HavannaResenär resväska flygi.

Reseguide
Havanna

Kubas huvudstad och hem till en trevlig matkultur, världskända cigarrer, ett livligt nattliv och otroligt mycket vackra bilar. Onekligen en väldigt unik och uppskattad destination!

Kulturen

Kuba har en av världens mest rika och välbevarade kulturer. En del av detta kan bero på att landet länge varit avskärmat från resten av världen. Allt eftersom Kuba öppnar upp mer, och framför allt har mer kontakt med USA, påverkas kulturen. Därför kan det vara en klok idé att resa dit innan den kubanska kulturen influerats allt för mycket av omvärlden.

Staden är bland annat känd för gamla amerikanska bilar, Havannacigarrer och författaren Hemingway, men det finns mycket mer att uppleva. Här nedan kan du läsa mer om de olika platserna som kan vara värda ett besök under din nästa resa!

Parkerade antika bilar
Gamla staden havanna

La Habana Vieja

Gamla Havanna, eller La Habana Vieja som det kallas på spanska, är Havannas historiska centrum som grundades 1519. Med över 500 år av rik historia har platsen utsetts till ett världsarv av UNESCO. Det är en upplevelse i särklass att vandra runt bland de gamla byggnaderna och insupa känslan av historia. Gatorna kantas av restauranger och barer där musik och dans inte är ovanligt.

La Habana Vieja utgörs av fyra torg, så kallade plazas, som alla har en egen fascinerande historia

El Capitolio

Förutom att vara ett populärt fotomotiv kan du numera även få en guidad tur av insidan för en billig peng. Byggnaden tog tre år att färdigställa och stod klar 1929 efter att över 5000 arbetare hade jobbat på dess konstruktion. Efter färdigställandet var det under många år den allra högsta byggnaden i Kuba. Tänk på att kolla upp öppettiderna innan ditt besök, då de kan variera.

Entre caitolio
Vackert torg

Plaza de la Catedral

Ett av torgen i gamla Havanna med en katedral som dess hjärta. Katedralen byggdes 1727. I området finns det flera historiska byggnader, och blir du hungrig finns det även flera restauranger och caféer som kan uppfylla de flesta behov! Värt ett besök för att vandra runt bland rik kultur och historia.

Plaza vieja

En del av gamla Havanna. Även kallat det gamla torget, har funnits sedan 1559 då det från början hette ’det nya torget’. Kantas av historiska byggnader och vittnar om gamla tider och den koloniala tiden. På plats finns det restauranger och det bjuds på livad musik och diverse försäljning.

Stora torget havanna
Skulturer jose kuba

Fusterlandia

José Fuster är hjärnan bakom det konstbeklädda området utanför Havanna. I kuststaden Jaimanitas hittar du Fusterlandia. Konststaden utgörs av ett område byggnader täckta av mosaik i olika färgglada och spännande konstellationer. Innan Fuster satte platsen på kartan hade området det väldigt ekonomiskt kämpigt, men idag är det en unik plats som inspirerat många andra konstnärer.

Du kan ta taxi, lokal buss eller de populära hop-on-hop-off bussarna till byn. Även om det inte kostar dig något i inträde uppskattar de lokala artisterna att du köper deras konstverk.

Fábrica de Arte Cubano

En upplevelse i världsklass! Konstens fabrik är en kombinerad nattklubb och kulturupplevelse. Väl på plats hittar du, förutom smarriga drinkar, konst i alla dess former; musik, målningar, foto, arkitektur och film. Det är en gammal fabrik som på senare år transformerats till en spännande mötesplats för konst och kultur. Tänk på att det är populärt och att kö snabbt kan uppstå!

Fabrica de arte festlokal
Teater havanna

Gran Teatro de la Habana

Förutom ett vackert yttre är den stora teatern från 1914 också hem till den kubanska baletten. Väl inne bjuds det på musik och upplevelser i världsklass. Det finns möjlighet till guidade turer för att få se insidan av byggnaden även om det inte hålls tillställningar. Ett väl värt besök om du är intresserad av musikens påverkan på den kubanska kulturen.

Nationella konstmuseet

Museo Nacional de Bellas Artes är ett museum i gamla Havanna som innehåller både kubansk och internationell konst. Mot en inträdesavgift får du möjlighet att ta del av en fängslande historia med konstverk från 500 år f.Kr. till nutid. Museet är uppdelat i två delar, en kubansk del och en internationell del och de innehåller en blandning av konst från många olika konstnärer.

Vackra tavlor museum
Rullade cigarrer

Tobaksfarm

Även om du normalt sett inte är intresserad av tobak är en utflykt med guidad tur runt en tobaksfarm på Kuba ett måste. Förutom själva informationen och demonstrationen av hur bladen odlas, torkas och sedan blir till cigarrer så får du med rätt guide mängder av information under resans gång.

Att bara titta ut genom bussens fönster och se det kubanska landskapet utanför städerna är en upplevelse. Ett tips är att boka en halvdag eller heldag med mat för att få hela upplevelsen.

TRYP Habana Libre

Särskilt känt för att ha varit Fidel Castros huvudkvarter under revolutionen 1959. Hette ursprungligen Habana Hilton och öppnade året innan Castros upprorsrörelse tog över byggnaden. Det är ett av de större hotellen i Havanna och mäter hela 27 våningar högt med totalt 572 rum.

Habana Libre är en häftig del av Kubas historia som bäst upplevs på plats. Interiören bjuder på stora, grandiosa salar som vittnar om den historiska lyxen.

Vita handdukar
Vackra bilar kuba

El Malecon

En 8 kilometer lång strandpromenad längs Havannas kust som upprättades för över 100 år sedan. Här kan du vandra och kika på båtar och om du har tur njuta av en vacker solnedgång.

Playas de Este

Sugen på lite bad på semestern? Då är Playas de Este värt ett besök! Cirka 30 minuters bilresa från Havannas centrum finner du den här guldklimpen. Den långa fina sandstranden besöks av såväl lokalbefolkning som turister. På plats finns det möjlighet att hyra solstolar och parasoll. Mindre restauranger och försäljning av diverse förfriskningar finns också i nära anknytning till stranden.

Vacker strand havanna
Vackra växter hemingsways hus

Finca Vigía

Strax utanför Havanna ligger huset där den kända författaren Earnest Hemingway spenderade cirka 20 år av sitt liv. Hemingway köpte huset 1939 och använde det flitigt under cirka 20 år. På platsen har flera av hans kända verk skrivits, bland annat The Old Man and the Sea, en berättelse om en fiskare som verkade runt Havannas kust.

Huset håller öppet för besök, däremot får du inte gå in, men fönster och dörrar är öppna så att du kan kika in och ana hur familjen Hemingway levde. Insidan är mer eller mindre bevarad så som huset lämnades, med allt från möbler till böcker och kläder spridda över hemmet. Huset omringas av en vacker trädgård och det finns även lite försäljning av förfriskningar på plats.

Fortet el Morro

El Morro är en fästning som vaktar infarten till Havannas hamn. Byggdes 1589. Från fästningen kan du njuta av en otrolig utsikt över hela Havanna. Mot en inträdesavgift kan du få vandra runt på platsen och fundera över allt historia som gömmer sig i väggarna. Det fulla namnet på fortet är Castillo De Los Tres Reyes Del Morro.

Fort vid kustkant
Shopping gata

Paseo del Prado

Ett livat promenadstråk nära den gamla stadsmuren där likväl turister som lokalbefolkning håller till. På plats finns det försäljning av diverse saker och även en del restauranger där du kan avnjuta en god måltid eller dryck medan du spanar på gamla bilar och folk som umgås. 

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

HAVANNA