SkottlandResenär resväska flygi.

Reseguide
Skottland

En självstyrande riksdel i norra Storbritannien och hem till kilten och det mytomspunna Loch Ness odjuret. Läs vår reseguide om Skottland och besök något av alla slott, ta del av den underbara naturen och uppleva något utöver det vanliga.

Edinburgh

En av de vackraste huvudstäderna i Europa med ett väldigt speciellt läge då stadens grund utgörs av flera utslocknade vulkaner.

Besök Carlton Hill och njut av en fantastisk vy över den vackra staden med havet i bakgrunden. Edinburgh är perfekt för er som vill uppleva hur det var att leva i Skottland förr i tiden. Staden är välbevarad med mysiga kullerstensgator, medeltida hus, gömda kammare under staden och ett 1000 år gammalt slott.

Edinburgh är även en stor festivalstad och arrangerar 11 stora festivaler varje år.

Edinburgh in scotland on display with a big caslt ena big city.
View over the city and a bridge at night in Glasgow

Glasgow

En timmes tågresa från Edinburgh ligger vackra Glasgow beläget. Utöver sin charm är även staden Skottlands största stad och har mycket att erbjuda, oavsett ålder. Staden har funnits sedan stenåldern men är idag en livfull och modern stad med storstadspuls och shopping i världsklass.

Arkitektur, konst och kultur är centralt i Glasgow och staden är hem till många fantastiska byggnader, berömda konsertlokaler och konstsamlingar. Vill ni lyssna på livemusik ska ni besöka West End och alla dess kafeer och pubar.

Inverness och Loch Ness

I Norra Skottland finner ni Inverness, även kallat det skotska höglandets huvudstad. Detta då den utgör den perfekta basen för de som vill utforska höglandets vackra fjordar, dalgångar och sjöar. Inverness ligger vid havet och floden Ness som rinner från den berömda sjön Loch Ness mynnar ut i havet här.

Vill man besöka sjön Loch Ness, som är hem till det mytomspunna sjöodjuret Nessie, är den endast 20 minuter bort med bil. Om ni gillar whisky är ett besök till bränneriet Glen Ord ett måste. Det är beläget väster om Inverness och Loch Ness och är ett av Skottlands äldsta då det grundades år 1838.

Iverness and loch ness lake in Skotland.
Aerial view of the local St.Andrews church and hill.

St.Andrews

Golfspelarens paradis och hem till ett av världens ledande universitet där Prins William och Kate Middleton träffades. Golfen uppfanns i St Andrews och här finns den världsberömda golfbanan Old Course, men det är inte den enda golfbanan.Välj mellan tio olika banor där några av dem är världens finaste. 

St Andrews har dock mycket mer än golf att erbjuda. Besök vackra St Andrews katedralen som en gång var Skottlands största kyrka. Klättra upp i St Rules Tower och njut av den fantastiska utsikten över St Andrews och Fife.

GOLF

Skottland är i särklass världens bästa plats att spela golf på. Skottland har några av världens bästa och mest besökta golfbanor och sägs vara platsen där golfen skapades. Vi har byggt en reseguide för just golfspelare och fantaster med vår egen bokningsmodul tack vare ett starkt samarbete med Greefee365. 

Läs mer om våra favoritbanor i Skottland!

Populära maträtter SkottlandHaggis on a plate ready to be eaten in Scotland.

Haggis

Skottlands nationalrätt och är en köttpudding som serveras med rotmos och potatismos samt en whiskysås. Köttpuddingen görs traditionellt på lever, lunga och hjärta från får och tillagas i en fårmage. 

Cranachan

En traditionell efterrätt i Skottland och var från början ett firande av skörden i juni. Den innehåller därför hallon, som skördas i juni, grädde, skotsk havre och whisky.

Raspberry Cranachan being put on display by family memebers in Skotland.
Whiskyglas med isbitar.

Whisky

Whisky är Skottlands nationaldryck och deras största export. Det finns över 130 aktiva destillerier och fem olika whiskyregioner i Skottland där varje region har sin specifika smak. Ett besök till Skottland är inte komplett utan ett besök till ett destilleri och många av dem erbjuder guidade turer.

En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Man kommer väldigt långt med grundkunskap i engelska. Det är deras modersmål och är vana med turister, så våga fråga efter hjälp. Britter är vanligtvis väldigt hjälpsamma och trevliga. 

Det är okej att dricka på gatan – i lagom mängd. Som svensk är man inte van att se folk stå dricka längst med gatan, detta är helt okej i landet, men som tidigare nämnt – i lagom mängd. Alkoholhaltiga drycker kan köpas i nästintill alla mataffärer och mindre expressbutiker.

Mer information gällande flygplatser finner ni under respektive stads sida.

Storbritannien använder sig av valutan Pund – GBP. 

Vi rekommenderar en mindre växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats. 

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i staden. Vanligtvis bör ni inte oroa er när ni tar ut pengar i landet, men det kostar inget att vara extra säker. Försök använda bankomater utställda på allmänna och rena platser. Undvik vid mindre gränder och liknande miljö för er egen säkerhet.

Dricks uppskattas av personalen och brukar vanligtvis hamna runt 10% som en standard i landet. Beroende på vad du besöker så är det inget krav och kan även uteslutas.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste.

Laddare

Skottland använder sig av annan typ. Adapter krävs.

Visum

Svenska resenärer behöver inget visum.

in no time

Tidszon

Skottland befinner sig i GMT+1.

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare