Koh LantaResenär resväska flygi.

Reseguide
Koh Lanta

Koh Lanta är en riktig pärla som radar upp förstklassiga stränder, turkost vatten från Andamansjön och matsensationer du sent kommer att glömma. Öns södra del passar dig som tröttnat på neonljus och dansmusik, medan de västra delarna lockar turister från alla världens hörn som önskar mer liv och rörelse. Koh Lanta är ett resmål av allra högsta klass, som har någonting för alla.

Sevärdhet

Ban Saladan

Ban Sala Dan ligger längst ner på öns norra kust. Hit anländer man från Phuket, Krabi eller Koh Phi Phi och staden ses som Koh Lantas huvudort. Här finner du allt du kan tänkas behöva såsom; polis, bankomat, apotek och läkare, till shopping och ett stort utbud av mysiga restauranger. I nära anslutning till byn finner du bukterna Klong Dao och Pra Ae Beach, vackra, barnvänliga stränder med fantastiska vyer.

Sala Dan är tillputsat och snyggt men behåller ändå sin thailändska prägel. Slå dig ner på en av restaurangerna, njut av det breda utbudet av skaldjur och se de provinsiella long tail båtarna som driver in mot land.

Ban Sala Dan Koh lanta
Phra Ae Beach Koh Lanta

Sol och Bad

Pra Ae Beach

Kärt barn har många namn. Phra Ae Beach, Pra-Ae eller Long Beach är, precis som det låter, öns längsta strand med sina imponerande fyra kilometer. Här kan du strosa långsamt längs med vattenbrynet, eller springa i takt  med soluppgången. Vid strandlinjen välkomnas den  solskygge att ta skydd under tropiska palmerna och pinjeträd, svalka sig med en läskande citronjuice, eller njuta av en bit mat med havet som bakgrundsmusik. 

För dig som gillar att snorkla behövs endast ett par simtag, och vips så är du på djupt vatten. Väl där erbjuds du ett fantastiskt undervattenliv med färgglada fiskar i regnbågens alla färger.

Sevärdhet

Ko Talabeng

Ko Talabeng är en ö norr om Koh Lanta som bäst upplevs via kajak. Ön är omringad av massiva kalkstensklippor som dramatiskt sträcker sig 70 meter  ovanför havsytan. När tidvattnet drar sig tillbaka avslöjas  vackra stränder där man kan stanna till för en stunds avkoppling. Det är inte omöjligt att du möter på öns nyfikna invånare, makak-aporna som ofta är väldigt  sociala.

Ko Talabeng bjuder även på en enorm havsgrotta. Här paddlar man in i en magisk kalkstenskatedral med utsmyckade väggar av klippformationer och stalagmit, som formats av havets vågor. I mitten hänger en stor bergspelare som håller  bergets tak i schakt. Det här får du bara inte missa. 

Ko Talabeng Koh Lanta
Koh Lanta nationalpark

Sevärdhet

Mu Ko Lanta National Park

Stig in i Koh Lantas vackra nationalpark. Parken sträcker sig över 134 kvadratkilometer och är belägen på öns sydligaste kuststråk. Med stor sannolikhet möter du på en av parkens listiga apor, som gärna snor med sig både en och två av dina ägodelar. Håll därför hårt i solhatten, den lär du behöva när du solar och badar på en av parkens vackra stränder. Kameran kan du också behöva. Restaurangerna längs kusten bjuder nämligen på en imponerande panoramautsikt.

För den hurtige och äventyrslystne finns en lång naturslinga som tar dig rakt in i djungeln. Missa inte tjusningen i att strosa runt i en av de blomsterfyllda trädgårdarna, och kolla definitivt in den ikoniska fyren. Det kostar någon hundralapp att besöka nationalparken, men det är väl spenderade pengar.

Sevärdhet

Koh Ngai

Till den idylliska ön Koh Ngai tar du dig på en timme med speed boat från Koh Lanta. Båtarna är prisvärda och en upplevelse i sig. Tänk dig själv att färdas på turkosblått vatten, med vinden i håret och saltstänk som svalkar ansiktet. Väl framme på ön lär du inte bli besviken. Här erbjuds snorkling av allra högsta klass, en kritvit sandstrand och klarblått vatten. Ön är relativt turisttät, men definitivt värt ett besök. Efteråt lär du tänka att det bara var en dröm, hur kan en plats vara så vacker?

