gammal fästning hav.
Fästning ö vatten.

Sevärdhet

Château d'If

Ytterligare en spännande fästning som ligger efter Marseilles kust. Fästningen byggdes under 1500-talet och har en medeltida stil. Fortet upprättades från början efter att kung Francis den I:a upptäckte den strategiskt viktiga punkten, men efter ett tag så förändrades syftet och fortet kom att användas som ett fängelse i stället. Den första fången placerades här redan 1540.

Museum

Musée d'Art Contemporain

Ett besök vid Musée d’Art Contemporain kommer erbjuda dig som besökare nästan 800 konstverk. Med mängder av utställningar som visar upp konstverk från 1900- och 2000-talet kommer du ha svårt att välja ut ditt favorit konstverk. Det här museet är ett måste för alla konstintresserade!

Konst museum.
Museum vatten byggnad.

Museum

Musée des Civilisations..

Upptäck de spännande föremålen vid Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée och ta del av de etnografiska utställningarna. Museet är tillägnat Europiska och Medelhavs civilisationerna och utställningarna tar dig igenom samt visar upp hur dessa samhällen sett ut genom tiderna.

Museum

Natural History Museum

Muséum d’Histoire Naturelle de Marseille är Marseilles naturhistoriska museum som ligger i Palais Longchamp och är tillägnat vatten, konst och vetenskap. Här hittar du även bland annat en zoologisk avdelning, en avdelning tillägnat evolutionen och en utställning om det förhistoriska. När du är här får du inte missa att titta på den vackra trädgården som omger Palais Longchamp.

Museum byggnad.
Palmer strand hav.

Sol och Bad

Plages du Prado

Marseille är inte enbart museum och fästningar. Staden är fylld av nyanser och det faktum att det är en kuststad gör att Marseille även har möjlighet att erbjuda Prado Beach. Prado Beach är den största stranden i Marseille och sträcker sig 3.5km lång. Runt stranden finns stora gräsplättar som ofta fylls av fotbollsentusiaster och barnfamiljer. Längsmed stranden kommer du även hitta mängder med möjligheter till aktiviteter så som vindsurfing, paddling och snorkling.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

MARSEILLE
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Marseilles flygplats heter Marseille Provence Airport (MRS) och ligger 27 km nordväst om centrum.

Adress: 13700 Marignane, Frankrike

Köp croissanter och andra delikatesser hos mindre bageri och butiker. Undvik de större matkedjorna om ni har möjlighet. Det smakar alltid lite bättre på riktiga patisseries & boulangeries.

Försök ta er runt till fots istället för att åka buss, tunnelbana och taxi. Självklart kan det behövas till vissa destinationer, men ni kommer bli chockade över hur mycket mysiga och vackra passager och gränder Frankrike har att erbjuda. Man kan ju alltid stanna på vägen och vila benen med ett billigt glas vin i solen.

112 är nödnumret även i Frankrike. 

De använder sig av Euro in Frankrike – den gemensamma valutan för de flesta länder inom Europa bortsett från Sverige och några få andra länder.

Vi rekommenderar en mindre växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats. 

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i landet. Vanligtvis bör ni inte oroa er när ni tar ut pengar i landet, men det kostar inget att vara extra säker. Försök använda bankomater utställda på allmänna och rena platser. Undvik vid mindre gränder och liknande miljö för er egen säkerhet. 

Dricks uppskattas av personalen men är absolut inte ett måste, likt många ställen i USA. Alla restauranger inkluderar servicekostnaden i sina priser om ni äter på plats.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste. Vanligtvis dricksar man mellan 5-10% av totalbeloppet, beroende på typ av restaurang eller café. 

På mindre pubar står en liten dricksburk på bordet för personer som vill bli av med lite växel. Här förväntas absolut ingen dricks dock. 

Laddare

Frankrike använder sig av samma uttag som Sverige.

Visum

Svenska resenärer behöver inget visum.

in no time

Tidszon

Frankrike befinner sig i tidszonen GMT +1.

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare