Washington D.CResenär resväska flygi.

Reseguide
Washington D.C

Washington D.C är landets huvudstad, hem till Förenta Staternas president, Pentagon och det Vita Huset. 

Vita huset

Vita huset, hem och arbetsplasts för USA:s president. The white house finner ni på 1600 Pennsylvania Avenue. Byggnaden består av 132 rum, 35 badrum och 6 våningar. Utöver all denna arbetsyta finner ni även en biosalong, en tennisbana, en simbassäng och en bowlingbana.

The oval office i den västra flygeln är presidentens arbetsrum och inreds personligen av varje president genom att byta ut skrivbord, draperi, tavlor och andra möbler efter önskemål. Ett ikoniskt rum som ofta visas i filmer, serier och vid uttalanden till nationen.

Vita huset Washington
Pentagon Washington USA.

Pentagon

Pentagon är huvudbyggnad och kontor för United States Department of Defence. Byggnaden är den största arbetsbyggnaden i världen med sina 600.000 m2.

Den 11e September 2001, exakt 60 år efter att byggnationen påbörjats blev ett plan kapat och inkört i den västra flygeln, vilket i sin tur kostade 189 människor livet. Dådet utfördes i samband med att de andra två planen i New York åkt in tvillingtornen.

Washington Monumentet

Monumentet finner ni i det vidsträckta parkområdet intill Kapitolium. En ikonisk sevärdhet i staden som rekommenderas att besöka.

Monumentet är även världens högsta murade torn med sina 170 meter. Från toppens utkiksplats har ni möjlighet att se ut över hela centrala Washington D.C. Väldigt vackert och kameravänligt när ni väl är uppe i tornet.

Öppet varje dag mellan 09:00 – 17:00 med endast ett få undantag. Stängt under bland annat Independace Day och deras julafton den 25e december.

Washingtonmonumentet Washington
Lincolnmonumentet Washington

Lincoln monumentet

Lincolnmonumentet står idag som ett nationellt minnesmärke till den tidigare presidenten Abraham Lincoln. Populärt bland utländska turister på grund av platsens alla medverkanden i filmer och serier.

Byggnaden syns tydligt från toppen av Washingtonmonumentet och befinner sig i National Mall.

National Mall

Ett grönområde och en park i centrala Washington D.C. Hem till populära sevärdheter och destinationer som Smithsonian national museum, Kapitolium, Vita Huset, World War II memorial, Vietnam Veterans memorial, Korean War veterans memorial, Franklin Delano Roosevelt Memorial, och Washingtonmonumentet.

Här kan ni enkelt promenera en hel dag och bocka av ett flertal sevärdheter på er bucket-list.

national mall Washington
Parlamentsbyggnad Washington

Kapitolium

Landets parlamentsbyggnad, belägen i den östra delen av National Mall och agerar som säte för USA:s kongress. Byggnaden medverkar i ett flertal större serier och filmer, vilket lockar mycket turister för fotografering.

Varje år reser staden upp “Capitol Christmas Tree”, en stor julgran framför Kapitolium. Granen står tänd varje dag från början av december till strax efter nyårsafton. Rekommenderas att besökas om ni besöker National Park under december månad.

Air & Space Museum

Ett populärt och vackert museum i National Park. Dess fullständiga namn är Smithsonian National Air and Space Museum och består av världens största samling av historiska luft- och rymdfarkoster.

Gratis inträde för alla besökare.

Smithsonian National Air and Space Museum
Arlington National Cemetery in washington dc. White graves.

Arlington kyrkogården

Arlingtonkyrkogården ligger strax utanför Pentagon i området Arlington. Arlington finner ni på andra sidan Protomac floden från Washington.

Här vilar de som stupat i krig, veteraner, krigsinvalider, krigsfångar, högt uppsatta personer inom den federala statsmakten och anhöriga till personer begravda på platsen.