ön Koh Ngai Koh Lanta
Koh Lanta Old Town

Sevärdhet

Koh Lanta Old Town

Koh Lanta Old Town ligger på Koh Lantas östkust och var ursprungligen en handelsstad för sjöfolk. Staden har en charmig, och lite lustig känsla av att tiden stått stilla. Här huserar lokalbefolkningen fortfarande med sina täta handelsstånd, och restaurangerna vilar på träpålar över vattnet. I Old Town kan du vandra mellan pittoreska gamla hus och botanisera bland matstånd och marknader.

Staden gör sig bäst på kvällskvisten när solen vilar sina strålar. Ett måste är att besöka The Hammock House och testa deras sömnframkallande hängmattor. Glöm inte heller att gå ut på den långa piren och se på när fiskebåtarna rullar in i hamn efter en dag på havet.

Festival

Laanta Lanta Festival

Om du befinner dig i Thailand under mars månad skall du definitivt besöka kulturfestivalen Laanta Lanta Festival som hålls i Koh Lanta Old Town. En festival som firar fred och harmoni. Här samsas lokalbefolkningen med turister och man välkomnas in i ett myller av färgsprakande dekorer, traditionella musikframträdanden och marknadsstånd.

Den autentiska maten som erbjuds är som ingen annan, och till efterrätt måste du smaka den thailändska bananpannkakan roti, som serveras med färsk frukt eller chokladsås. Festivalen avslutas med en så kallad ”boat  floating ceremoni”, en slags ritual där blomsterbeklädda båtar skjutsas ut till havs.

Laanta Lanta Festival Koh Lanta
Nui Bay Koh Lanta

Sol och Bad

Nui Bay

Om du inte fått nog av kritvita stränder är ett besök på Nui Bay definitivt att rekommendera. Stranden är en av Koh Lantas mest orörda stränder, trots att den ligger nära den stora landsvägen. Stranden är omringad av klippor och utlovar kristallklart vatten och vita sanddynor.

På Nui Bay är lugnet påtagligt. Musik, turism och liv har hamnat i skymundan. Här är det bara du, havet och stranden. Valsa runt i vattenbrynet och känn sanden mellan tårna, sup in känslan av evighet och inspektera färgerna i snäckorna som havet spolat upp. Stanna gärna till solen lagt sig och låt dig vaggas till syrsor som sjunger ljuvlig musik. 

Sol och Bad

Khlong Chak Beach

Om det finns ett paradis på jorden så är det på Khlong Chak Beach. En strand som är belägen på den södra sidan av ön. Den vita stranden så nätt som på bländar ögonen, och ramas in av vågorna från Andamansjön. Längs med stranden finns mysiga restauranger med thailändskt traditionellt kök, där sensationer från mathimlen utlovas. Stranden heter även Klong Chak Beach.

Klong Chak är fortfarande en oexploaterad strand som passar extra bra för dig utan barn, som vill vistas i en lugnare atmosfär. När monsunregnet slår till finns stor chans att se det ”vandrande vattenfallet”, som du når via en timslång vandring på egen hand eller med en guide. Desto mer regn, desto större chans att se det porlande vattenfallet. 

Vit sandstrand
Fyra solstolar vit strand

Sol och Bad

Klong Nin Beach

Vill du träffa människor, vistas i en festlig stämning och njuta av en kall Singha i solen? Då är Lanta Klong Nin Beach rätt plats för dig. På stranden samsas resenärer i alla åldrar med trendiga caféer, drömfångare och färgstarka rislampor. Stranden bjuder dessutom på mängder av barer och restauranger. Klong Nin Beach ligger i Koh Lantas centrala mitt och brukar beskrivas som en av öns vackraste stränder. Vill du vara bland folk och socialt liv så är Klong Nin definitivt rätt ställe för dig.

Sevärdhet

Lanta Animal Welfare

När solens strålar blir alldeles för varma ska man bege sig till Lanta Animal Welfare på öns västra del. En frivilligorganisation som hjälper hemlösa, och skadade katter och hundar. Du som besökare guidas runt i lokalerna och får klappa, och mysa med djuren. Många av djuren adopteras bort till resenärer som besöker ön. Kanske är det du som får med dig en liten pälsboll hem?

Organisationen drivs av välgörenhet, och en stor del av försörjningen kommer från Koh Lanta  baserade matlagningsskolan: Time for Lime, där du kan lära dig laga traditionell thailändsk mat. God mat för en bra sak helt enkelt. Perfekt utflykt för djurälskare och  barnfamiljer.

Hundvalp shelter
Vackert dykläge thailand

Aktivitet

Koh Haa

Om du gillar att snorkla ska du ta båten till Koh Haa. Här simmar du bland hisnande korallrev, clownfiskar och barracudor. Om du har tur kan du få syn på både valhaj och fisken Ornate Ghost Pipe. Koh Haa tillhör Koh Lantas Marinpark och inkluderar fem kalkstensklippor som skapar ett fantastiskt landskap. Här finns en lagun och en sandstrand när du behöver en paus ovan vattenytan.

Om du dyker med utrustning kan du även utforska de två grottor som bildats under en av öarna. Koh Haa utlovar spänning och ett häpnadsväckande undervattensliv.

Aktivitet

Four Island Tour

Sätt segel ut på Andamansjön och boka in dig på Four Island Tour. Dagsturen till fyra öar utanför Koh Lanta är en riktig klassiker. Under dagen besöker man Koh Rok, Koh Kradan och Koh Ngai för att uppleva Koh Lanta under ytan och dess fantastiska snorkling. Slutackordet  bjuder på grottan Emerald Cave, där vattnet lyser i  smaragdgrönt.

Utflykten erbjuder dessutom sköna bad och fantastisk snorkling. Välj mellan ett stort antal arrangörer och prisvärda erbjudanden. Öarna är ett populärt utflyktsmål och du lär inte vara ensam, men vad gör det när man får en upplevelse som sent ska glömmas?

Paradisstrand koh lanta
Båtar turkost vatten

Sol och Bad

Bamboo Beach

Bamboo Beach är den sydligaste stranden på Koh Lantas västkust, och den mest fotograferade platsen på ön. Dina Instagramföljare kommer att trilla av stolen. Här är det verkligen vackert och anses dessutom vara en av de bästa stränderna på ön. Du tar dig hit via taxi eller moped, ca 50 minuter från Sala Dan. Var dock vaksam när du sitter på moppen, vägarna är branta och  för den oerfarne kan det helt enkelt vara bättre att gå den sista biten. Väl framme lär du inte ångra dig. 

Stranden erbjuder en lugn atmosfär och är inte speciellt turisttät. Om du sedan vill ta dig vidare väntar den vackra nationalparken runt krönet. Stranden heter även Had Mai Phai.

Sevärdhet

Thung Yee Peng

Ett välkommet avbrott från solstolen görs bäst genom ett besök bland Koh Lantas snåriga Mangroveträsk. Välj med fördel en guidad tur på en Long-Tail båt eller kajak. Här kan du se allt ifrån slamkrypare till vinkarkrabbor, till vackra fåglar och en hel del apor som bor i  mangroveträden.

Trädens knotiga stammar och lummiga gröna skapar en speciell miljö och låter dig  färdas fram som i en thailändsk saga. Aporna kan vara rejält ilskna, men lugnar sig om de får en bit solkysst ananas. Mangroveträsken är ett trevligt inslag från Koh Lantas kritvita stränder, och definitivt värt ett besök.

Träsk fors
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

KOH LANTA
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Koh Lanta har ingen egen flygplats utan den som är närmast är Krabi International Airport eller bara Krabi Airport (KBV). Från Krabis flygplats finns det olika transfer alternativ till Koh Lanta.

Adress: 133 Petchkasem Rd, Nuea Khlong, Nuea Khlong District, Krabi 81130, Thailand

Telefon: +66 75 701 473

Testa på att pruta. Alla priset är justerbara efter lite diskussion med lite undantag för finare butiker i större köpcentrum. Förvänta dig 10-40% rabatt på priset om du är duktig på att prata. Våga testa på, det värsta som kan hända är att du går vidare till nästa person och testar på nytt då många säljer samma saker.

Var försiktig om främlingar kommer fram och erbjuder sig köra er till okända platser med tuk-tuk. Det är en känd bedrägeri metod i staden.

Det är viktigt att kunna identifiera sig i Thailand. Se till att bära med en kopia på ditt pass för att undvika bli av med ditt riktiga.