BerlinResenär resväska flygi.

Reseguide
Berlin

Berlin är staden som bjuder in till urbant stadsliv, trendiga musikfestivaler, natursköna parker, historiska monument och allmänt trevligt häng. Oavsett vad du söker så kommer du med stor sannolikhet att hitta det i Berlin. 

Sevärdhet

East Side Gallery

East Side Gallery är ett kvarstående minnesmärke av Berlinmurens fall. Den 1 kilometer långa återstoden av muren är numera täckt i surrealistisk, provokativ och bohemisk konst. På murens östra sida finns 160 målningar av konstnärer från hela världen, och på sydsidan rinner floden Spree. Det är inte många turister som undviker att besöka denna historiska plats. Konstverken vittnar om frihet, kärlek och fred. Den mest kända målningen är nog ” Den dödliga kyssen” av Dmitri Vrubel, som föreställer två män som delar en kyss. Platsen är smått surrealistisk, provokativ mot historien och politiskt utmanande. Hit tar du dig på gångavstånd från järnvägsstationen Berlin Ostbahnhof.

Berlinmuren målning.
Amerikanska flaggan vakter.

Sevärdhet

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie är en av de mest kända gränsövergångarna mellan dåvarande Öst- och Västberlin under Berlinmurens storhetstid. Namnet? Det kommer från NATO fonetiska alfabetet: Alpha, Bravo, Charlie. Numera finns här ett museum och en modell av den första kontrollbaracken som stod på platsen för mer än 60 år sedan. Museet inrymmer bland annat delar av Berlinmuren, den sista kremlflaggan och andra föremål som minner om en svunnen tid. Platsen är välbesökt och du lär inte vara den enda som besöker denna historiska plats. Checkpoint Charlie ligger på Freidrichstrasse, en av Berlins huvudgator och är enkelt att nå med både buss och tunnelbana.

Sevärdhet

Brandenburger Tor

Berlins motsvarighet till Paris triumfbåge och kanske den mest kända sevärdheten i hela Tyskland. När Berlinmuren föll blev Brandenburger Tor en symbol för enighet och fred. Byggnaden vittnar om historiens vingslag och besöks med fördel under kvällstid då bågen lyses upp. Brandenburger Tor ligger i stadsdelen Mitte och nås bäst via turistbuss, till fots från Parizer Platz eller med tunnelbana. Om du vill lyckats med en Photoshoot ska du besöka platsen på lite udda tider, det är nämligen ett orimligt högt tryck på dess popularitet. 

Triumfbåge pelare hästar.
Betongblock minne.

Sevärdhet

Holocaust Mahnmal

Ett stenkast från Brandenburger Tor ligger det världsberömda Förintelsemonumentet. Som så många andra av Berlins sevärdheter förnimmer monumentet om de sex miljoner judar som miste livet under förintelsens Tyskland. Trots huvudstadens stadsbuller är det en säregen stillsamhet som infinner sig bland monumentens vågformade fält. 2711 betongpelare i olika höjd breder ut sig på en yta av två hektar.  I monumentets tillhörande museum kan du ta del av dokumentation om den utrotning och förföljelse som Europas judar drabbades av under nazisternas styre. Det här är verkligen en plats av vemod, men vittnar också om hopp och fred.

Nattklubb

Berghain

Berghain är kanske en av världens mest kända nattklubbar. Förbi de massiva betongväggarna och de okänsliga vakterna tar du dig inte förbi om du är uppklädd till tänderna. Klä dig därför i svart polo, lär dig prata tyska och låtsas som att du inte bryr dig om någonting alls. Det är nästintill en omöjlighet att komma in med ett glatt humör och glittriga skor. Här stannar besökarna flera dygn i sträck och det är fullt ös hela vägen in i kaklet. Du lär sent glömma din upplevelse på Berghain. Klubben är ett gammalt nedlagt kraftverk som ligger på gränsen mellan Kreuzberg och Friedrichshain. Ta dig till Ostbahnhof och följ den dunkande musiken.

Byggnad nattklubb hus.
Färgglada hus flaggor.

Sevärdhet

Prenzlauer Berg

Prenzlauer Berg är stadsdelen med stort S. Här huserar barnfamiljer, konstnärer och akademiker i en salig blandning. Stadsdelen är verkligen idyllisk med sina romantiska kullerstensgator, urbana stadsliv och mysiga caféer. Om du tycker om att gå på loppis ska du bege dig till Mauerpark, där längor av hantverk och loppisfynd dukas upp. Tips; Glöm inte att pruta!

När du ändå är där, köp en kaffe och slå dig ner vid amfiteatern Bear-Pit där gatumusikanter sjunger och lokalbefolkningen dansar. Missa heller inte den vildvuxna judiska kyrkogården Friedhof Schönhauser, där naturen fått leva sitt eget liv i decennier. Åh juste, glöm för guds skull inte att besöka det kända caféet Anne Blum, med sina magiska bakelser och fina porslin. 

Sevärdhet

Tempelhofer Feld

Den nedlagda flygplatsen Tempelhof är ytterligare ett bevis på Berlins särpräglade påhittighet och charm. En gång i tiden skallrade takplattorna på husen kring Tempelhof landningsbanor, men idag är platsen en grönskande oas mitt inne i staden. Människor cyklar, promenerar och åker inlines på de öde landningsbanorna, trycker ner frön i jorden på små kolonilotter och kastar frisbee i den friska vinden. Ta med din favoritbok, en kaffetermos och en macka och slå dig sedan ner på denna moderna, urbana och påhittiga plats.

Flygplats bana folk.
Slott flaggor kupol.

Sevärdhet

Riksdagshuset

För dig som är intresserad av arkitektur och infrastruktur ska du bege dig till det historiska Riksdagshusets ståtliga byggnad. I slutet på 90-talet byggdes huset om och lät beklädas med en massiv glaskupol. Glaskupolen är tillgänglig för besökare att skåda in i plenisalen och samtidigt blicka ut över den vackra storstaden. Den vackra, massiva byggnaden är Berlins mest historiska landmärken och en symbol för ett förenat och progressivt Tyskland. Det är gratis att besöka riksdagen men kom ihåg att anmäla ditt besök i förväg. Byggnaden är omöjlig att missa och ligger mitt emellan Tiergarten och Brandenburger Tor.

Djurpark

Berlin Zoo

Berlin Zoo är Tyskland äldsta djurpark. Djurparken är vida känt för sin enorma artvariation. Här erbjuds besökaren att hälsa på djur som röd jättekänguru, mantelbabian, sibirisk tiger, asiatisk elefant, pansarnoshörning och sjölejon. Parkens mest kända djur är den bortgångne isbjörnsungen Knut. Knut blev känd för att han överlevde sina första år i fångenskap. Något som ingen annan isbjörnunge gjort på 30 år.

Parken har även genomlevt bombattacker under andra världskriget då nästan alla djur tragiskt miste livet. Nu är det en levande park, som förutom sina speciella djur bjuder på vackra blomsterarrangemang och lummiga, gamla träd. Djurparken ligger centralt intill Tiergarten och är enkelt att ta sig till med tunnelbana.

Sjölejon zoo vatten.
Militär nazister.

Museum

Topographie des Terrors

Som så mycket annat I Berlin minner museet Topographie des Terrors om nazismens brott före, och under andra världskriget i Tyskland. Museet ligger i stadsdelen Kreuzberg, på den plats där Gestapo och SS hade sina högkvarter. På museet, kan du själv, eller via guidad tur, följa historien om hur nazisterna kom till makten. Genom en väl iscensatt blandning av foto, film och dokumentet får besökaren följa de fruktansvärda brott och den osannolika förföljelse som pågick mot det judiska folket. Det här är ingenting för känsliga själar. Fruktansvärda historier målas upp, och det är nästan påträngande hur nära man kommer historien. På museets tomt finns även en del av Berlinmuren bevarad. 

Sevärdhet

Botanischer Garten Berlin

Berlins Botaniska Trädgård är som ingen annan. Trädgården tar upp ett område på 125 hektar och har över 22 000 olika växtarter. Som om det inte vore nog inrymmer trädgården ett av världens största tropikhus med sina 60 meter i längd och 25 meter i takhöjd. Här finns köttätande växter, orkidéer, kaktusar och massvis med fjärilar under sommartid. Trädgården erbjuder en stunds avkoppling från Berlins urbana stadsliv. Strosa runt i den växtbeklädda parken, riv av ett par foton och avundas dig själv för att du kan besöka denna vackra plats. Här blir du glad, utan att dricka tyskt glüwein.

Botanisk trädgård växter.
Slott trädgård buskar.

Sevärdhet

Schlosspark Charlottenburg

Det vackra slottet Charlottenburg är beläget i Nordvästra Berlin, och är väl värt ett besök. Slottets uppfördes under 1600-talet men förstördes till stor del under andra världskriget. Den speciella arkitekturen i Barock- och rokokostil har dock noggrant rekonstruerats till sin forntida glans. Vandra genom huvudgrindarna och passera statyer av män som duellerar med svärd. Ha kameran redo för ett kort på den förgyllda statyn av Fortuna som kröner den 48 meter höga kupolen. 

Utforska slottets många rum med sina välvda tak och utsirade gobelänger. Missa inte heller Schinkel-paviljongen, en italiensk inspirerad sommarvilla med konstföremål från 1800-talet eller lyssna på musik framförd av musiker i Barockkläder. Parken är gratis och nås enkelt med tunnelbana och en kort promenad.

Sevärdhet

Alexanderplatz

Alexanderplatz, eller Alex i folkmun är ett av Berlins mest kända torg. Här finns både trevlig shopping, mysiga caféer och restauranger som serverar traditionell tysk mat. Som om torget inte vore nog ett besök i sig, är här strösslat med sevärdheter. En bit bort kan du ta hissen upp i det berömda TV-tornet Fernsehturm, som bjuder på 360 graders panoramautsikt över staden. Om du glömt klockan hemma, spana in den berömda världtidsuret Weltszeituhur, en gigantisk klocka som visar tiden runt om hela världen. Alexanderplatz ligger centralt i stadsdelen Mitte och nås enkelt med både buss, gång och tunnelbana.

Torg folk byggnader.
Byggnad vatten museum.

Museum

Pergamon Museum

Mitt i floden Spree ligger Museuminsel- en ö i Berlin som fått sitt namn av de statliga museer som är belägna på ön. Ett av dessa är Pergamonmuseet, ett arkeologiskt museum, och en riktig kulturskatt. Verken kommer från antikens Grekland, Rom, Babylon och Mellanöstern och visar upp en salig blandning fragment från dåtidens avancerade samhällen. Här kan du bland annat se den berömda Ishtarporten eller stenfragment från dikten om Gilgamesh. Om du är inbiten historiefantast besök även något av öns fem andra museer som också erbjuder konst i världsklass. 

Sevärdhet

Badeschiff

Berlinarna är verkligen ett påhittigt folk. Mitt i stadskärnan ligger nämligen en konstgjord strand omringad av palmer, paraplyparasoll och en flytande pool. Detta extraordinära, kreativa och avspända ställe kallas för Badeschiff.  Hit tar sig volleybollspelare och ölsugna ungdomar som vill pausa stadslivet och njuta av beachen för en stund. Slå dig ner i en av hängmattorna, sippra på en cocktail, ta en bit grillat och låtsas som att du befinner dig i ett exotiskt land. Trots fokus på barhäng och fest finns även plaskbassänger för barn, och yoga eller Stand Up Paddling-kurs för den sportige. Här gäller endast förbokade biljetter, så se till att boka i tid online.

Bassäng pool badar.
Shopping kläder kvinna.

Shopping

Second Hand

Berlin är synonymt med loppis och vintageshopping. Botanisera bland Levis-jeans, blommiga klänningar och solglasögon från 70-talet. Berlins secondhand utbud har verkligen allt. På kedjan Picknweight handlar du kläder för kilopris, butiken Garage har ”Happy Hour” på onsdagar mellan 11–13 och Paul’s Boutique säljer jeans och sneakers i mängder. De allra bästa butikerna hittar du i stadsdelen Prenzlauer Berg, fråga vem som helst så pekar dem dig i rätt riktning.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

BERLIN