Kyrkogårdens fullständiga namn är Arlington National Cemetery.

President's Park

President’s Park är ett område i den norra delen av National Park som består av byggnader relaterade till Vita Huset.

President’s park omfattar Vita Huset, Eisenhower Executive Office Building, Treasury Building, Vita Husets besökscenter, Lafayette Square och The Ellipse.

Parken går under namnen President’s Park och The White House and President’s Park.

The White House and President's Park
Thomas Jefferson Memorial in washington central.

Jefferson monumentet

Jeffersonmonumentet står idag till minne av landets tredje president Thomas Jefferson i centrala Washington D.C. Här samlas filosofer och andra tänkare i hopp att kunna få en lugn stund och titta ut över National Mall och Washingtonmonumentet på andra sidan vattnet.

Ni finner monumentet strax söder om Washingtonmonumentet vid den konstgjorda sjön Tidal Basin. Dess fullständiga namn är Thomas Jefferson Memorial.

Smithsonian Zoo

Smithsonian National Zoological Park är en av landets äldsta djurparker och kallas vanligtvis för National Zoo. Parken som stod klar 1889 erbjuder allt från uppvisningar till utställningar med exotiska djur.

Turister lockas till djurparken på grund av alla dess ovanliga och intressanta arter. Här finner ni bland annat pandor, elefanter, björnar, leoparder, zebror, gorillor och mängder av andra stora djur.

Djurparken är gratis att besöka. 

Smithsonian Zoo national zoo.
Washington National Cathedral on a warm day.

National Cathedral

Katedralen med det långa namnet “Cathedral Church of Saint Peter and Saint Paul in the City and Diocese of Washington”, även känd som Washington National Cathedral är en katedral i centrala Washington och är en biskopskatedral inom den amerikanska episkopalkyrkan.

Bygganden röstades fram till en av USA:s tre vackraste byggnader.

Något som många inte tror när de först hör talas om det, är att katedralen har en Darth Vader skulptur på sitt nordvästra torn. Denna skulptur graverades in efter en allmän tävling i början av 2000-talet.

Chinatown

Det mindre och historiska området Chinatown finner ni strax öster om Downtown Washington D.C och erbjuder allt från mat till shopping. Idag bor färre än 300 kinesiska immigranter i stadsdelen men lockar trotts detta ändå mängder av turister och lokalbefolkning till sina mysiga, inhemska restauranger.

Här finner ni sportarenan Capital One Arena, Ford’s Theatre och mängder av andra sevärdheter. Passa på att testa riktig kinesisk pekinganka hos någon av de lokala restaurangerna innan ni åker vidare.

Washington chinatown, central area.
Visitors by the fountains at Meridian Hill Park.

Meridian Hill Park

Den vackra och strukturerade stadsparken Meridian Hill Park finner ni i Colombian Heights. Parken stod klar 1940 och är öppen för allmänheten att besöka så länge det är ljust ute. Det kostar heller inget att besöka parken.

Vietnam Veterans

Vietnam Veterans Memorial är ett nationalmonument i centrala Washington och präglas av namnen på stupade soldater under Vietnamkriget. Monumentet består av namnen från 58.307 personer, varav 8 är kvinnors.

Området består av tre delar, där Vietnam Veterans Memorial Wall är den mest populära och mest besökta. Utöver Vietnam Veterans Memorial Wall finner ni Three Servicemen Memorial och Vietnam Women’s Memorial.

Memorialväggen ligger i Constitution Gardens, nästintill National Mall och besöks årligen av över 3 miljoner besökare.

Monomuent med soldaters namn.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

WASHINGTON, D.C.
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

ESTA är något som behövs för att komma in i landet. Detta ansöker man enkelt om online och svar fås vanligtvis inom 24 timmar. Som icke tidigare dömd och svensk medborgare medför ansökan inga risker – det svenska passet är så pass starkt.

