DanmarkResenär resväska flygi.

Reseguide
Danmark

Våra kära grannar och hem till underbara Köpenhamn och ett flertal familjeäventyr. Passa på ta en weekendresa i landet och besök något av alla äventyrsland!

"Fredrikshavn"

FredrikshamnThe reef

Ett karibiskt äventyr för hela familjen, stora som små.

Med ca 10 min gångavstånd från färjeterminalen hittar ni badhotellet som inspirerats av pirater och Karibien. När man minst anar det så drar stormen in med vågor och blixtar med hjälp av äventyrsbadets vågmaskin.

Här finns något för de flesta. Utomhuspool, flera inomhuspooler, barnpool med grotta och liten rutschkana för de minsta, bubbelpooler, vattenrutschkana med däck att åka på och mycket annat skoj.

Blir man hungrig så kan man köpa pizza i den lilla pizzerian ute på soldäcket eller köpa hamburgare m.m i baren på insidan.

Det går lika bra att åka över dagen som att sova på hotellet. Åker man över dagen behöver man en dansk 10krona till skåpen i omklädningsrummen.

Badhotell Scandic reef
Palme stranden i fredrikshamn

Palmestranden

En ca 400 m lång konstgjort uppbyggd palmstrand med gångavstånd från färjeterminalen i Fredrikshamn.

Stranden är långgrund, barnvänlig och har klart fint vatten.

Här finns toaletter, restaurang, glassbar, beachvolleybollnät och solstolar att hyra.

Rolig upplevelse med en känsla av medelhavet.

Skagen

Antingen tar man med sig bilen på färjan och sen kör till Skagen eller så tar man enkelt ett direkttåg från Fredrikshamn ca 40 min från station till station.

I Skagen hittar man Grenen där de två haven Skagerrak och Kattegatt möts. Detta ger dig möjlighet att stå med en fot i varje hav.

Här finns även solnedgångsplatsen. Sitt på den stora solplattan som reflekterar solens ljus för att få en extra upplevelse.

Avnjut en middag på Skagenbryggan eller kanske en rundtur och lunch på Skagens brygghus.

För konstälskaren finns Skagens museum och Anchers hus.

Ung kille tittar ut i havet.
Flickor leker i vatten.

Fårup Sommarland

Ca en timma med bil från Fredrikshamn ligger Fårup sommarland mitt inne i skogen. 

Stor nöjespark som vunnit stora barnsemesterpriset hela 5 gånger.

Här finns vattenpark, berg-och-dalbanor, minigolf, trampoliner, kanoter, 4D biograf  och mycket annat.

Vill man inte bo i skogen så är det ca 15 min med bil till Lökkens fina strand och där finns boenden i alla olika varianter. Allt från att hyra hus till hotellrum.

Århus

På Jyllands östkust ligger Danmarks näst största stad. Många kommer hit för att besöka Den gamle by. Ett sjuttiotal gamla byggnader som ger känslan av en hundra år gammal liten stad. 

Andra sevärdheter är den medeltida domkyrkan i tegelgotik och den gamla kyrkan Vor Frue Kir. 

Är man konstintresserad så invigdes ett av norra Europas största konstmuseer i Århus 2004. 

Tar sig hit gör man enklast med färjan mellan Varberg – Grenån för att sen hoppa på tåget Grenåbanen som tar er till Århus

Fyr med rött torn.

Rubjerg Knude fyr

Rubjerg Knude ligger vid den lilla byn Lönstrup, strax utanför Lökken. Här finns en ca 1,5 km lång kuststräcka av sanddyner. Parkering är gratis och det är en kilometers gångväg för att ta sig upp på de 70 meter höga sanddynerna till den berömda fyren.

Fyren byggdes 200 m från strandkanten men eftersom sanden flyttar sig tre meter inåt landet varje år så hamnar fyren allt närmare kanten för varje år som går.

information

Fredrikshamn ligger ca tre timmar från Göteborg med färja. Staden är ett bra utgångsläge för många roliga upplevelser.

Båtbiljetter från Göteborg bokas via stenaline.se

Det finns ett flertal lågprisbutiker i och omkring centrum. Dessa butiker erbjuder ett stort utbud av alkoholhaltiga drycker till förmånliga priser.

Huvudstaden

KöpenhamnFontän på torg.

Ströget

Köpenhamns shoppinggata. 

Strøget är en 1,1 km lång, otrafikerad gata med stort utbud av exklusiva affärer. För den som vill ta en paus i shoppandet finns det gott om restauranger, caféer, konditorier och snabbmatsställen.

Tivoli

Tivolit är Köpenhamns mest besökta turistmål och ligger centralt mitt emot centralstationen.

Inträde och åkband köps separat eller i paketpris så det går bra att bara strosa runt inne i parken för den som inte är åksugen. Det finns mer än 30 karuseller, lekplatser och ett flertal restauranger.

Är man i Köpenhamn runt juletid så kan man besöka tivolits mysiga julmarknad.

Lejon på en sten.

ZOO

Zoologisk Have är ett zoo i centrala Köpenhamn. Här kan man se djuren matas och tränas. Besöka pandorna i pandahuset, se hur flodhästarna har det i sitt hus eller gå ner i undervattenstunneln för att se isbjörnarna simma runt under ytan. Det är bara några av alla upplevelser som kan erbjudas. Här finns allt från savannen till den tropiska regnskogen.

Nyhavn

En populär liten hamn med färgglada hus. Här kan man avnjuta god mat på någon av uteserveringarna längs vattnet. H.C. Andersen bodde på nummer 67 och är bara en i mängden bland kändisar som genom åren bosatt sig i området.

Kylskåpsmagnet i hand.

Resort

BillundSmå legobyggnader

Legoland

Legoland är ett populärt nöjesfält, speciellt för de som gillar lego. Här finns 55 olika attraktioner som alla utom trafikskolan ingår i inträdet. Hälften av attraktionerna är anpassade för att passa även barn under 100cm.

I parken finns restauranger, caféer och butiker. Det erbjuds allt från pasta och pizza till grillbuffé.

Om man vill så kan man bo på LEGOLAND Castle Hotell som har 42 rum med olika lego teman såsom prinsessor och riddare.

Lalandia

Lalandia Aquadome är Skandinaviens största vattenpark.

Här finns något för alla som tycker om att bada och åka vattenrutschkanor eller kanske bara vill ligga och ta det lugnt under palmerna.

Väljer man att bo på Lalandia så ingår entré till badet och även till deras stora lekland för barn upp till 12år. Tröttnar man på att bada och vill göra något annat så finns det minigolf, skatehall, skridskobana, klättervägg, bowling och mycket mer.

Det finns gott om restauranger men även en supermarket som är öppen 07.30 – 19.00.

Barn hoppar studsmatta.
Barn på repbro.

WOW PARK

I skogen strax utanför Billund hittar ni Wow park.

Där finns studsnät, zeppelinare, trädkojor, hängbroar, underjordiska tunnlar och mycket mer. Här kan man klättra mellan träden på 14 m höjd. Parken är ungefär lika stor som 40 fotbollsplaner och ger alla möjligheter för en rolig dag utomhus.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

KÖPENHAMN
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Landet har ett flertal mindre flygplatser, men den största och mest använda är Köpenhamns flygplats – Kastrup (CPH).

Tåg och buss utgår från flygplatsen och tar er till några av de större städerna i landet. 

Tåg avgår direkt till Kastrup Flygplats från både Malmö och Göteborg Central. Tåget släpper av er på en perrong precis under flygplatsen. Priserna är ibland billigare från Kastrup för resor till Asien och andra längre destinationer. En rekommendation är att stämma av priserna från Köpenhamn i samband med att ni bokar biljetter. Notera dock att tåget tar ca 3 timmar från Göteborg Central men inte mer än 25 minuter från Köpenhamn.

Den danska kronan är mycket starkare än den svenska. Efter växelkurs kan Danmark bli rätt så dyrt, ha detta i åtanke om ni är en stor familj eller i större sällskap.

Danmark använder sig av DKK, Danska Kronor. De accepterar på flera ställen i landet svenska valörer och tar kort överallt, likt i Sverige. 

Den danska kronan är mycket starkare än den svenska. Efter växelkurs kan Danmark bli rätt så dyrt, ha detta i åtanke om ni är en stor familj eller i större sällskap.

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i landet. Vanligtvis bör ni inte oroa er när ni tar ut pengar i landet, men det kostar inget att vara extra säker.

Dricks uppskattas av personalen men är absolut inte ett måste. Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste.

Vanligtvis dricksar man 10% av totalbeloppet, beroende på typ av restaurang eller café.

Laddare

Danmark använder sig av samma uttag som Sverige.

Visum

Svenska resenärer behöver inget visum.

in no time