Ansökan görs genom följande länk: https://esta.cbp.dhs.gov/

Taxi är både dyrt och tidskrävande. D.C är en väldigt aktiv och tätbebyggd stad vilket ofta orsakar stopp i trafiken. Vi rekommenderar därför hellre att ni tar tunnelbanan eller promenerar runt. Tro det eller ej, ibland går det snabbare att promenera om ni bara skall ett par blocks.

Stadens “public transport” är väldigt välfungerande, detta gäller även tunnelbanan.

De tre huvudflygplatserna för staden är Ronald Reagan Washington National Airport (DCA), Washington Dulles International Airport (IAD) och Baltimore/Washington International Thurgood Marshall Airport (BWI).

Taxi, buss och metro finns från samtliga flygplatser. Boka enkelt transfer i förväg med vår tjänst Flygi Transfer.

Den officiella valutan är USD, amerikanska dollar. 

Vi rekommenderar en växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats samt den första tiden på semestern. Undvik att bära runt på för mycket kontanter. 

USA är ett land uppbyggt runt kontant handel, vilket oftast rekommenderas. Men landet är modernt nog att ta kort överallt. Undvik dock att använda ditt kort i mindre halvskumma butiker. 

Vissa butiker accepterar endast kontanter men har vanligtvis en egen bankomat i butiken i dessa fall.

Dricks är något som folk förväntar sig i USA dessvärre. Deras löner är låga och personalen försörjer sig på dricks. Något som vi kanske inte är vana vid, men nästintill ett måste.

Till skillnad mot tex Japan så är det väldigt vanligt med dricks i USA. Tyvärr lite för vanligt måste vi nämna. I de flesta staterna anses det nästan som ett krav eller måste och nästan lite ohövligt att inte dricksa. Nästintill alla anställda som servicepersonal lever på sin dricks. 

Laddare

USA använder sig av eget uttag, adapter krävs.

Visum

Giltigt ESTA krävs och ansökan sker online.

in no time

Tidszon

Washington ligger 7 timmar bakom Sverige (GMT-5)

Vanliga frågor

Vill man se det mesta av Washington D.C. bör man stanna minst 2-3 dagar, men gärna längre för att verkligen kunna utforska staden.

Det finns flera måsten att se i Washington D.C. Här är några av de viktigaste:

 • Vita huset: Symbolen för amerikansk makt och hemmet för USA:s president.
 • Capitolium: Sätet för USA:s kongress och en imponerande byggnad att besöka.
 • National Mall: En stor parkliknande allé som sträcker sig mellan Capitolium och Lincolnmonumentet, med flera monument och minnesmärken att utforska.
 • Lincolnmonumentet: Ett imponerande monument tillägnat Abraham Lincoln, en av USA:s mest kända presidenter.
 • Smithsonian Institution: En samling av olika museer och gallerier, inklusive National Air and Space Museum, National Museum of American History och National Museum of Natural History.
 • National Gallery of Art: Ett imponerande konstmuseum som rymmer en stor samling av konstverk från olika tidsperioder.
 • Arlington National Cemetery: En viktig plats för att hedra och minnas de som har tjänstgjort i USA:s väpnade styrkor.

Det bästa området att bo i Washington D.C. beror på dina preferenser, men här är några populära områden som kan vara bra att överväga:

 1. Downtown: Centralt läge med närhet till sevärdheter, restauranger och shopping.
 2. Dupont Circle: Trendigt område med bra restauranger, kaféer och nattliv.
 3. Georgetown: Historiskt område med charmiga gator, butiker och restauranger vid kanalen.
 4. Adams Morgan: Mångkulturellt område med livliga barer, restauranger och kaféer.
 5. Capitol Hill: Nära Capitolium och National Mall, med vackra bostäder och historisk atmosfär.

Ja, det är säkert att dricka vattnet i Washington D.C. Staden har strikta vattenkvalitetsstandarder och genomför regelbundna tester.

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare